Política 17/07/2013

PP i Ciutadans es queden sols defensant el castellà com a llengua vehicular a l'escola

CiU, ERC, PSC, ICV-EUiA i la CUP recorden al Parlament que el model d'immersió garanteix la cohesió social

Sara González
2 min

BarcelonaUn cop més, PP i Ciutadans s'han quedat sols defensant que el castellà sigui llengua vehicular a l'escola catalana. La resta de partits han defensat a l'uníson el sistema d'immersió lingüística a l'escola com una eina de cohesió social i han barrat el pas a la modificació de la LEC que proposaven els diputats populars i de Ciutadans.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sensació de 'déjà-vu' al Parlament. "Si tant es defensa el dret a decidir, que consultin els catalans sobre si volen un sistema trilingüe o la immersió lingüística", ha assegurat la diputada del PP María José García Cuevas, que ha subratllat que la Generalitat "segueix imposant" un "model exclusiu del català que es contradiu amb la Constitució". El diputat de Ciutadans Carlos Carrizosa ha afegit que el sistema d'immersió "no és un model d'èxit" perquè Catalunya té un 30% de fracàs escolar i ha assegurat que el que garanteix la cohesió social és vetllar perquè els ciutadans tinguin feina.

“Hem parlat mil i una vegada d’aquesta temàtica en aquesta legislatura. No volem esmerçar més temps en una problemàtica que no existeix”, ha afirmat la diputada de CiU Ramona Barrufet. “Mai havíem estat presents en tants debats identitaris”, ha dit en aquest sentit el diputat de la CUP Quim Arrufat. De fet, els diputats que han pres la paraula de CiU, ERC, PSC, ICV-EUiA i la CUP ni tan sols s’han molestat a baixar a parlar al faristol, ho han fet des dels seus respectius escons.

La portaveu d’ERC, Anna Simó, ha assegurat que un model “perfectament bilingüe no s’aguanta per enlloc”, que no s’aprendria un català “de qualitat” i que és una “bogeria des del punt de vista pedagògic, social i polític” quan es pretén imposar perquè una minoria d’alumnes ho demani. També la diputada del PSC Marina Geli ha assegurat que el debat sobre l’índex de coneixement de les llengües no és el mateix que el del fracàs escolar, i ha circumscrit la insistència de PP i Ciutadans en aquesta qüestió en un “debat polític i tàctic de dos partits que estan competint”. El diputat d’ICV-EUiA Joan Mena ha afegit que els millors resultats escolars s’obtenen “a l’escola pública, amb immersió lingüística i sense retallades”.

Finalment, doncs, la proposta per modificar la LEC presentada per PP i Ciutadans ha sigut rebutjada per 101 vots a favor i 28 en contra.

stats