Política 12/06/2018

L'advocat de Clara Ponsatí estudia citar exministres del govern de Rajoy

Anwar remarca que han vulnerat la presumpció d'innocència amb comentaris amb "motivacions polítiques"

Ara
2 min
Clara Ponsantí i Aamer Anwar en una imatge d'arxiu

EdimburgEls advocats de l'exconsellera d'Ensenyament, Clara Ponsatí, exiliada a Edimburg, estudien demanar la compareixença d'exministres del govern espanyol quan se celebri el judici, el 30 de juliol, sobre la seva extradició. "Estem considerant citar a la nostra cort exministres del govern de Rajoy per aprofundir en els controvertits comentaris que van fer en l'àmbit de l'assetjament i de la persecució política", ha revelat Aamer Anwar, l'advocat de l'exconsellera, tot i que no ha precisat quins antics ministres podrien ser cridats a declarar, ni tampoc en relació amb quines declaracions. L'advocat ha reiterat que Ponsatí rebutja la seva extradició perquè considera que es tracta "d'una persecució motivada políticament per les autoritats espanyoles".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Anwar també ha explicat que molts dels comentaris fets per aquests ministres tenen "motivacions polítiques" i, per tant, segons l'advocat, "donarien suport a la teoria d'una interferència al sistema judicial i també en la presumpció d'innocència". "Hem recollit milers de pàgines de documents en què exministres del govern Rajoy i també d'alguns membres de l'actual govern socialista donen per feta la culpabilitat de la meva clienta i de membres del Govern a l'exili o a la presó", ha assenyalat.

A la vista preliminar que s'ha celebrat avui i a la qual no ha acudit Ponsatí perquè està legalment exempta de personar-se en les vistes preparatòries del litigi, Anwar ha demanat a la fiscalia escocesa que aclareixi els càrrecs que se li imputen a l'exconsellera d'ensenyament. "La fiscalia, que representa Espanya, ha tingut des del març per especificar quins delictes s'han comès segons la llei escocesa i encara està pendent d'aclarir-ho. La nostra posició resideix en el fet que encara no sabem quin delicte, d'acord amb la llei escocesa, ha comès presumptament la professora Clara Ponsatí", ha subratllat l'advocat.

En l'última vista, que es va celebrar el 15 de maig, ja es va consensuar demanar a les autoritats espanyoles informació més precisa sobre els delictes imputats a Ponsatí, ja que el de rebel·lió no es contempla dins de l'ordenament jurídic escocès. La fiscalia s'ha compromès a dir quin crim equipararà a la rebel·lió per reclamar l'extradició abans del 22 de juny. "Nosaltres continuem dient que no hi ha cap crim a les lleis d'Escòcia que pogués haver comès Ponsatí", ha sentenciat Anwar.

stats