Política 08/06/2016

Ciutadans diu que el veto de la CUP als pressupostos evidencia que "la comèdia" del procés ha acabat

Tots els partits de l'oposició defensen al ple les esmenes a la totalitat. El PSC assegura que el "Dragon Khan" del tripartit era més estable que l'actual executiu, Catalunya Sí que es Pot lamenta la "temeritat" de l'executiu per presentar uns comptes "continuistes" sense tenir els suports i el PP reclama al Govern que posi "punt final" al procés

L. Vicens / G. Pruna / J Serra Carné
5 min
Ciutadans diu que el veto de la CUP als pressupostos evidencia que "la comèdia" del procés ha acabat

BarcelonaEls pressupostos que ha presentat el conseller d'Economia, Oriol Junqueras, han estat rebutjats per tota l'oposició. Des de Ciutadans fins a la CUP, passant pel PP, Catalunya Sí que es Pot i el PSC, tots han presentat i defensat les esmenes a la totalitat als comptes del govern de Junts pel Sí, per bé que per motius diferents. Per primera vegada a la història, un govern català veu com el seu projecte pressupostari queda tombat a la primera i no es podrà debatre al Parlament.

Ciutadans

"La comèdia arriba al seu final"

El diputat de Ciutadans Antonio Espinosa ha basat la justificació de l'esmena en el fet que el seu partit "no comparteix" el projecte de ruptura amb l'Estat sobre el qual, ha dit, "estan basats" els comptes. "Després que CDC abracés la ideologia independentista, la inestabilitat política ha augmentat i ha dividit la cambra i la societat catalana", ha afirmat Espinosa, que ha assegurat que aquest viratge "limita el Govern a pactar només amb independentistes".

Espinosa ha criticat la "representació teatral" que impulsen CDC i ERC per "tapar la seva mala gestió" a la Generalitat, tot i que el diputat ha dit que, amb el veto de la CUP –de qui ha lloat, irònic, la seva "coherència"–, el ple d'avui és un "dels últims actes d'una comèdia que arriba al seu final".

El representant de Ciutadans ha criticat que els comptes "dilapiden recursos per a l'estat català en lloc de construir escoles", augmenten en un 50% la partida destinada a "vendre" el procés a l'exterior i creen una agència tributària "al servei de l'independentisme".

En matèria social, el diputat ha dit que "són uns mals pressupostos per a la societat" perquè no combaten la pobresa i les desigualtats i no situen la creació de feina al centre de les prioritats.

PSC

"És irresponsable dur els pressupostos al ple sense tenir els suports"

Irresponsabilitat”. Aquesta ha sigut l'acusació que el PSC ha fet al Govern i que ha resumit la intervenció de la diputada socialista Alícia Romero, que ha arribat a posar en qüestió fins i tot que l'executiu volgués realment aprovar els comptes. Romero ha retret al vicepresident econòmic que no s'hagi posat en contacte amb la resta de grups per negociar els pressupostos tot i les evidències existents sobre la CUP “per trajectòria i coherència”.

La diputada socialista ha lamentat que Junqueras no hagi bastit “cap pont amb altres grups”. “A nosaltres no ens ha trucat”, ha lamentat, i ha considerat una “irresponsabilitat” dur els comptes al Parlament sense tenir garantits els suports per poder-los aprovar. Tanmateix, ha apuntat que no és “sorprenent” perquè la cambra ja està acostumada a les diferències entre grups independentistes.

En aquest sentit, ha burxat en les diferents votacions que Junts pel Sí ha perdut aquesta legislatura perquè la CUP votava amb la resta de l'oposició, però també en aquelles votacions –com ara la que feia referència a la derogació de la reforma laboral– en què també s'ha dividit internament la coalició que formen CDC, ERC i independendents. “Quanta estabilitat tenia i com enyorem aquell tripartit que molts anomenaven Dragon Khan”, ha afirmat.

Pel que fa al contingut dels pressuposts, Romero ha negat que siguin els “més socials de la història” perquè “son continuistes” amb els dels governs d'Artur Mas i “desobedients” amb mandats del Parlament com ara la inversió per no tancar línies de P-3. A més, ha assegurat que el volum de despesa de 2016 és inferior a la de 2015, i ha reclamat que es concreti "on es retalla".

Catalunya Sí que es Pot

"El full de ruta del Govern està fent aigües per tot arreu"

El portaveu de Catalunya Sí que es Pot, Joan Coscubiela, ha defensat l’esmena a la totalitat del seu grup parlamentari. Coscubiela ha carregat contra els comptes presentats pel Govern. "Són pressupostos disciplinats amb la teoria de l’austeritat i molt desobedients amb el Parlament", ha etzibat el diputat, que ha negat que els comptes confeccionats per Oriol Junqueras siguin els pressupostos "més socials de la història". El portaveu de l’esquerra alternativa ha qualificat el projecte de l’executiu de "continuista". "Aquests pressupostos són menys ficticis que els del 2015, però continuen sent tramposos, en els números i la seva presentació política", ha reblat Coscubiela, que ha lamentat que el Govern no hagi encarat la reforma d’alguns impostos que podien "permetre" la inversió en polítiques socials.

El grup de Catalunya Sí que es Pot ha aprofitat l’atzucac dels pressupostos per carregar sobre el full de ruta de l’executiu liderat per Carles Puigdemont. "El full de ruta del Govern està fent aigües per tot arreu", ha afirmat Coscubiela, que ha destacat la "capacitat d’autoengany" de Junts pel Sí per validar uns comptes "continuistes" mentre construeix un discurs de construcció de l’estat propi. "Vostè és el líder del fingiment polític", ha afirmat el diputat dirgint-se a Junqueras. "No poden continuar amb el doble llenguatge. Això algun dia havia de saltar pels aires", ha sentenciat, abans de reclamar a Junts pel Sí que torni a la pantalla del dret a decidir.

El dirigent de l’esquerra alternativa, que ha acusat l’executiu de fer un exercici de "temeritat" per presentar uns comptes al Parlament sense tenir-ne garantida l’aprovació", ha lamentat que el Govern no hagi volgut negociar amb Catalunya Sí que es Pot. "Per què no ha volgut parlar amb nosaltres? Per què ha tractat la nostra proposta amb paternalisme i en termes de prepotència política?", s’ha preguntat. Coscubiela ha posat com a exemple de prioritats en matèria social l’aprovació d’una renda garantida de ciutadania.

PP

"Posin punt final a aquest procés sense sentit"

Amb la faula de la granota i l'escorpí creuant junts el riu i ofegant-se quan l'escorpí no pot esquivar la seva naturalesa i pica la granota. Així ha resumit el portaveu del PP al Parlament, Enric Millo, la seva intervenció, que ha reclamat al Govern que "deixi de confiar en l'escorpí" i busqui altres socis per tirar endavant la legislatura aparcant el procés sobiranista.

"Posin punt final a aquest procés sense sentit, a aquesta cursa que no porta enlloc. I l'endemà podrem asseure'ns a la taula per parlar", ha afirmat Millo, que ha estès la mà dels populars per parlar dels pressupostos del 2017 i, fins i tot, per aprovar al Parlament modificacions pressupostàries que resolguin problemes de personal o inversions socials concretes.

Sempre que, això sí, el Govern enterri el procés. Millo, que com dissabte el president espanyol en funcions, Mariano Rajoy, ha assegurat que l'executiu espanyol ha estat més lleial amb el Govern que els seus socis, ha rebutjat que la culpa de la situació sigui de la CUP.

"La culpa no la tenen les diputades de la CUP, la tenen vostès, els diptuats de CDC i ERC, que només volen anar acompanyats de la CUP", ha afirmat el dirigent popular, que ha negat que els comptes de la Generalitat s'hagin fet pensant en els interessos dels catalans i ha assegurat que s'han fet pensant en els interessos "del procés".

stats