Política 23/05/2019

Colau posa damunt la taula l'orgull de la "gent comuna" i demana concentrar el vot progressista

En un discurs emotiu evita la confrontació amb Maragall i demana crèdit per a quatre anys més

Maria Ortega
3 min
Ada Colau, a l'escenari de la plaça Catalunya

BarcelonaMés emoció que confrontació política. Els comuns han escollit la plaça Catalunya, l'escenari del 15-M, per fer el seu acte central de campanya, un míting festiu, amb música en directe, uns 3.000 assistents i llàgrimes d'emoció: les de la candidata Ada Colau. Després de dies de dards als rivals –sobretot al republicà Ernest Maragall–, avui l'objectiu era posar en valor la feina feta i remarcar que tenen clar d'on venen i que volen continuar governant per a la "gent comuna". Colau, de fet, no ha ni pronunciat els noms d'Ernest Maragall (ERC) ni de Jaume Collboni (PSC). Només ha reiterat els seus recels perquè aquests partits puguin pactar amb la dreta –amb Junts per Catalunya i Manuel Valls– i perquè hagin manifestat que volen fer-la fora. L'alcaldessa ha demanat concentrar el vot progressista com a única "garantia" que la ciutat manté les polítiques "valentes": "Des de Barcelona tenim la responsabilitat de mantenir quatre anys més de polítiques valentes".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Colau ha apel·lat directament a les emocions, a l’esperit del 15-M i a la "força de la gent comuna". "Parlo com a persona que sap què és no arribar a final de mes i què és enfrontar-se a un tall de llum i que et tallin el telèfon, som això i ens mirem a la cara quatre anys després i ens podem reconèixer", ha defensat entre llàgrimes i entre crits de "Sí que es pot" i "Alcaldessa". Unes 3.000 persones han seguit en directe el míting que, com el conjunt de la campanya, ha tingut la música en directe i l'ambient festiu com a protagonistes. Els comuns han mobilitzat des d'un cor creat a iniciativa pròpia fins a brigades de gent vinguda de fora de Catalunya per visualitzar el suport a Colau.

Dues protestes han interromput l'inici del míting de la candidata La primera, sobre les llistes d'espera a la mesa d'habitatge –Colau ha culpat el Govern de no atendre les necessitats de la ciutat– i la segona, pel desallotjament d'un espai okupat, que ha generat més tensió en l'ambient de la plaça. "Tenim més poder del que ens han fet creure i està tot per guanyar. Els límits els posareu vosaltres", ha assegurat la candidata, que ha assegurat que aquest diumenge Barcelona "tornarà a demostrar al món que sí que es pot".

La candidata a la reelecció ha assegurat que fa quatre anys, quan van guanyar, els tractaven d'intrusos i que li van arribar a dir "peixatera i hostessa". "Els molesta la gent normal que no es rendeix. Ens encanten les peixateres i les venedores de verdura. És la nostra gent, la majoria social", ha assegurat.

En el seu balanç del mandat, sí que ha tingut paraules dures per als partits d'esquerres del consistori, als quals ha acusat d'haver bloquejat projectes importants per a la ciutat, com la funerària pública, per "interessos partidistes". I, per això, ha insistit a erigir-se com l'únic vot útil per assegurar que els canvis continuen.

Abans que ella, i enmig d'actuacions musicals com la d'Andrea Motis, han agafat la paraula Tito Álvarez, portaveu d'Élite Taxi, que ha assegurat que el "95% dels taxistes de la ciutat votaran Colau i –ell sí– ha atacat Maragall per les seves paraules sobre Uber i Cabify, i també la periodista Cristina Fallarás, que ha recordat que va ser el govern de Colau el que va prendre decisions com treure el bust del rei o deixar d'assistir a la missa de la Mercè. Precisament a la monarquia s'ha referit, també, qui ha sigut la mà dreta de Colau al consistori, Gerardo Pisarello, que ha lamentat que avui, des de la seva nova etapa al Congrés, ha hagut d'estar "quatre hores sota un quadre de Felip de Borbó", i ho ha contrastat amb l'orgull de tenir "una alcaldessa republicana".

stats