Política 22/01/2021

Cifuentes defensa que l'acta del seu treball de final de màster es va falsificar d'amagat seu

L'expresidenta madrilenya declara en el judici que no sabia que es fessin aquesta mena de documents

Ot Serra
3 min
L'expresidenta de la Comunitat de Madrid Cristina Cifuentes, declarant en el judici del cas màster

MadridCristina Cifuentes ha assegurat aquest divendres al jutge que va fer el treball de final de màster, que el va lliurar i que no va falsificar l'acta en què s'acreditava que l'havia aprovat. "No sabia que es feia aquest document", ha assegurat l'expresidenta de la Comunitat de Madrid, defensant així que ella no podia haver ideat que se n'elaborés un d'expressament per sostenir que havia fet el treball. Durant l'interrogatori, Cifuentes ha donat forma a una estratègia de defensa orientada a traslladar la suposada culpabilitat dels fets a la Universidad Rey Juan Carlos (URJC). En altres paraules: que la falsificació es va fer d'amagat seu.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'expresidenta madrilenya ha procurat en tot moment allunyar el curs acadèmic del seu ordre de prioritats en aquell moment, el 2012, quan era delegada del govern espanyol a la Comunitat de Madrid. En aquest context, ha explicat que no tenia contacte ni amb els professors de les assignatures i que el seu gabinet li feia la majoria de gestions amb la universitat, com anar a lliurar treballs. Només tenia relació per telèfon amb Enrique Álvarez Conde, director de l'institut de dret públic de la URJC en aquells moments i mort l'abril del 2019.

Cifuentes ha subratllat que va elaborar el treball de final de màster sobre el repartiment competencial en matèria de seguretat ciutadana i que va intercanviar un parell d'esborranys amb Álvarez Conde. El 2 de juliol del 2012, el dia en què consta que el tribunal el va aprovar amb un notable, l'expolítica va acudir al centre a lliurar el treball, però ha especificat que no va haver de fer-ne una presentació formal. En una mena de despatx va exposar les "línies generals" davant persones que, segons Cifuentes, no considerava que fossin els professors que l'havien d'avaluar. Hi havia un home, ha dit, mentre que a l'acta consten tres dones com a membres del tribunal.

El 21 de març del 2018, el dia en què ElDiario.es va publicar la notícia que va originar tot l'escàndol, Cifuentes va reclamar a la universitat que li lliurés una còpia del títol, de la matrícula i del pagament, així com una certificació on constessin les dotze assignatures cursades i la tretzena, que era el treball de final de màster. No se li va poder fer arribar el títol, ha assegurat, però sí l'acta sobre el TFM, que és el document que Cifuentes va ensenyar en un vídeo que va enregistrar aquella tarda per negar el que s'havia publicat.

Hi constava Sistema de repartiment de competències en matèria de seguretat ciutadana com a títol, i l'expresidenta no recorda que a l'original hi hagués la paraula "sistema", però no hi dona més importància. Cifuentes ha assegurat que en aquell moment creia que la universitat actuava "de bona fe" i que mai va pensar que se li hagués traslladat una acta falsa. "Si ho hagués sabut no l'hauria ensenyat", s'ha justificat.

Les membres del tribunal no recorden el treball

A continuació han declarat les dues membres del tribunal que no estan processades. Cecília Rosado, que en la primera sessió de dilluns va reconèixer haver elaborat a mà l'acta falsa per ordre d'Álvarez Conde, està processada, mentre que Clara Souto i Alícia Pérez de los Mozos han comparegut com a testimonis. No recorden haver avaluat aquell treball, segons han declarat. La primera ha reconegut que va autoritzar Rosado a utilitzar la seva firma per estampar-la al document, però ha assegurat que en aquell moment no es va preocupar pel motiu i que es va assabentar dels fets veient les notícies a les deu de la nit.

Pérez de los Mozos, en canvi, ha explicat que es va negar a enviar-li la firma, però en una videotrucada posterior la va mostrar perquè Álvarez Conde li va traslladar que s'estaven fent unes "comprovacions de documentació" del màster. Ha negat que Rosado li expliqués el motiu real del requeriment. Al cap d'uns dies, en una reunió amb les dues professores i Álvarez Conde, va dir que no participaria en aquella "mentida" i, segons ha afirmat, l'exdirector de l'institut la va avisar de possibles "conseqüències".

Així, tant Cifuentes com Rosado, amb l'ajuda del testimoni de Souto, han situat directament o indirectament la responsabilitat en Álvarez Conde. En la seva declaració a la primera sessió, Rosado també va assegurar que Maite Feito, l'altra de les investigades, "va pressionar" perquè es falsifiqués el document. Cifuentes ha negat tenir una relació estreta amb Feito, que era assessora del conseller d'Educació, funcionària de la Universidad Rey Juan Carlos i qui va acompanyar l'expresidenta el 2017 a recollir el títol, mentre que Souto ha apuntat que Rosado li va explicar que havia rebut pressions de Feito. Juntament amb Cifuentes, s'enfronten a una petició de tres anys i tres mesos de presó de la Fiscalia.

stats