Política 19/05/2018

Ciutadans demana mantenir el 155 contra un Govern "amb dos presos i dos fugitius"

"Cal fer política aplicant el 155 per garantir la unió i els drets de tots els catalans", diu Rivera

Ara
2 min
La líder de Ciutadans al Parlament, Inés Arrimadas

BarcelonaPrimeres reaccions de l'oposició a l'anunci del nou Govern del president de la Generalitat, Quim Torra. La líder de Ciutadans a Catalunya, Inés Arrimadas, ha considerat que "no es pot aixecar el 155" malgrat la formació d'un nou executiu a Catalunya després del nomenament dels nous consellers i conselleres. La dirigent de Cs ha assegurat que Torra no vol governar "sinó desafiar la majoria dels catalans i la legalitat democràtica".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Arrimadas ha insistit que Torra és un "president supremacista" amb un "pla il·legal anunciat al Parlament" i un Govern "amb dos presos i dos fugitius que van donar un cop contra la democràcia". El president de Ciutadans, Albert Rivera, ha criticat que el president de la Generalitat, Quim Torra, hagi nomenat alguns dels presos polítics i exiliats consellers del seu "govern rebel". El líder del partit taronja ha afirmat que "és un error seguir mirant cap a una altra banda" i ha urgit Rajoy a "rectificar de seguida". "Cal fer política aplicant el 155 per garantir la unió i els drets de tots els catalans", ha assegurat Rivera.

El líder del Partit Popular a Catalunya, Xavier García Albiol, també ha reaccionat a la formació del nou govern de la Generalitat a través del seu compte a Twitter. El popular ha assegurat que la composició de l'executiu català "és un clar missatge de la voluntat de seguir instal·lats en la bronca, el conflicte i la provocació". Així doncs, ha assegurat que el govern espanyol estarà a l'altura "per donar la resposta adequada a l'incendiari".

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha qualificat de "greu error" la decisió d’incorporar al Govern "persones que no s’hi podran dedicar plenament i de forma efectiva". D'altra banda, el socialista ha criticat la falta de paritat entre els consellers i conselleres de la Generalitat i ha dit que és un fet "inexcusable". "Les primeres decisions de Quim Torra no són gens esperançadores", ha tuitat Iceta.

Puigdemont felicita Torra pel nou executiu

El president de la Generalitat a l'exili, Carles Puigdemont, ha felicitat Quim Torra per la formació del nou Govern. Puigdemont ha afirmat a través de Twitter des de Berlín que l'executiu és "un Govern modern per a un país modern, al servei d'una societat moderna, oberta, europea".

La coordinadora del PDECat també ha celebrat el nou govern a través de la xarxa social i ha enviat una abraçada "als que no poden ser aquí", en referència als consellers empresonats, Josep Rull i Jordi Turull, i als que són a l'exili, Lluís Puig i Toni Comín.

stats