Política 04/10/2017

L'Audiència Nacional cita a declarar Trapero, Sànchez i Cuixart per un presumpte delicte de sedició

El major dels Mossos i els presidents de les entitats declararan divendres, 6 d'octubre, pels fets del 20-S

Ara
3 min
El coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos saludant el major dels Mossos, Josep Lluís Trapero.

BarcelonaLa jutge instructora de l'Audiència Nacional Carmen Lamela ha citat a declarar com a investigats per sedició el major dels Mossos, Josep Lluís Trapero; la intendent del cos Teresa Laplana, i els presidents de l'ANC, Jordi Sànchez, i d'Òmnium, Jordi Cuixart. És una informació que ha avançat 'El Español' i ha confirmat l'ARA. Els investigats, que van rebre la citació aquest dimarts a la tarda, declararan el proper divendres, dia 6 d'octubre, a l'Audiència Nacional, per un delicte que podria suposar penes de presó de 4 a 15 anys.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La titular del jutjat central número 3 de l'Audiència ha acordat aquestes diligències una setmana després d'admetre a tràmit la denúncia presentada per la fiscalia contra les persones que van participar a les protestes del 20 de setembre, en què unes 40.000 persones van concentrar-se davant de la conselleria d'Economia per condemnar les detencions i escorcolls a la Generalitat. Considera que hi va haver un "alçament tumultuari" amb l'objectiu d'"impedir a la força o fora de les vies legals l'aplicació de les lleis o l'actuació de les autoritats".

Segons havia denunciat la fiscalia, Sànchez i Cuixart van liderar la concentració multitudinària davant de la conselleria d'Economia, "erigint-se com a interlocutors" de la concentració i "afirmant que podien moure els membres de la concentració per als seus fins", assenyala el text. Per al ministeri públic, aquells fets poden constituir un delicte de sedició, perquè va "dirigit a trencar l'organització territorial de l'Estat".

Segons l'article 544 del Codi Penal, el delicte de sedició, que persegueix aquells que s'alcen "pública i tumultuàriament" per impedir l'aplicació de les lleis o l'actuació de qualsevol autoritat, pot ser penat amb entre 4 i 15 anys de presó. Concretament, especifica que les persones que hagin estat els principals autors o hagin "dirigit o sostingut" la sedició, s'enfrontaran a penes d'entre 8 i 10 anys. En cas de ser una autoritat, les penes s'endureixen i passen de 10 a 15 anys. Per a la resta de casos, la pena és de 4 a 8 anys. Es contempla també la inhabilitació especial per ocupar un càrrec públic durant el temps de la condemna.

Cuixart: "No reconeixem autoria de cap tipus de delicte de sedició"

El president d'Òmnium, Jordi Cuixart, ha solemnitzat la rebuda de la notificació de l'Audiència Nacional aquest dimecres a la seu de l'entitat a Barcelona. Acompanyat de tota la junta, ha firmat l'avís que el cita a declarar el proper divendres dia 6 d'octubre a Madrid en qualitat d'investigat per sedició. El president d'Òmnium ha afirmat que "no reconeix autoria de cap tipus de delicte de sedició" i ha tornat a fer una crida a la mobilització permanent i pacífica, deixant clar que des de l'entitat mai s'ha instigat la violència. "El 20 de setembre vam estar en constant comunicació amb els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Civil, intentant controlar la situació i aïllar qualsevol element que alterés l'ordre públic", ha afirmat. També ha dit que les entitats van desconvocar la concentració a les 12 de la nit i que hi havia un cordó de seguretat fet per ANC i Òmnium per mantenir l'ordre. "L'escrit del fiscal està ple d'imprecisions i falsedats", ha assegurat.

L'Audiència Nacional cita a declarar Trapero, Sànchez i Cuixart per un presumpte delicte de sedició

Cuixart no ha aclarit, però, quina serà la seva estratègia de defensa. Si anirà a declarar o no -en aquest cas, el poden detenir- o si dirà alguna cosa davant del jutge -com a investigat també té el dret a no declarar-.

Els Mossos aportaran tota la informació sobre el 20-S

Les primeres reaccions no s'han fet esperar. Els Mossos han assegurat a través del compte de Twitter que divendres aportaran "tota la informació sobre les actuacions" del dispositiu del 20-S. Tot i així, ja han deixat clar que en els últims dies "s'han acomplert estrictament les ordres judicials i de la Fiscalia".

Un altre dels implicats i citats a declarar, Jordi Sànchez, també ha volgut reaccionar a la citació judicial. El president de l'ANC ha parafrasejat una frase del poeta Salvador Espriu i ha assegurat: "Ens mantindrem fidels per sempre més al servei d'aquest poble".

Més enllà dels investigats, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, també ha donat suport als investigats.

El portaveu del Govern, Jordi Turull, ha dit a TV3 que és un fet "inaudit", perquè la denúncia de la fiscalia contrasta amb el moviment "pacífic" que ha marcat totes les mobilitzacions independentistes.

stats