Política 31/05/2018

Rivera: "El Sr. Sánchez està fent el boca a boca al PP"

Cs torna a demanar a Rajoy que presenti la seva dimissió o Sánchez pacti eleccions de seguida

M.f.f. / M. R . / J. M.
3 min
El líder de Cs, Albert Rivera, durant el debat de la moció de censura.

MadridSi la moció de censura ha desbaratat els plans a algun partit de l'oposició és a Ciutadans. Albert Rivera malda per canviar d'estratègia i fer equilibris entre el PP i tota la resta de la cambra. Si no hi ha cap canvi d'última hora, serà l'única formació que votarà totalment en contra de la moció de censura, a més dels diputats d'UPN i Fòrum Astúries, aliats dels populars. Fins i tot Coalició Canària s'ha fet enrere a última hora i ha anunciat que té intenció d'abstenir-se per no fer costat a Rajoy.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'equidistància que li queda a Rivera de moment –el que per a Pedro Sánchez és un "exercici de contorsionisme"– és seguir mantenint la petició de dimissió del líder popular, malgrat que la Moncloa ja hagi dit que no té intenció de fer cap pas enrere. El líder de Ciutadans ha deixat clar que mai anirà de la mà dels "colpistes", els "supremacistes" i els que "volen liquidar un país" –en referència a l'independentisme–, però també ha demanat la dimissió a Mariano Rajoy, tal com ha fet per activa i per passiva aquest matí Sánchez. "Senyor Rajoy, té un últim cartutx: presentar la dimissió", ha assenyalat.

La nova estratègia que li queda al líder de Ciutadans és intentar posar el PSOE i el PP al mateix sac. És més, ha arribat a acusar Sánchez de ressuscitar el PP. "El senyor Sánchez està fent el boca a boca al PP", ha dit durant el torn de rèplica després que el líder socialista l'advertís que "quan arribin les eleccions, ja es veurà si és tercera força electoral, com a molt", perquè li "augura un futur negre". Per a Rivera, "la intervenció de Sánchez confirma que hi ha un pacte al bipartidisme per dir que el PP no està tan malament". "S'acaba una etapa i vostès ho saben. Em consta que a la Moncloa van pactar amb Rajoy allargar la legislatura", ha afegit, deixant clar que votaran que no.

Un pacte d'última hora

Rivera també ha ofert un pacte d'última hora a Sánchez: arribar a un "acord" per retirar la moció, pactar eleccions i "donar veu al poble espanyol" perquè no "mani" ni EH Bildu ni ERC, i per servir "a tots els espanyols". Però tal com ja ha dit a primera hora del matí, creu que ja és impossible. "Avui és un dia terrible per a Espanya", admetia als periodistes. Creu que els independentistes aprofitaran aquests temps per saltar-se la Constitució.

Urnes, urnes i urnes. És el que ha brandat en tot moment Rivera i l'única opció a la qual s'aferra davant del temor de quedar relegat per un govern socialista i de desinflar-se en la bombolla demoscòpica. "No vull un govern zombi per la corrupció, ni tampoc un Frankenstein que vulgui trencar Espanya", ha assenyalat, burxant en les diferències dins del PSOE entre els "homes d'estat" de la vella guàrdia i Sànchez. "Nosaltres votarem sí a Espanya, sí al sentit d'estat que ens obliga a buscar una solució democràtica, sí al que hem aconseguit junts els espanyols i mirar al futur", ha conclòs Rivera per evitar dir que, en aquesta moció de censura, votarà el mateix que el PP.

Girauta: "Què és el que ha pactat amb els separatistes?"

Després del cara a cara entre Sánchez i Rajoy durant el matí, el diputat de la formació taronja Juan Carlos Girauta ha titllat "d'intercanvi de porqueria" el llarg debat que han mantingut Pedro Sánchez i Mariano Rajoy. El partit taronja ha vist en el president del govern espanyol algú "enrocat", però ha centrat les seves crítiques en el socialista i ha censurat la nova aposta del líder socialista per la plurinacionalitat.

Girauta ha repetit algunes de les crítiques que Rajoy ha llançat en el debat, centrant-se en el suport que els partits independentistes donaran a la moció. El diputat de Ciutadans ha insinuat, fins i tot, que Sánchez ha pactat amb PDECat i ERC l'indult als presos polítics, una promesa de campanya de Miquel Iceta que el mateix dirigent del PSC va veure's forçat a matisar. "Què és el que ha pactat amb els separatistes?", ha insistit Girauta, que ha acusat Sánchez de "deslegitimar" l'Estatut de Catalunya.

Ciutadans també ha criticat la incoherència de Sánchez per mantenir els pressupostos aprovats amb els seus vots, els del PP i els del PNB, entre d'altres. Per a Girauta l'aritmètica amb què compta Sánchez és difusa perquè hi ha grups que encara no s'han pronunciat sobre el suport a la moció. Potser aquest, reitera, és el motiu pel qual Sánchez ha insistit tant a retirar-la a canvi de la dimissió de Rajoy.

stats