Política 26/03/2012

Detenen el número dos de la Diputació de Barcelona i un alt càrrec del Govern per una trama de concessions d'ITV

Josep Tous, coordinador general de la Diputació, i Isidre Masalles, subdirector de Seguretat Industrial de la Generalitat, són investigats per falsedat documental i tràfic d'influències en la concessió d'estacions d'ITV. També hi ha tres empresaris detinguts: Ricard Puignou, Sergi Alsina i Sergi Pastor

Ara / Efe
3 min
Isidre Masalles, detingut després de l'escorcoll a la seu de la subdirecció general de Seguretat Industrial de la Generalitat

BarcelonaLa Guàrdia Civil ha detingut a Barcelona un alt càrrec de la Generalitat, un de la Diputació de Barcelona i tres empresaris vinculats al cas Campió, que esquitxa l'exministre de Foment José Blanco. Els alts càrrecs detinguts són Josep Tous, coordinador general de la Diputació de Barcelona, i Isidre Masalles, subdirector de Seguretat Industrial de la Generalitat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Se'ls investiga per falsedat documental i tràfic d'influències en la concessió d'estacions d'ITV a Catalunya.

En l'operació també s'han detingut tres empresaris de companyies vinculades a la inspecció de vehicles: Ricard Puignou, exdirector general de Menta ITV; Sergi Pastor, exconseller delegat d'Applus+ i actualment director del negoci d'eficiència energètica de Ficosa (Upprime Energy), i Sergi Alsina, empresari vinculat al món de les inversions.

L'operació la dirigeix el jutjat d'instrucció número 9 de Barcelona i es fa conjuntament amb l'Agència Tributària. Hi ha secret de sumari.

L'operatiu s'ha desplegat arran d'unes converses telefòniques del principal implicat en el presumpte cas de corrupció, l'empresari gallec Jorge Dorribo, a partir de les quals s'ha obert una peça separada del cas que s'ha traslladat als jutjats de Barcelona.

La Guàrdia Civil ha detingut els alts càrrecs i ha escorcollat empreses, domicilis particulars i també la Subdirecció General de Seguretat Industrial de la Generalitat, a l'avinguda Diagonal, 405. L'escorcoll en aquest edifici s'ha allargat quatre hores, fins a les tres de la tarda, i s'ha fet en presència d'Isidre Masalles. Un cop acabat l'escorcoll, la Guàrdia Civil se l'ha endut detingut.

Tous, conseller nacional de CDC

Josep Tous és conseller nacional d'Empresa, Indústria i Innovació de CDC. Ocupa el càrrec de número dos de la Diputació de Barcelona des de fa ben poc. Hi va accedir el 6 de març després que el president, Salvador Esteve, acceptés la renúncia de Josep Maria Matas, investigat per la fiscalia després que es descobrís que la seva empresa va facturar 900.000 euros a l'Associació Catalana de Municipis quan n'era secretari general.

Durant l'etapa de govern de Jordi Pujol al capdavant de la Generalitat, Tous va ser director general de Consum i Seguretat Industrial de la Generalitat, director de l'Institut Català del Consum i també director del Centre Europeu del Consumidor de Barcelona.

Des del 2004, Tous es va dedicar a compaginar la feina en l'empresa privada amb la seva vocació política. Fa molt poc que va tornar a l'administració, al càrrec que té la Diputació, de manera que la seva presumpta implicació seria per alguna activitat privada i no institucional.

El nom d'alguns dels detinguts figura en un escrit del fiscal José Rey, el qual, en el marc de la investigació pel cas Campió, advertia sobre una trama vinculada a un possible tràfic d'influències en l'obtenció de la concessió dels serveis d'ITV a Catalunya amb la mercantil alemanya TUV Rheinland.

Declara l'alcalde de Sant Boi

Justament aquest dilluns, l'alcalde de Sant Boi de Llobregat, el socialista Jaume Bosch, ha declarat davant el Tribunal Suprem en el marc de l'operació Campió, després que l'empresari Jorge Dorribo assegurés que José Blanco va fer gestions davant aquest Ajuntament per agilitzar una llicència d'obra. El jutge que instrueix el cas Campió al Suprem, José Ramón Soriano, que investiga Blanco per suborn i tràfic d'influències, ha avançat a avui la declaració de Bosch, inicialment prevista per al dia 29, per evitar les complicacions que podria generar la vaga general.

Un exministre esquitxat en el cas

L'exministre de Foment i actual diputat socialista, José Blanco, va negar qualsevol tipus de vinculació amb el presumpte cas de corrupció en la declaració davant el Tribunal Suprem el passat 26 de gener. Blanco va negar haver rebut diners a canvi d'intervenir en l'obtenció de subvencions per a l'empresari Jorge Dorribo, i va qualificar de "falses" les acusacions d'aquest.

Blanco va declarar a petició pròpia com a imputat en relació amb el cas Campió després que el passat 28 de desembre el Suprem es declarés competent per investigar el cas, després que la jutgessa Estela San José apreciés indicis dels delictes de suborn i tràfic d'influències en l'actuació de l'exministre.

stats