Política 13/07/2016

Ciutadans rectifica i s'abstindrà en la segona votació per fer Rajoy president

Rivera fa una "crida a la reflexió" al PSOE perquè faci el mateix

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Albert Rivera ha reunit l'executiva de Ciutadans d'urgència aquest dimecres per redefinir la seva estratègia. EFE

MadridCiutadans rectifica. La seva promesa electoral de vetar Mariano Rajoy ha quedat en paper mullat. L'executiva del partit taronja, reunida d'urgència aquest matí de dimecres, ha secundat per unanimitat la proposta d'Albert Rivera de votar 'no' al líder del PP en el primer debat d'investidura, però canviar el sentit del vot i passar a "l'abstenció tècnica" al cap de 48 hores, durant el segon debat, per fer Rajoy president. Rivera fa una "crida a la reflexió" perquè Pedro Sánchez faci el mateix i permeti "posar Espanya en marxa". "Ara li toca moure fitxa al PSOE", ha dit en roda de premsa després de l'executiva.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Rivera, però, descarta compartir govern amb Rajoy, per "fidelitat als seus votants". C's s'abstindrà i farà "oposició constructiva". Al PP no li ha calgut ni iniciar unes negociacions formals per obtenir el seu aval. El partit taronja argumenta, primer, que ara la situació és "diferent" respecte del 20-D i que no hi ha cap opció alternativa que sumi. I, segon, sobre el veto a Rajoy, assegura que en la reunió de dilluns al Congrés li va transmetre que era l'únic candidat del PP, que quedava descartada la "via de la regeneració".

Albert Rivera, aquest dimecres arribant a la seu de C's, on s'ha reunit d'urgència l'executiva del partit. EFE

Mai votarà a favor de Rajoy?

D'aquesta manera, Mariano Rajoy necessitarà fins a 43 abstencions del PSOE –si es dóna per descomptat el 'sí' de Coalició Canària– per ser president, malgrat que Ferraz mantingui que el seu 'no' és definitiu. Preguntat sobre si és possible que acabin votant a favor de Rajoy perquè els socialistes mantenen el seu veto, Rivera ha insistit que la seva posició és "definitiva" i que la decisió de l'executiva és sobirana. "Hem pres una decisió per unanimitat i serà igual d'aquí a dues o tres setmanes. Tant de bo tots els partits facin el mateix que hem fet avui per no bloquejar el país", ha conclòs.

Rivera ha enviat un missatge a Rajoy i Sánchez per informar-los de la decisió de l'executiva. En aquell moment els dos líders estaven reunits al Congrés en la primera trobada bilateral d'ençà del 26-J.

stats