Política 23/04/2018

Colau: "No és un Sant Jordi qualsevol, a Barcelona no hi haurà mai colors prohibits"

El 155, els presos i la falta de Govern marquen les declaracions polítiques de la diada

A. Mascaró / O. Serra / R. Pérez / M. Esteve / M. Toro
6 min
Colau: "No és un Sant Jordi qualsevol, a Barcelona no hi haurà mai colors prohibits"

BarcelonaEl 155, els presos polítics i l'onada repressiva de l'Estat i la falta de Govern marquen, enguany, la diada de Sant Jordi. Si els últims anys els missatges dels partits ja anaven estretament lligats al Procés, aquest 23 d'abril s'han intensificat els missatges reivindicatius arran del context d'excepcionalitat que es viu a Catalunya des d'abans del referèndum de l'1-O.

Colau: "A Barcelona no hi haurà mai colors prohibits"

"No és un Sant Jordi qualsevol", ha dit l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. "Vivim un moment d'excepcionalitat política, amb un govern de la Generalitat intervingut pel 155, amb persones a la presó per motius polítics. Avui penso especialment en Jordi Cuixart, que hauria de ser aquí gaudint de Sant Jordi, perquè és el president d'Òmnium Cultural, estima apassionadament la llengua i la cultura i és un gran defensor de la pau", ha afegit Colau.

En el marc de l'esmorzar que l'Ajuntament de Barcelona ha organitzat al Palau de la Virreina per als escriptors, i després que a la final de la Copa del Rei de futbol es requisessin cartells a favor dels presos i peces de roba de color groc, l'alcaldessa ha defensat la llibertat i el dret de discrepar: "A Barcelona no hi haurà mai colors prohibits". Aquest any, de fet, està previst que es venguin moltes roses de color groc en solidaritat amb els presos polítics. Molts ciutadans han anat fins a la plaça Sant Jaume per deixar roses grogues davant el Palau de la Generalitat.

Torrent: "Sant Jordi és també per reivindicar les llibertats"

El president del Parlament, Roger Torrent, ha reivindicat que la diada de Sant Jordi és "també una festa per reivindicar les llibertats" i s'ha mostrat esperançat que l'any que ve no hi hagi un 23 d'abril amb "presos polítics, gent exiliada i amb la vulneració flagrant de drets i llibertats col·lectives". Davant les crítiques de "polititzar" la diada, ha afirmat que "cap català pot restar impassible davant la vulneració de drets i llibertats".

Sobre la investidura, Torrent s'ha mostrat convençut que abans del 22 de maig hi haurà un acord per formar un Govern "efectiu" que alhora respecti els resultats del 21 de desembre, i no s'ha estat de denunciar la retirada de peces de roba de color groc a la final de la Copa del Rei. El president del Parlament ha fet una crida als "demòcrates espanyols" perquè es plantegin si volen seguir vivint en una democràcia on es "prohibeixen colors". "Què més prohibiran? [...] És inconcebible", ha criticat.

Artadi (JxCat): "Tenim pressa per investir el president Puigdemont"

La portaveu de JxCat, Elsa Artadi, ha tingut un record per als "tres Jordis" que estan "injustament empresonats" i ha volgut insistir que l'objectiu del seu grup parlamentari és investir Carles Puigdemont perquè "sempre" ha sigut el seu candidat. "Tenim pressa per investir el president Puigdemont", ha assegurat Artadi, que ha remarcat que l'objectiu és "fer República". "Ens hem quedat encallats en noms i dies d'investidura, però és una part del projecte republicà", ha reiterat. En resposta a una pregunta sobre si s'està més a prop d'investir Puigdemont o d'anar a noves eleccions, Artadi ha contestat: "Ja ho veurem".

Elsa Artadi i Eduard Pujol de Junts per Catalunya

El portaveu adjunt de JxCat, Eduard Pujol, ha demanat al delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, que faci servir la seva "capacitat d'incidència" per exigir la dimissió del ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, pel fet que es requisessin samarretes de color groc a la final de la Copa del Rei. "Esperem que sigui a l'AVE camí de Madrid per demanar la dimissió de Zoido", ha subratllat Pujol, que ha dit que en cas contrari seria la "segona part de la vergonya de l'1 d'octubre".

Iceta (PSC): "Lamentem que les institucions catalanes estiguin intervingudes"

El primer secretari dels socialistes a Catalunya, Miquel Iceta, ha lamentat que s’hagi de celebrar un dia com el de Sant Jordi amb la “intervenció de les institucions catalanes pel 155”. Malgrat que el PSC va donar suport a l'aplicació del 155, ha assegurat que "no és bo per al país". Amb tot, ha aprofitat l'avinentesa per emplaçar els actors polítics a formar govern, ja que, "tot i que encara queden quatre setmanes fins al 22 de maig [...], no seria bo anar a unes eleccions”.

Miquel Iceta i Eva Granados en una parada de Sant Jordi

Quan li han preguntat per la confiscació de samarretes grogues durant la final de la Copa del Rei de dissabte, Iceta ha manifestat que “la llibertat d’expressió ho empara tot” i que “ningú pot posar límits a la llibertat”.

Arrimadas (Cs): "El dia de Sant Jordi és apolític, de tots els catalans"

Las líder de Cs a Catalunya, Inés Arrimadas, ha remarcat que "el dia de Sant Jordi és apolític, de tots els catalans", i ha deixat clar: "Som ferms defensors de la representativitat de la diada tenint en compte que l'Onze de Setembre fa anys que el van patrimonialitzar els partits independentistes [...]. Sant Jordi és un dia de tots els catalans, i espero que cap partit i cap ideologia vulguin patrimonialitzar-lo", ha afegit.

Sobre la reforma de la llei de la presidència per intentar investir Puigdemont, ha considerat que als partits independentistes "els agrada viure en el passat". "El senyor Puigdemont no tornarà a ser president de la Generalitat", ha reblat. També s'ha pronunciat sobre la xiulada a l'himne espanyol a l'inici de la final de la Copa del Rei: "Molts ciutadans van donar suport a l'himne d'Espanya. [Els independentistes] Ni tan sols van arrossegar una majoria d'aficionats del Futbol Club Barcelona a xiular l'himne".

Albiol (PP): "Que la Diada sigui el 23 d'abril, que no està contaminat"

El líder del PP a Catalunya, Xavier García Albiol, ha demanat que el dia de Sant Jordi es converteixi en la Diada Nacional de Catalunya. "Que deixi de ser-ho l’Onze de Setembre, perquè els independentistes l’han contaminat, i que ho sigui el 23 d’abril, perquè encara no ho està", ha defensat Albiol. El regidor del PP de l'Ajuntament de Barcelona, Alberto Fernández, ha afegit que també s'hauria de substituir 'Els segadors' per 'El cant de la senyera' com a himne nacional de Catalunya.

Xavier Garcia Albiol i Dolors Montserrat

Sobre una possible repetició de les eleccions, Xavier García Albiol ha rebutjat aquest escenari perquè considera que "significaria més mesos de paràlisi i bloqueig per a Catalunya". "En cap país seriós no hi ha un personatge que es dedica a bloquejar sistemàticament el funcionament normal de les institucions", ha sentenciat.

La ministra de Sanitat, Dolors Montserrat, també ha passat per la carpa dels populars i ha demanat que la diada d’avui sigui per "la concòrdia i la convivència de tots els catalans". També s'ha referit a la prohibició d'estelades i samarretes de color groc dissabte a la final de la Copa del Rei: "Quan es va a un partit s'hi va a gaudir de l'esportivitat i s'ha de fer amb respecte als que pensen diferent. Així sumem. Si no respectem, aprofundim en la divisió. El govern del PP estem en el marc de la concòrdia i la convivència".

Domènech (CatComú): "Sant Jordi ha de ser un impuls per recuperar les institucions"

El cap de files de Catalunya en Comú, Xavier Domènech, ha lamentat que la d'aquest any sigui la primera diada de Sant Jordi en què la Generalitat no estigui "restituïda". El coordinador dels comuns ha criticat que les forces independentistes no tinguin la "voluntat de tenir un Govern efectiu" i s'ha mostrat esperançat que aquest Sant Jordi sigui un "impuls per recuperar les institucions".

Riera (CUP): "És un dia de lluita, combat, dolor i ràbia"

El diputat de la CUP Carles Riera assegura que la diada de Sant Jordi d'aquest any és un dia de celebració però "també de lluita, combat, dolor i ràbia" per la "persistència del 155 i l'existència de presos polítics i exiliats".

Pascal (PDECat): "Un record molt especial per als que no poden ser aquí"

La portaveu del PDECat, Marta Pascal, ha enviat aquest dilluns "un record molt especial per a aquells que no poden ser aquí". "Jordi Turull, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez avui no poden celebrar el seu sant. Sense el 155, Puigdemont estaria passejant pels carrers de Barcelona juntament amb els consellers", ha dit. El PDECat facilita a la seva paradeta les cartes redactades pels familiars dels presos i exiliats dirigides a cinc líders europeus per demanar llibertat per als presos. L'objectiu és fer un enviament massiu de cartes –signades pels ciutadans– el dia de Sant Jordi.

La portaveu del PDECAt, Marta Pascal, aquest dilluns a la parada de Sant Jordi del partit

Sobre les negociacions per formar govern, Pascal ha insistit que cal evitar repetir eleccions: "El país no es pot permetre unes altres eleccions. Hi haurà cessions a tot arreu, l'acord no és fàcil, però el país està per sobre d'això i estem convençuts que cal normalitzar les institucions. L'Estat ens ho posa difícil, però també depèn de nosaltres".

Com ha fet JxCat, Pascal també ha demanat la dimissió del ministre Zoido per la prohibició del color groc a la final de la Copa de dissabte: "JxCat ha demanat la compareixença de Zoido al Congrés i al Senat. Aquest Estat té molta por a l'expressió i defensem que la gent es pugui expressar. Nosaltres no tenim por d'un color".

Mauri (Òmnium): "La cultura és un instrument per vèncer la por i la repressió"

El vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri, ha destacat que la d'aquest dilluns és una jornada "reivindicativa" i ha celebrat que el país "s'ompli de groc" per recordar els presos. També ha afirmat que la cultura és un "instrument per vèncer la por i la repressió".

stats