Política 05/08/2016

PP i Ciutadans atien la "crisi interna" al PSOE per arrossegar Sánchez a l'abstenció

Els populars animen els 'barons' socialistes a desmarcar-se públicament del líder del partit en un comitè federal. La vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, afirma que "el més important és la data de l'acord" i no la del debat d'investidura

Gerard Pruna
4 min
El secretari de Comunicació de Ciutadans, Fernando de Páramo

BarcelonaLa cúpula de Ciutadans fa setmanes que està sotmesa a una forta pressió per votar a favor de la investidura del president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy. Membres de la direcció admeten en privat que superar-la està sent "difícil", i per això a cada compareixença pública els liberals s'esforcen a traslladar la responsabilitat al PSOE.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquest divendres ha estat el secretari de Comunicació, Fernado de Páramo, qui ha burxat en "la crisi interna" dels socialistes per instar-los a facilitar un govern del PP, una estratègia compartida pels populars, que a través del vicesecretari de Sectorial, Javier Maroto, ha animat els 'barons' socialistes a rebel·lar-se contra Sánchez.

La palanca que han trobat tots dos partits per intentar empènyer el PSOE cap a l'abstenció han estat les paraules dels expresidents espanyols Felipe González i José Luis Rodríguez Zapatero demanant al secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, obrir un diàleg intern i replantejar-se la situació.

De Páramo ha reclamat al PSOE que solucioni "les crisis internes" i que es mogui cap a l'abstenció, i ha criticat que els socialistes reclamin a Ciutadans que es moguin cap al sí per plantejar-se facilitar la investidura de Rajoy. "És irresponsable i de poca valentia que la decisió del PSOE depengui del que faci Ciutadans", ha lamentat De Páramo, que ha subratllat que el vot favorable dels 32 diputats de C's no són suficients.v"L'aritmètica ha volgut que sigui el PSOE determinant en la formació de govern, no pas Ciutadans", ha conclòs.

El PP, mentrestant, va alternant la pressió sobre el PSOE i sobre Ciutadans. Aquest divendres Maroto ha optat per adreçar-se als socialistes aprofitant que comença a aflorar el debat intern sobre què fer amb la investidura. "Està molt bé que hi hagi veus com les de Zapatero i altres líders que diguin públicament que Sánchez s'equivoca", ha apuntat el dirigent popular, que ha animat els crítics a fer un pas més i desmarcar-se públicament de Sánchez votant en un comitè federal del PSOE a favor de permetre que Rajoy governi.

Investidura després de les eleccions basques i gallegues?

L'escenari d'una investidura propera, però, segueix complicat. Hi afegeix complexitat la celebració el 25 de setembre de les eleccions basques i gallegues, uns comicis que poden condicionar el que passi a partir d'ara. Ja sigui perquè els partits no es vulguin moure per evitar el desgast d'un pacte o, al contrari, que necessitin fer gestos per no arribar a les urnes amb l'etiqueta de l'immobilisme.

De fet, el mateix Maroto ha obert la porta aquest divendres que el primer debat d'investidura es deixi per a després de les eleccions basques, mentre la presidenta del Congrés, Ana Pastor, ha evitat posar data a la investidura al·legant que ara és "temps que el candidat dialogui". També el candidat al País Basc, Alfonso Alonso, ha demanat temps per a Rajoy, perquè "precipitar una investidura fallida seria un error".

Sáenz de Santamaría pressiona per assolir un acord

La vicepresidenta del govern espanyol en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, ha exposat en la roda de premsa posterior al consell de ministres que el més important ara no és fixar la data del debat d'investidura, sinó la data d'acord per formar govern a Espanya. La vicepresidenta entén que aquest escenari és possible en el marc del "curs de diàleg" obert amb Ciutadans.

Sáenz de Santamaría ha raonat que el govern espanyol és "prudent" sobre aquestes converses amb Ciutadans, que afronta amb "serietat" i "rigor", i reconeix també que hi ha "molts punts" en els quals els dos partits es poden entendre. "El més important és la data de l'acord, no del debat, la investidura és per formar govern, no per fer un debat", ha insistit la vicepresidenta, a qui li crida "poderosament l'atenció" que el PSOE reclami un debat d'investidura "per votar que no".

Sáenz de Santamaría, que no ha volgut comentar el debat intern al PSOE sobre el seu vot en una eventual investidura, ha alertat que Espanya està vivint un moment "crucial" en què cada partit ha de ser conscient de la seva pròpia responsabilitat perquè no es repeteixin eleccions.

Acusa el PDC de protagonitzar "la broma de l'estiu"

De Páramo també ha carregat contra el Partit Demòcrata Català (PDC) per la seva reacció al fet d'haver-se quedat sense grup propi al Congrés. Segons el dirigent de C's, els exconvergents estan protagonitzant "la broma de l'estiu" en recórrer aquesta decisió al Tribunal Constitucional (TC) al mateix temps que desacata les seves sentències al Parlament.

Ciutadans fa mesos que ha dissenyat una estratègia per ocupar l'espai de l'antiga CiU, i el capítol al Congrés suposa un pas més en aquesta direcció. De Páramo –un dels principals valedors del pla estratègic de C's– ha recalcat aquest divendres que ara "el partit d’origen català amb més influència a la política estatal no és CDC, sinó Ciutadans".

El PSOE avisa que es mantindrà unit en el seu no a Rajoy

El portaveu del PSOE al Congrés, Antonio Hernando, ha dit aquest divendres que si el PP té el somni de "trencar els dirigents del PSOE, que perdi tota l'esperança", perquè la seva formació "no ha canviat d'opinió" i votarà en contra de la investidura de Mariano Rajoy.

"No acceptarem consells dels dirigents del PP, un partit processat per corrupció i finançament il·legal", ha dit Hernando davant els periodistes a Almeria, i ha incidit que "tots els socialistes" seguiran "units en el no a Rajoy". En aquest sentit, ha assegurat que el PSOE i els seus 85 diputats "no indultaran Rajoy amb el seu vot o abstenció", sinó que defensaran "l'autonomia política del PSOE, costi el que costi".

També s'ha referit a les declaracions del secretari general del PSOE d'Aragó, Javier Lambán, que ha mostrat el seu suport a la proposta de l'expresident José Luis Rodríguez Zapatero d'obrir un procés de diàleg intern en el partit. "Si és necessari més debat perquè algú ha canviat d'opinió, hi haurà més debat", ha afirmat. De totes maneres, no creu que cap dirigent del PSOE canviï d'opinió.

stats