Política 12/06/2019

Colau abraça el PSC per a l'alcaldia

Els comuns consultaran les seves bases sobre l’entesa per fer possible que l’alcaldessa repeteixi

Maria Ortega
3 min
L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ahir durant un instant del ple municipal celebrat a l’Ajuntament.

BarcelonaL’actual alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va endavant amb la seva candidatura per revalidar el càrrec. I per fer-ho amb un pacte amb el PSC que compti amb els necessaris suports de la formació vinculada a Ciutadans que encapçala l’ex primer ministre francès, Manuel Valls.Barcelona en Comú obrirà demà, finalment, un procés de consulta a les seves bases, com el que ja va fer quan va segellar i trencar el pacte amb els socialistes del mandat passat. Si res no trenca el guió, Colau tornarà a ser investida alcaldessa aquest dissabte però abans caldrà aclarir incògnites com fins a quin punt es detalla el pacte de govern amb els socialistes abans de la investidura. Fonts properes a la negociació apunten que es treballa per assolir un compromís ampli i poder detallar, després del ple de dissabte, el cartipàs.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

No hi haurà, doncs, un govern tripartit a Barcelona. La formació que encapçala Ada Colau, que ha defensat aquesta opció a capa i espasa des de la campanya electoral, ja ha constatat que aquesta via no tirarà endavant. I ha decidit, també, que no recularà en la decisió de presentar la candidatura de l’actual alcaldessa al ple d’investidura de dissabte. Saben que ERC no els donarà suport, perquè els republicans mantenen la candidatura del seu alcaldable, Ernest Maragall. Però, en canvi, asseguren que el PSC sí que està disposat a “sumar” a favor de la candidatura de Colau. Fins ara les bases dels comuns havien avalat que Colau es presentés, de nou, a l’alcaldia. Ara podran votar el nou escenari fins demà. Però encara no s’ha detallat la pregunta concreta que se’ls plantejarà. I si inclourà o no alguna referència a Valls.

No hi haurà, doncs, un govern tripartit. La formació que encapçala Ada Colau, que ha defensat aquesta opció a capa i espasa des de la campanya electoral, ja ha constatat que aquesta via no tirarà endavant. I ha decidit, també, que no recularà en la decisió de presentar la candidatura de l'actual alcaldessa al ple d'investidura de dissabte. Saben que ERC no els donarà suport, perquè els republicans mantenen la candidatura del seu alcaldable, Ernest Maragall. Però, en canvi, asseguren que el PSC sí que està disposat a "sumar" a favor de la candidatura de Colau.

Avui mateix, el socialista Jaume Collboni ha urgit Colau a concretar l'entesa per fer possible un govern a dos l'endemà de la investidura. "El temps passa", l'ha avisat, després de reiterar per enèsima vegada que no compra la idea del tripartit.

Els comuns confien en la figura de Colau com a garant per mantenir les polítiques engegades el mandat passat i, també, per obrir una nova etapa que, diuen, superi l'intercanvi de vetos i les línies vermelles. Barcelona en Comú, de fet, presenta l'alcaldessa en funcions com la persona que pot fer de "pont" entre les diferents formacions d'esquerres.

La decisió de presentar candidatura a l'alcaldia tanca la porta, doncs, a l'oferta de govern compartit al 50% que els havia fet ERC. Els equips negociadors d'aquestes dues formacions s'han reunit aquest matí i, poc després, els comuns han formalitzat que mantenien l'aposta per Colau. Divendres passat el ple de la formació va avalar aquesta opció per 457 vots a favor i 27 en contra.

Maragall ha reaccionat poc després a l'anunci dels comuns i ha confiat que la "raó" s'acabi imposant i ell sigui investit alcalde per "coherència" amb els resultats. Segons el republicà, en la reunió d'aquest matí, els comuns encara no estaven disposats a donar per perdut el tripartit, sinó que volien mantenir la proposta fins divendres. "Continuo convençut que seré alcalde", ha assegurat.

Després del xoc inicial de la nit electoral, amb una derrota per menys de 5.000 vots, el discurs que s'ha instal·lat entre els membres de la formació de Colau es que allò no va ser una derrota sinó un "empat tècnic" i que el més important era garantir que es continuaven fent polítiques d'esquerres. Si per aconseguir-ho, cal acceptar vots d'una formació que està a les antípodes ideològiques, es farà, defensen, perquè la decisió no implica cap pacte. Són vots gratis. Un discurs molt diferent, però, al que feia Colau, ara fa quatre anys, quan hi va haver moviments per intentar teixir un govern alternatiu al seu. Llavors defensava que havia de governar la llista més votada i titllava la possible entesa de "frau".

stats