Política 12/12/2015

Pablo Iglesias: "Vull ajudar a reconstruir la fraternitat. Catalunya, volem un país amb tu"

L'alcaldessa de Barcelona, molt contundent, passa a l'atac contra C's: "Les rates abandonen el vaixell i busquen noves sigles per mantenir el xollo"

Laia Vicens
4 min
Gerardo Pisarello, Pablo Iglesias, Xavi Domènech, Ada Colau i Laia Ortiz, a Llefià / MANOLO GARCÍA

BadalonaPrimer contra Ciutadans, després contra el PSC i finalment contra el PP. El míting d'aquest matí d'En Comú Podem al poliesportiu de Llefià (Badalona) ha servit per carregar contra els tres rivals de la candidatura que lidera Pablo Iglesias. El candidat del partit morat a les generals ha centrat els seus atacs en el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, a qui ha avisat que no és el plet català el que trenca Espanya sinó "la corrupció i la desigualtat". "No té l'altura política suficient per ser president", ha sentenciat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Iglesias ha furgat en el "fracàs" de les polítiques del PP no perquè siguin "de dretes", sinó perquè són "tremendament ineficaces". "Són el passat, el futur no comptarà mai més amb gent com vostès, perquè han fracassat", ha afirmat.

En un discurs irat i centrat a atacar Rajoy, Iglesias ha volgut començar amb un gest a favor del referèndum a Catalunya, una de les grans reivindicacions de la seva campanya. "Vull ser el president que ajudi a reconstruir la fraternitat. Catalunya, volem un país amb tu", ha dit Iglesias.

El candidat de Podem ha acabat el seu discurs apel·lant als "somriures, la il·lusió i la memòria" per convèncer els ciutadans. "Endavant, que el 20-D podem guanyar aquest país per a la seva gent i els seus pobles", ha acabat, ovacionat per les 2.500 persones que omplien el poliesportiu.

Colau centra l'atac en Ciutadans

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha passat a l'atac i ha carregat durament contra Ciutadans, un "producte perfecte de màrqueting" però que "mai han defensat els interessos de les classes populars". "Són el partit dels privilegis", ha dit, i recordant que alguns dels seus membres vénen del PP, Colau ha assegurat que "les rates abandonen el vaixell i es busquen noves sigles per veure si poden mantenir el xollo". "Que no ens enganyen!", ha dit Colau.

L'alcaldessa de Barcelona, molt contundent, ha reivindicat amb orgull "la falta d'experiència" que els retreu el PP. Una falta d'experiència, això sí, que Colau ha dit que és "en corrupció, en portes giratòries i a estafar la població". "Nosaltres tenim experiència a tenir memòria, a arribar a final de mes sense robar, a aturar desnonaments i a defensar els serveis públics", ha afirmat.

Colau ha demanat directament el vot per En Comú Podem i per Podem, perquè és "l'únic partit que respecta i estima Catalunya" i "respectarà fins al final la voluntat del poble català".

L'alcaldessa de Barcelona ha fet ressuscitar el famós "criminals" que va pronunciar al Congrés. "Ho segueixo dient, a mi no em domesticaran perquè jo estic al servei de la gent!", ha cridat, en una advertència al president de la comissió, el diputat del PP Santiago Lanzuela. "No només seguirem dient les coses pel seu nom, sinó que el 20-D pacíficament i amb un enorme somriure, els desnonarem del Congrés".

Colau també s'ha volgut dirigir directament a Pablo Iglesias. "Estem amb tu, t'estimem, tens tot el nostre suport. Vesteix-te com et doni la gana que estàs guapíssim", li ha dit, en una al·lusió a les paraules de Pedro Sánchez, que ha criticat que Iglesias "no fa pinta" de president. "Els que et diuen això són els mateixos que fa molts anys que fan comentaris ofensius i masclistes a les dones que hem tingut la gosadia d'entrar en política", ha afirmat.

És la tercera vegada (i l'última) que el candidat de Podem per al 20-D, Pablo Iglesias, ve a Catalunya aquesta campanya. Ho va fer avui fa una setmana, en un míting a Bellvitge, en què va erigir-se en el president de l'Estat que "escoltarà els catalans", i dimecres, en un acte organitzat per 'El Periódico', en què va situar el referèndum sobre la independència com una condició indispensable per tancar qualsevol pacte postelectoral.

Domènech dispara contra el PSC

Al seu torn, el candidat d'En Comú Podem, Xavier Domènech, ha estat el responsable de disparar contra el PSC i el PSOE. "Són el passat al qual no tornarem", ha cridat, i ha afegit que "la gent els ha abandonat perquè ells van abandonar la gent". Domènech centra habitualment les seves crítiques a la candidatura de Carme Chacón, a qui defineix com la ministra dels "desnonaments exprés", conscient que el seu resultat a Catalunya dependrà en bona mesura del forat que faci entre els votants de l'òrbita socialista.

Barcelona en Comú, clau en la campanya

La importància i el pes de Barcelona en Comú en la confluència d'En Comú Podem (BComú, Podem, ICV, EUiA i Equo) s'ha fet evident en aquest míting. Ha obert foc la tinent d'alcalde de Barcelona Laia Ortiz, que ha apel·lat al canvi "real" que va començar el 24-M, amb la victòria de les candidatures del canvi a ciutats com Barcelona, Madrid, València, la Corunya o Cadis, per portar-lo també a la Moncloa. Des de Llefià, ha recordat que Badalona també és una d'aquestes ciutats que al maig van "fer fora la dreta retrògrada i xenòfoba" i ara, de la mà de l'alcaldessa Dolors Sabater, és un símbol que "les coses es poden fer diferents".

També ha intervingut el tinent d'alcalde de Barcelona Gerardo Pisarello, que, com Ortiz, ha demanat que "la rebel·lió democràtica del 24 de maig arribi al Congrés". Pisarello ha assegurat que els diputats d'En Comú Podem defensaran "el sobiranisme de la gent, del poble, de la gent treballadora", així com una "democràcia real i valenta a l'hora de combatre la corrupció i acabar amb els privilegis", en una picada d'ullet als votants de la CUP.

A més, Pisarello ha reclamat un referèndum per "decidir sense demanar permís a ningú" i ha assegurat que Catalunya "mai rebutjarà la convivència amb els altres pobles sempre que sigui lliure i no imposada". "Aquest petit país et farà el proper president d'Espanya", ha dit a Pablo Iglesias. El tinent d'alcalde ha advertit del "nou falangisme" del líder de Ciutadans, Albert Rivera, a qui s'ha referit com a "Albertito Primo de Rivera".

stats