Política 14/06/2019

Colau i Maragall s'acusen d'haver utilitzat la Diputació per assegurar-se l'alcaldia de Barcelona

Es fan retrets creuats sobre la possible decisió de situar el socialista Jaume Collboni a la presidència

M.o.
2 min
Ada Colau i Ernest Maragall

BarcelonaLa tempesta política entre ERC i Barcelona en Comú per la decisió de la formació d'Ada Colau de decantar-se per un govern municipal amb el PSC i deixar Ernest Maragall fora de l'alcaldia va a més. Avui Maragall i Colau s'han fet acusacions creuades sobre la possible utilització de la presidència de la Diputació de Barcelona per assegurar-se el control del consistori. Els republicans acusen els comuns d'avenir-se a situar el socialista Jaume Collboni a la presidència d'aquesta institució com a contrapartida del pacte municipal i els de Colau acusen ERC d'haver ofert aquest mateix càrrec a Collboni a canvi que no se sumés al pacte per situar el comuns a l'alcaldia. En una entrevista a TV3, Colau ha acusat ERC d'haver arribat a oferir al PSC la presidència de la Diputació i d'haver posat "pel mig" de les negociacions per a l'alcaldia, també, els vots per a la investidura de Pedro Sánchez. "Per part nostra, no", ha respost quan se li ha demanat si hi ha hagut converses per fer un pacte que inclogui la Diputació.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Moments abans el republicà Ernest Maragall havia acusat els comuns d'haver entrat en aquest joc: "Estiguem atents al que passi la setmana que ve a la Diputació [de Barcelona] per entendre si no hi ha conseqüències dels vots de Manuel Valls. Em consta que hi ha converses i gairebé acords amb Ciutadans". Maragall no ha descartat, en una entrevista a RAC1, que Collboni pugui acabar com a president de la Diputació gràcies a un acord amb comuns i Ciutadans, i ha carregat de nou contra l'entesa: "Estem parlant de sumar aigua i oli, el foc i el vent, d'anar completament en contra del sentir de la ciutadania de Barcelona".

Sobre la relació entre els dos candidats a l'alcaldia de Barcelona i les tensions d'aquestes últimes hores, Colau ha explicat que ahir va trucar a Maragall per comunicar-li la pregunta que farien a les bases i ha criticat la resposta dels republicans, a qui acusa de fer accions per "intentar incidir" en els resultats com, ha dit, repartir fullets crítics. Segons Colau, ERC hauria d’haver preguntat a les seves bases si estaven d’acord amb integrar-se en un tripartit d’esquerres. "M’hauria encantat", ha dit. Colau també ha retret als republicans el "bloqueig" del mandat passat a iniciatives com l'enllaç del tramvia i que no votessin a favor de la candidatura de Gerardo Pisarello a la mesa del Congrés. Tot i així, ha remarcat que hi seguirà parlant per intentar teixir aquest govern a tres després de la investidura. Ha criticat, però, que ERC els assimilin amb els "carcellers" per pactar amb el PSC. "Em sembla ofensiu i fa mal", ha lamentat Colau, que ha criticat que els republicans no hagin estat tan crítics amb el seu pacte amb Junts per Catalunya a la Generalitat, tot i els "casos de corrupció i les discrepàncies programàtiques". "A nosaltres ens ho qüestionen tot", ha dit.

Maragall, per la seva banda, ha reiterat que creu que la pregunta que avui haurien d'estar responent les bases dels comuns hauria d'incloure la necessitat d'acceptar els vots de Valls per fer possible el govern bipartit amb el PSC. El republicà, això sí, ha insistit en el seu total "respecte a la decisió que prenguin els afiliats de Barcelona en Comú", que tenen avui fins a les 17 h per votar, i ha dit que "confia en la intel·ligència individual i col·lectiva de l'espai".

stats