Política 24/07/2016

Ciutadans avisa que no permetrà que ERC i el PDC tinguin accés a la comissió de secrets oficials

Aquesta decisió farà que el PP sigui clau per permetre o vetar la presència dels sobiranistes en aquest organisme del Congrés

Europa Press
2 min
Els canvis d’opinió sobre la investidura erosionen Rivera

MadridCiutadans no pensa donar suport al fet que ERC i el Partit Demòcrata Català (PDC) tinguin accés al Congrés als secrets d'estat, una decisió que obligarà el PP a haver de decidir si veta o permet l'entrada d'aquests partits a la comissió de despeses reservades que, entre altres coses, inclou el Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI). D'acord amb el reglament de la cambra baixa, els diputats autoritzats a accedir a secrets oficials han de ser elegits pel ple del Congrés i tenir un suport d'un mínim de tres cinquens (210 diputats) en una votació secreta mitjançant papereta en urna. Només en pot entrar un per grup parlamentari, que habitualment és el portaveu.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Fonts de la direcció de Ciutadans ja han avançat a Europa Press que, quan calgui elegir els diputats que puguin accedir a matèries classificades, els 32 diputats de la formació liberal no donaran suport als candidats independentistes, ni d'ERC, ni del PDC, ni de Bildu. El desmarcatge dels d'Albert Rivera impedeix que aquests partits assoleixin amb PSOE i Units Podem prou suports per ser elegits membres de la coneguda com a 'comissió de secrets oficials', de manera que necessitaran el concurs del PP per poder formar part d'aquest selecte club amb accés a informació classificada.

Els precedents no són gaire favorables. Precisament en la legislatura del 2011-2015 –en la passada no hi va haver temps ni de constituir la comissió de despeses reservades–, el PP, que tenia majoria absoluta, es va negar a permetre l'entrada dels tres candidats que ERC va posar sobre la taula, en nom del grup mixt, al·legant que els independentistes catalans podien traslladar la informació reservada als membres de la coalició abertzale Amaiur, que integra els hereus de l'antiga Batasuna. A més, el 2015 els populars es van negar a facilitar el relleu en el lloc que ja tenia CiU a la mesa del Congrés i van estar ajornant setmana rere setmana la possibilitat que s'elegís el convergent Jordi Xuclà per cobrir la vacant deixada pel seu company Jordi Jané després de ser nomenat conseller d'Interior de la Generalitat.

Des del PP, el seu portaveu parlamentari, Rafael Hernando, va assegurar llavors que no tindria "gaire sentit" que optés a aquest lloc institucional al Congrés algú que es definís com a "independentista". Aquesta vegada, Convergència no només necessitarà l'ajuda de PP i PSOE perquè el seu grup parlamentari tingui el vistiplau de la mesa del Congrés, sinó que també, i de la mateixa manera que ERC, necessitarà els vots del grup popular perquè un dels seus diputats pugui tenir accés a matèries classificades com a secretes i controlar el CNI.

stats