Política 24/09/2017

Iglesias i Colau demanen a Sánchez que lideri un govern "plurinacional" que permeti un referèndum a Catalunya

ERC participa en l'assembla però no signa el manifest final perquè creu que "arriba tard"

Laia Vicens
4 min
Colau, al PSOE: "La responsabilitat d'estat és escoltar Catalunya, no alinear-se amb el PP"

SaragossaHi ha silencis eixordadors i absències que es fan notar molt. El PSOE, que va refusar la seva presència a l'assemblea de parlamentaris i alcaldes de Podem sobre Catalunya, ha estat l'autèntic protagonista de l'acte. Als socialistes han anat dirigits la majoria de missatges en clau política que s'han llançat des del faristol del pavelló Siglo XXI de Saragossa. El líder de Podem, Pablo Iglesias, i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, han demanat que el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, formi un govern a l'Estat que permeti un referèndum pactat a Catalunya. "Company Sánchez, no caiguis en la trampa d'un front amb el PP", ha dit Iglesias, que ha assegurat que "fa falta un nou govern d'unitat plurinacional i democràtic que organitzi un referèndum a Catalunya". Colau, que ha obert a primera hora l'assemblea, li ha demanat directament que "escolti Catalunya".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Molts dels teus votants t'ho estan dient: no es pot construir la democràcia amb el partit de la corrupció i l'autoritarisme", ha dit Iglesias, que ha afirmat que "necessitem que el PSOE vingui al camp de la democràcia". Però mentre aquest referèndum pactat no arriba, el líder de Podem ha defensat que els catalans puguin votar l'1 d'octubre. "Com a demòcrates apel·lem al govern [espanyol] perquè el pròxim 1 d'octubre permeti que el poble català es pronunciï", ha afirmat. I ha afegit: "Escoltar el poble no hauria de ser mai un problema per a un governant".

L'assemblea s'ha acabat amb un manifest que han signat Units Podem i les confluències, i també forces nacionalistes com el PNB, Geroa Bai i el PDECat. ERC, encara que ha participat en l'acte, no ha signat el manifest perquè considera que "arriba tard". El text remarca el compromís amb el diàleg per resoldre els conflictes polítics i demana al govern espanyol que acabi amb la "repressió" a les institucions catalanes. També proposa construir un gran bloc de forces polítiques que batallin per posar fi al conflicte a través d'un referèndum acordat.

Colau: "La responsabilitat d'estat és escoltar Catalunya"

Unes hores abans, Colau ja havia obert foc referint-se directament al PSOE. "La responsabilitat d'estat és escoltar Catalunya i no pas alinear-se amb el PP". Ho ha dit de manera molt clara, l'alcaldessa de Barcelona. "No va d'independència sí o no, va de defensar uns drets i unes llibertats que han costat molt de patiment als nostres pares i als nostres avis", ha afirmat "des de la humilitat i el respecte", demanant als socialistes que no facin costat al govern espanyol en l'escalada de repressió i "escoltin Catalunya". "Sempre hi ha temps de trobar-nos. Sempre hi ha temps de trobar els espais amb el PSOE perquè Catalunya i els pobles de l'Estat puguin reformular el marc autonòmic, que està esgotat", ha afirmat.

Segons ha dit Colau davant d'uns 300 càrrecs electes d'Units Podem, les confluències i representants dels partits nacionalistes, la responsabilitat dels partits de l'oposició és "construir alternatives" quan el govern de l'Estat "no està a l'altura" de la situació i hi ha "possibilitats ideològiques i numèriques". Colau ha acusat el govern del PP d'estar "suspenent l'autonomia de Catalunya".

Un model autonòmic que, ha assegurat, "fa temps que a Catalunya s'ha plantejat que està esgotat". Colau s'ha mostrat "molt preocupada" perquè el moment polític "és crític i alarmant". "El que està passant és inaudit, no s'havia produït mai en 40 anys de democràcia", ha afirmat. I davant d'aquest moment, Colau ha insistit en la necessitat de tenir "valentia i altura de mires". "I defensar una aposta valenta és defensar el diàleg", ha sentenciat, en una apel·lació directa al PSOE. De fet, ha avisat Mariano Rajoy que si la seva proposta és "arrasar" Catalunya, la resta de partits construiran "alternatives" per trobar una solució dialogada.

També ha carregat contra l'estratègia del PP el coordinador general de Catalunya en Comú, Xavier Domènech. "El PP no és un partit ni de govern ni d'estat", ha dit, i ha avisat que a Catalunya s'està aplicant l'article 155 "per la porta del darrere".

El missatge d'Iglesias, Colau i Domènech, però, no l'ha escoltat cap representant del PSOE, que no han acudit a la crida d'Units Podem perquè el PSOE ha declinat participar en l'assemblea. De fet, la Diputació de Saragossa, governada pels socialistes, va prohibir celebrar un acte "pro referèndum" en un espai de la Diputació. Per als socialistes, el fòrum per debatre sobre aquest tema és la Comissió sobre l'estat autonòmic aprovada al Congrés.

Dolors Sabater: "Era cert que Franco ho va deixar tot 'atado y bien atado'"

L'alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater, ha assegurat que les decisions preses des dels aparells de l'Estat l'última setmana en relació a Catalunya evidencien que la frase de Franco que deia ho va deixar tot "atado y bien atado" és certa. "Quan un poble reivindica un dret de forma transversal i popular, la resposta és prohibir reunions, expressar idees i qualsevol dret democràtic i bàsic", ha argumentat. Sabater ha fet una crida a donar suport "explícit" al referèndum de l'1-O perquè, segons ha argumentat, "no ens ha de dividir si som independentistes o no, sinó si som demòcrates o no".

Com Sabater, també han pres la paraula diversos alcaldes del canvi, com el de la Corunya, Xulio Ferreiro; Santiago de Compostel·la, Martiño Noriega; el Ferrol, Jorge Suárez, i el de Saragossa, Pedro Santiesteve. Tots ells han considerat esgotat l'estat de les autonomies i han donat un suport explícit al referèndum com la via per resoldre el conflicte català. L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, els ha agraït el reconeixement al dret a decidir: "Sabem que no és fàcil, però això us engrandeix", ha dit.

També ha intervingut el líder de Podem a Catalunya, Albano Dante Fachin, que ha defensat el dret a decidir de tots els pobles de l'Estat: "Els que persegueixen l'1-O són els mateixos que no volen que bascos, gallecs o andalusos decideixin si volen o no una república", ha afirmat. O el líder de Catalunya Sí que es Pot al Parlament, Lluís Rabell: "Catalunya no té un problema de sedició ni ordre públic, és Rajoy qui l'està creant", ha explicat.

Escridassada a Xavi Domènech en arribar

El líder d'En Comú Podem, Xavi Domènech, ha estat escridassat en entrar al pavelló de Saragossa on se celebra l'assemblea. Un grup de manifestants de 'Sijena sí', que demanen que les obres d'art siguin retornades a l'Aragó, han rebut amb banderes espanyoles i crits de "Fora catalans!" els líders dels comuns.

De fet, uns 300 ultres han assetjat el pavelló on se celebrava l'acte i la policia, que no tenia prou reforços perquè són tots a Catalunya, ha hagut de tancar les portes i no deixar que sortís ningú.

stats