POLÍTICA
Política 23/01/2011

ERC i ICV contra CiU perquè el Govern aparca les vegueries

Ridao acusa l'executiu de Mas d'evitar "enfrontar-se amb Madrid" i Joan Herrera recorda a Joana Ortega que no cal la nova estructura territorial no caldria que costés diners. Oriol Pujol respon que no es pot aplicar la norma sense el permís de l'Estat

Acn
2 min

TerrassaLes paraules de la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, a TV3 han encès el debat polític per les vegueries entre CiU i dos dels exsocis del tripartit, ICV i ERC. Com a impulsors i principals avaladors de la llei de vegueries, els republicans han estat els primers a queixar-se del fet que el nou executiu hagi decidit aparcar l'aplicació de les vegueries, com va confirmar aquest dissabte Ortega. Pel secretari general d'ERC, Joan Ridao, aquesta decisió indica que l'equip d'Artur Mas no vol "enfrontar-se amb Madrid", ni amb les vegueries ni amb la llei de consultes, i que prefereix tornar "a l'oasi de les aigües estancades".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ridao ha fet aquestes declaracions a Terrassa, on avui es feia la consulta sobre la independència. I en el mateix escenari, poc després Oriol Pujol ha recordat que en el cas de les vegueries el Govern "no pot alterar el límit provincial sense l'autorització de l'Estat". I en el cas de la llei que regula els referèndums, també cal autorització de l'Estat per convocar-los.

A més, el president del grup parlamentari de CiU, ha recordat que Mas va dir que "si Madrid no es mou, hi ha risc de fractura". Pujol ha contraposat aquest plantejament "contundent" amb l'acusació de Ridao. I ha afegit que el Govern vol modificar la llei de consultes precisament perquè no calgui fer una "petició d'autorització" al govern espanyol. "Tal com està aprovada la llei, no es poden fer consultes sense l'autorització de l'Estat i aquest és un sotmetiment al qual nosaltres no jugarem", ha reblat.

Poc després era Joan Herrera qui recriminava a Joana Ortega el seu anunci d'ahir. Com que la vicepresidenta va dir que la gent no entendria que es creés un altre nivell d'administració en època de crisi, l'ecosocialista ha assegurat que aplicar la llei "no necessàriament ha de comportar gastar més diners, sinó fer les coses d'una altra manera". De fet, creu que fins i tot podrien permetre estalviar diners. Al final, segons Herrera, "l'austeritat serà l'excusa per no fer res". I ha qualificat de "mala notícia" la decisió del Govern.

stats