Política 11/07/2019

Ciutadans demana la dimissió de Bosch per "il·legalitats" en l'acció exterior

El conseller respon que cap jutge ha dictat que les delegacions catalanes hagin comès irregularitats

A.m.
2 min
Torra, a Lorena Roldán: "Han passat del 'vamos Ciudadanos' a 'nos vamos de Ciudadanos'"

BarcelonaLa vigilància que el ministeri d'Exteriors va estar portant a terme de l'acció exterior catalana, amb la intenció de demostrar davant el TSJC que diverses delegacions treballen per la independència i aconseguir, així, el seu tancament, continua portant cua. El Govern va reaccionar ahir a la notícia exigint la dimissió del ministre Josep Borrell, responsable d'aquest control (que incloïa suposadament comunicacions internes). Avui Ciutadans també ha pres part en el conflicte: ha defensat el control del ministeri i ha exigit la dimissió del conseller d'Afers Exteriors, Alfred Bosch. "Amaguen informació que se'ls demana i no permeten el control de les activitats de les delegacions", ha afirmat la diputada Susana Beltrán.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Bosch ha reaccionat amb sorpresa a la demanda: "¿Només fa sis mesos que soc conseller i ja em demanen la dimissió? Sí que ho he fet bé". El conseller ha reiterat el posicionament del Govern acusant l'executiu espanyol d'"espionatge", i ha criticat Cs per afirmar que els delegats exteriors de la Generalitat cometen actes "il·legals": "¿Vostès en saben més que els jutges? Perquè cap jutge ha dit res així".

La diputada de Cs ha acusat la conselleria de Bosch de no ser transparent, i ha posat d'exemple que fa més de quatre anys que els delegats a l'exterior no compareixen al Parlament per explicar la seva activitat. "Hem passat de l'Espanya ens roba a l'Espanya ens espia", ha lamentat la parlamentària, que ha insistit que les delegacions catalanes s'han fet servir per "preparar la separació de Catalunya de la resta d'Espanya", i ha considerat feina del govern espanyol "encarregar-se" que no s'utilitzin diners públics per "danyar Espanya". "Confonen repressió amb complir les lleis, espiar amb el deure del Govern de dirigir la política exterior i que aquesta no perjudiqui ni danyi Espanya", ha assenyalat.

Al seu torn, Bosch ha recordat que els delegats són elegits per concurs públic (de mèrits), i ha acusat Beltrán de voler portar la Generalitat "als temps dels No-Do". "A Andalusia, on vostès governen, també es fa acció exterior, amb un pressupost quatre vegades superior", ha recalcat el conseller: "Nosaltres hi invertim sis milions i mig, i ells 24". "No és que vostès creguin que no s'ha de fer acció exterior, és que creuen que Catalunya no n'ha de fer", ha assegurat Bosch, que ha considerat la feina de les delegacions "necessària", especialment quan l'Estat "no la fa". "El que més mal fa a la imatge d’Espanya és la realitat del que està passant", ha dit Bosch tancant la seva intervenció: "Ens acusen de no dir la veritat, però és que vostès la volen prohibir".

stats