Política 23/06/2015

Cifuentes es distancia d'Aguirre en el primer ple d'investidura com a presidenta de la Comunitat de Madrid

Parla d'un "temps nou" i defensa el seu projecte basat en el "diàleg" per construir una comunitat renovada

Europa Press
3 min
Cifuentes i Aguirre després del ple d'investidura. EFE

MadridLa futura presidenta de la Comunitat de Madrid, la candidata del PP Cristina Cifuentes, ha volgut marcar distàncies amb la presidenta dels populars madrilenys, Esperanza Aguirre, i el fins ara president de la Comunitat, Ignacio González, durant el primer ple d'investidura. Cifuentes ha anunciat "tolerància zero amb la corrupció", que és el que considera que es desprèn del "mandat de les urnes", i ha anunciat que comença un "temps nou", basat en el "diàleg i el consens" per construir una Comunitat de Madrid també "nova".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Està previst que la candidata del PP sigui investida presidenta dimecres, després que aquest dimarts hagi desgranat davant l'assemblea de la capital espanyola el seu programa de govern, que marca distàncies amb els seus predecessors.

El partit defensa continuïtat

Cifuentes serà la cinquena presidenta de la Comunitat, la quarta del PP, després dels vuit anys d'Alberto Ruiz-Gallardón (1996-2003), Esperanza Aguirre (2003-2012) i Ignacio González (2012-2015). El partit, a través del vicesecretari de comunicació, Pablo Casado, ha estat el primer a destacar que amb Cifuentes es mantindrà la política anterior, basada en l'"austeritat, l'eficàcia i l'honestedat".

La mateixa Esperanza Aguirre també ha defensat el paper dels governs anteriors, i encara que li sembla "bé" que s'auditin, tal com han pactat PP i Ciutadans en l'acord d'investidura, s'ha mostrat "orgullosa" del treball realitzat, no només a nivell econòmic, sinó en matèria sanitària i educativa.

Hi ha coses que "no s'estaven fent bé"

Només començar, Cifuentes ha remarcat el "temps nou" que es va obrir el 24 de maig, quan les urnes van dir "alt i clar" que hi havia coses "que no s'estaven fent bé". En aquest punt, ha indicat que la "política i la corrupció no poden anar mai de la mà" i que "l'administració ha d'estar més que mai al costat de les persones per solucionar problemes de veritat i satisfer les seves necessitats".

Després de presentar el seu programa de govern, que no ha donat cap sorpresa, ja que recull el mateix que el presentat en campanya i pactat amb Ciutadans en l'acord assolit la setmana passada, Cifuentes també ha conclòs mostrant el seu desig de crear una "Comunitat de Madrid nova", que generi ocupació i que sigui "molt justa en l'aspecte social i que garanteixi la igualtat d'oportunitats".

Continuïtat en la política fiscal i el bilingüisme

On sí que s'ha vist continuïtat és en la seva defensa del bilingüisme, que vol ampliar a la formació professional; en la política fiscal, basada en els impostos baixos; o en la petició al govern central d'un sistema de finançament nou, bandera del govern d'Ignacio González que l'ha portat a enfrontaments amb el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, en diverses ocasions.

El tarannà dialogant de la candidata també s'ha vist reflectit en la seva proposta d'arribar a tres grans pactes: en regeneració democràtica, en sanitat i en educació. Vol assolir-los amb tots els grups polítics i amb els professionals implicats, en el cas dels dos últims.

Noves formes, el mateix contingut

L'oposició en bloc ha coincidit en el "canvi en les formes" però en la continuïtat dels "continguts". El portaveu del PSOE, Ángel Gabilondo, li ha demanat una "esmena a la totalitat" respecte al que van realitzar els governs populars anteriors. El portaveu de Podem, José Manuel López, ha assenyalat que, amb les propostes llançades per Cifuentes, la Comunitat de Madrid "anirà a pitjor", mentre que el líder de Ciutadans, Ignacio Aguado, ha remarcat la seva intenció de donar suport demà a Cifuentes, tal com està pactat, tot i que ha trobat a faltar més mesures en matèria d'educació.

Qui no ha volgut restar protagonisme a la candidata ha estat el president de la Comunitat de Madrid, Ignacio González, que ha seguit el discurs des del seu escó i que ha preferit no entrar a valorar les paraules de la seva companya perquè avui no era el seu dia.

stats