Política 07/08/2019

Ciutadans demana al Govern que retiri a Òmnium la seva condició d'"entitat cultural"

El diputat Nacho Martín Blanco acusa l'organització de dedicar-se a "agitar i fer propaganda política"

Ara
2 min
Martín Blanco descarta "rotundament" presentar-se a les primàries de Cs a Catalunya

BarcelonaEl diputat de Ciutadans al Parlament Nacho Martín Blanco ha anunciat aquest dimecres que la formació ha presentat una proposta de resolució al Parlament que demana al Govern que retiri a Òmnium Cultural l'etiqueta d'"entitat cultural", ja que, segons la seva opinió, l'organització es dedica a "agitar i fer propaganda política".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El diputat ha fet aquestes declaracions després que dilluns el líder de l'entitat, Jordi Cuixart, demanés reunir-se amb Pedro Sánchez en el marc de les trobades que els socialistes estan mantenint amb diverses entitats socials. El govern espanyol hi va respondre rebutjant la petició. Segons Martín Blanco, Òmnium, "fent valer de la condició d'entitat cultural, el que fa és entrar en col·legis, organitzar certàmens literaris, tenir una presència molt important en la vida associativa de Catalunya, en la formació dels nens i en tot el que és l'entramat cultural de Catalunya".

Per al diputat, una entitat que té un "posicionament clarament excloent amb una part de la societat catalana" no pot tenir l'etiqueta d'entitat cultural. D'altra banda, Martín Blanco ha fet referència a una publicació d''El Confidencial' que apunta que Òmnium suposadament va prestar 145.000 euros a la seva filial a Bèlgica quan l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont va anar-hi per evitar comparèixer davant el Tribunal Suprem pel judici al Procés. En aquest sentit, ha criticat la "connivència que hi ha hagut amb les entitats separatistes, com Òmnium i l'ANC, que tenen poc d'entitats culturals perquè es dediquen a l'agitació política", i creu que això s'evidencia amb el fet que el president d'Òmnium , Jordi Cuixart, i l'expresident de l'ANC Jordi Sànchez estiguin empresonats i sent jutjats pel Tribunal Suprem.

Preguntat per la proposta de l'exdiputat d'ERC al Congrés Joan Tardà de fer una llei d'amnistia per als presos sobiranistes, Martín Blanco ha sostingut que el que cal fer és "confiar en el sistema judicial" i respectar les sentències. "Propostes com un indult i una hipotètica amnistia no ens semblen raonables", ha dit. Ha considerat, també, que suposaria deixar de responsabilitzar els presos independentistes del que va passar a Catalunya la tardor del 2017.

stats