DRET A DECIDIR
Política 24/03/2011

CiU no vetarà el tràmit de la llei d'independència però demana a SI que la retiri per evitar la derrota

La federació no vol presentar esmena a la totalitat a la llei, com han fet PSC, PP i C's, però alerta Solidaritat que la retiri un cop l'hagi defensat a la tribuna del Parlament, per evitar sotmetre-la a una derrota parlamentària

M.colomer
2 min

BarcelonaLa proposició de llei d'independència política de Catalunya que promou Solidaritat Catalana obliga CiU a fer equilibris parlamentaris i a navegar en el seu mar d'ambigüitat quan de sobirania es tracta. Fonts del grup parlamentari de CiU consultades per l'Ara.cat han explicat que no tenen cap intenció de vetar el tràmit parlamentari de la llei d'independència d'SI amb una esmena a la totalitat, però alhora volen convèncer Solidaritat perquè la retiri un cop l'hagi defensat al Parlament, amb l'argument que no es pot permetre una derrota parlamentària entorn a una qüestió que CiU defensa que és “molt seriosa” i que, a parer seu, plantejar ara “banalitza” el dret d'autodetermianció.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El cert és que CiU vol evitar sumar-se al front de PSC, PP i C's em contra del tràmit de la llei, però al mateix temps no la vol votar a favor en cap cas amb ERC i Solidaritat. Al capdavall, amb aquesta posició Solidaritat ha aconseguit si més no posar CiU davant les seves contradiccions pel que fa a la independència. La federació pretén evitar que es pugui dir que ha posat traves a una llei que, entre altres coses, proclama que Catalunya és una nació i que té el dret a l'autodeterminació. Però no vol anar anar més enllà d'això, com pretén el text, perquè una eventual declaració d'independència des del Parlament ara opinen que dinamitaria la cohesió social del país. La federació nacionalista insisteixen que el dret a decidir s'ha d'exercir en allò que uneix a la societat, és a dir el concert econòmic i les infraestructures. En resum, CiU es manté en la clàssica posició a favor del dret a decidir sobre la independència, però en contra d'exercir-lo.

La qüestió és que CiU vol convèncer Solidaritat perquè actuï amb “perspectiva històrica” i no permeti que el Parlament tombi per àmplia majoria una llei d'autodeterminació. Aquest divendres al matí acaba el termini de presentació d'esmenes a la proposició de llei d'independència. La Mesa del Parlament haurà de decidir quan ho porta al ple.

stats