CORRUPCIÓ
Política 28/10/2014

La trama de corrupció del PP de Madrid cobrava al voltant d'un 3% de comissió per contracte

Els 51 implicats van arribar a adjudicar obres i serveis per uns 250 milions d'euros en només dos anys

Efe
2 min
Francisco Granados i Esperanza Aguirre, en una imatge d'arxiu / EFE

MadridLa trama de corrupció municipal i autonòmica investigada per la Guàrdia Civil i en la qual estan implicats més de mig centenar de persones –entre els quals l'exsecretari general del PP de Madrid, Francisco Granados– cobrava al voltant d'un 3% de comissió per cada contracte d'adjudicació, segons han informat a Efe fonts de la investigació.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La Fiscalia Anticorrupció ha xifrat que aquesta trama, valent-se de la seva posició política, va arribar a adjudicar només en els últims dos anys contractes per a diversos ajuntaments i comunitats autònomes per un import de 250 milions d'euros. Uns contractes amb els quals s'enriquirien els detinguts, entre els quals hi ha sis alcaldes madrilenys, amb al voltant del 3% de comissió que cobraven a cada empresa a canvi d'adjudicar-li un servei públic.

L'Operació Púnica, dirigida pel jutge de l'Audiència Nacional Eloy Velasco i la Fiscalia Anticorrupció, s'ha saldat de moment amb la detenció de 37 implicats i la imputació d'uns altres 14, tots ells regidors, funcionaris i empresaris de la construcció i d'empreses de serveis energètics, acusats de cobrar i pagar comissions il·legals per l'adjudicació d'obres i serveis.

Una de les empreses en les quals "pivota" aquesta trama és la multinacional energètica Cofely -la Guàrdia Civil ha detingut quatre alts càrrecs-, que va arribar a signar contractes amb diversos dels ajuntaments investigats com el de Parla (Madrid), dels quals se'n va embutxacar 160 milions.

Segons destaca la seva web, al juliol de 2013 Cofely va resultar adjudicatària d'un contracte de serveis energètics per a diverses instal·lacions municipals a Parla, on ha estat detingut el seu alcalde, José María Fraile.

El contracte signat, per un import d'uns 55 milions d'euros, permetria disminuir a Parla, assegura la web, prop d'un 40% del seu consum energètic i de les seves emissions diòxid de carboni només en l'enllumenat públic.

A Collado Villalba també es va adjudicar la gestió energètica de l'Ajuntament per als propers 15 anys per un import 42 milions d'euros, mentre que a Móstoles Cofely va ser la guanyadora d'un concurs públic per valor de 70 milions.

stats