Política 10/05/2019

Ciutadans treballa per no tornar-se a quedar sense alcaldia

Manuel Valls es presenta com "l'únic candidat del canvi" en un primer acte a Nou Barris

Anna Mascaró
3 min
Acte d'enganxada de cartells de Manuel Valls

BarcelonaCiutadans té por que l’impuls del 21-D s’hagi esvaït i les municipals els tornin a deixar, com el 2015, sense cap alcaldia. El resultat de les generals va ser un bany de realitat per a la formació, que no va aconseguir millorar resultats a Catalunya respecte al 2016: un avís que el gir a la dreta que ha fet créixer Cs a Espanya també pot haver donat, com a contrapartida, ales al PSC. Especialment en unes eleccions en què el Procés no serà el tema principal.

Perilla Barcelona, on Manuel Valls ha passat de mirar de tu a tu Ernest Maragall a iniciar la campanya en el quart lloc segons el CIS. Amb aquestes cartes, el partit buscarà abanderar el discurs sobre seguretat –un dels temes estrella de la campanya, contra Ada Colau– i revifar tant com pugui el vot antiindependentista –insistint en l'amenaça que el PSC acabi pactant amb Maragall–. "Soc l'únic candidat del canvi", ha defensat aquesta matinada en un acte de petit format a Nou Barris, i ha insistit que els seus adversaris polítics "no representen res de nou i són responsables d'alguna manera d'alguns problemes de Barcelona".

Al mateix temps s'ha reivindicat, sense dir-ho, com a representant també del socialisme, la seva "família política", en una primera intervenció amb l'exministre socialista Celestino Corbacho a la seva dreta (a qui ha reivindicat com a "ministre del PSOE") i la diputada de Cs, Inés Arrimadas, a l'altre costat. No en va ha centrat els esforços de la precampanya en remarcar les seves diferències amb Ciutadans (la formació que li presta els drets electorals) i unint figures com Corbacho (també exalcalde de l'Hospitalet) a la plataforma. Malgrat la tendència a l'alça del PSC, encimbellat pel PSOE de Pedro Sánchez, confiarà que el seu perfil d'ex primer ministre prevalgui sobre el del candidat socialista, Jaume Collboni, i faci oblidar a bona part dels electors el gir a la dreta d'Albert Rivera a Madrid i la seva participació en la manifestació de Colón (amb la presència de Vox) al mes de febrer. Durant aquesta campanya, Valls reivindicarà Arrimadas per damunt de Rivera, amb qui manté una bona relació (tanca la llista per Barcelona) i que ha participat en el primer acte d'obertura de la campanya.

"Barcelona té l'oportunitat d'escriure una nova pàgina en la història de la Unió Europea", ha dit Arrimadas, recordant la trajectòria de Manuel Valls a França: "Seria la primera vegada a Europa que tenim un home que ha sigut primer ministre i torna al seu país d'origen per ser alcalde". La diputada de Cs s'ha encarregat de reivindicar un dels actius que defensa Valls: "Representa europeisme, obrir-se al món". Al mateix temps, ha destacat que, tot i que té "tot el suport de Cs", la seva candidatura no és exclusiva del partit taronja. "Va més enllà del que suposa Cs, és transversal, plena de persones que s'han posat d'acord per recuperar Barcelona", ha recalcat. L'alternativa, ha advertit als votants, és que "Barcelona caigui en mans de l'independentisme o del populisme d'Ada Colau".

Consolidar el cinturó taronja

D'altra banda, també està en risc per a Cs l'àrea metropolitana, que el 21-D va ser taronja. El partit té por de perdre vots en aquesta zona tant per l'esquerra (al PSC) com per la dreta (cap a Vox). Durant la campanya del 28-A, els membres del partit de les agrupacions d'aquesta zona ja expressaven preocupació per aquesta possibilitat. "Els veïns ens diuen que passen a Vox perquè nosaltres hem sigut massa blans", explicava a l'abril un membre del partit a Cornellà. De fet, durant aquesta legislatura la consigna del partit ha sigut no impulsar iniciatives "processistes" als ajuntaments, amb la idea de presentar-se com una formació "pragmàtica, capaç de ser útil als municipis", exposa una veu de Cs. Una estratègia de moderació al món local, en què el votant segueix una altra lògica, que per contra pot haver acostat els més antiindependentistes cap a l'extrema dreta.

Implantació territorial

A l'altra banda, Cs treu pit d'haver aconseguit, a la fi, penetrar al territori. "Volem governar", expressava ahir un càrrec de la formació, que destacava la feina feta els últims anys per millorar una de les principals mancances del partit: l'escassa implantació territorial. El partit ha fet un salt al presentar-se en 204 municipis: 115 més que el 2015. "Hem penetrat en municipis impensables fa uns anys", explica aquesta veu, que destaca també l'augment d'afiliació. Així, Cs confia entrar en governs municipals, tot i que és conscient que en solitari "serà molt, molt difícil". Assumeix, per tant, que haurà de pactar amb el PSC malgrat el que diguin Albert Rivera i Inés Arrimadas, que els últims dies ho han una possibilitat llunyana.

stats