Política 25/04/2016

Maldecap a C's abans de la campanya: crítics del partit presenten una denúncia per finançament il·legal

El partit nega que hi hagi cap "irregularitat" i defensa la seva forma de gestionar els comptes

Ara
2 min
Rivera no ha complert les expectatives.

BarcelonaMaldecaps a Ciutadans a pocs dies de certificar que hi haurà noves eleccions el 26 de juny. El partit ha hagut de sortir aquest dilluns a defensar-se després que un corrent crític de la formació integrat per afiliats i exmilitants dels partit presentés una denúncia davant la Fiscalia Anticorrupció per possible finançament il·legal. La denúncia, amb data 2 de març i avançada per 'El Mundo', considera que la carta ètica que el partit d'Albert Rivera fa firmar als seus candidats pot ser constitutiva de delicte.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En concret, la carta ètica conté un punt que afirma que "es dedicaran els ingressos que puguin obtenir els grups parlamentaris o municipals a pagar els crèdits que el partit hagués pogut contraure per fer front a les despeses de les seves respectives campanyes electorals". Aquest és l'embrió de la discòrdia, ja que la plataforma crítica entén que podria vulnerar la llei de finançament dels partits polítics. La direcció de Ciutadans, però, ho nega.

La llei de finançament dels partits i la de Bases del Règim Local estableixen que les subvencions que rebin els grups autonòmics i municipals han d'anar destinats a les seves "despeses de funcionament" i específica que "no poden destinar-se al pagament de remuneracions de personal de qualsevol tipus al servei de l'ajuntament o a l'adquisició de béns que puguin constituir actius fixes de caràcter patrimonial".

La qüestió doncs, és si pagar crèdits pendents que el partit ha contret a cada territori pot ser motiu de finançament il·legal. El vicesecretari general de Ciutadans, José Manuel Villegas, ho ha negat aquest dilluns. "Ni un euro d'aquests comptes ha sortit cap a comptes del partit", ha afirmat Villegas, que també ha justificat que ell tingui accés als comptes territorials dels partits. Segons Villegas, amb aquesta estratègia pot controlar les finances dels grups i evitar "que passi com a altres partits, que t'imputen nou dels deu regidors".

stats