POLÈMICA PARLAMENTÀRIA
Política 04/12/2013

Pressupost de 28 milions i connexions amb Israel: la polèmica sobre l'Agència Nacional de Seguretat, en 10 claus

Ciutadans ha exposat al ple del Parlament un presumpte document del Govern en què es detallen els passos a seguir per tenir servei d'intel·ligència català

Oriol March
2 min
El president de Ciutadans, Albert Rivera, mostra al Parlament el suposat informe que explica com seria l'agència d'espionatge nacional que estaria preparant el Governa / CRISTINA CALDERER

BarcelonaLa bomba ha esclatat quan la sessió de control al Parlament feia pocs minuts que havia començat. Albert Rivera, líder de Ciutadans, ha preguntat al president de la Generalitat, Artur Mas, si coneixia què era l'Agència Nacional de Seguretat catalana. Mas li ha respost que no, i que la seva feina no era respondre sobre qüestions que no existeixen. Ha estat aleshores quan Rivera ha brandat un informe presumptament elaborat pel Govern de 39 pàgines en què es detallen els passos a seguir per constituir un servei d'intel·ligència català.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Fonts del Govern consultades per l'ARA neguen l'autoria del document i fan planar l'ombra del CNI sobre les informacions, que posteriorment han estat facilitades a la premsa per part de Ciutadans. "Qualsevol pot fer un informe com aquest", apunten aquestes fonts. Rivera, en declaracions als mitjans, ha assenyalat que l'informe els ha arribat a través de la premsa, concretament, via 'El Confidencial'. Aquestes són les 10 claus d'un informe que, segons Ciutadans, ha d'acabar amb la dimissió del conseller que l'hagi encarregat.

1. El pressupost estimat per teixir l'Agència Catalana de Seguretat és de 28 milions d'euros.

2. S'hi destinarien 300 mossos d'esquadra.

3. L'informe recomana "entrar en contacte amb els serveis d'intel·ligència d'Israel per conèixer l'organització de la seva agència de ciberseguretat. L'Ertzaintza té bons contactes amb empreses i món governamental israelià". Fa menys d'un mes que Mas va viatjar al país hebreu.

4. El document també recomana a la Generalitat "entrar en contacte amb el Massachusetts Advanced Ciber Security Center amb l'objectiu de conèixer-ne el funcionament, organització i activitats, i plantejar un possible marc de col·laboració". Es dóna la circumstància que el president també va visitar aquesta zona dels Estats Units fa més d'un any.

5. "El centre del 112 podria ser la millor opció d'ubicació física del futur centre", sosté l'informe. "L'únic punt en contra seria la concentració de les diferents organitzacions d'emergències de Catalunya, la qual cosa provoca una concentració del risc d'indisponibilitat", sosté el document.

6. En essència, el que planteja el document és la creació d'un "centre especialista en ciberseguretat" per tal de "proporcionar als ciutadans, empreses i administracions catalanes" serveis orientats a respondre a "amenaces" i "reduir les dependències de terceres parts en l'estratègia de ciberseguretat".

7. Caldria crear, sempre segons l'informe, una autoritat nacional de ciberseguretat amb els següents membres: conseller de la Presidència, conseller d'Interior, director general dels Mossos, director de l'Agència Nacional de Seguretat, secretari general de la Presidència, secretari general d'Administració i Funció Pública i director general de Telecomunicacions i Societat de la Informació.

8. El consell assessor hauria d'estar format per "grans empreses catalanes de seguretat", "món tecnològic", experts internacionals, representació de les universitats i representació del món local.

9. S'establiria una reunió semestral de seguiment, la creació d'estratègies en matèria de seguretat, la definició dels pressupostos i la definició de les línies d'actuació.

10. El document conté castellanismes i, fins i tot, un separador escrit en castellà que, en lloc d'escriure "propers passos", hi consta "próximos pasos".

stats