Política 21/05/2019

Colau, el blanc de les crítiques de la conversa entre Mas, Trias i Artadi

L'expresident avisa que ERC pot "sacrificar" l'eix nacional pactant amb els comuns a Barcelona

Núria Orriols
3 min
Colau, el blanc de les crítiques de la conversa entre Mas, Trias i Colau

BarcelonaUna conversa a tres bandes sobre Barcelona entre Artur Mas, Xavier Trias i Elsa Artadi. Els dos primers, president de la Generalitat i alcalde de la capital durant la mateixa època; i Artadi aspirant a alcaldessa a les eleccions del 26 de maig. Els tres dirigents de JxCat han exhibit sintonia posant en valor la importància de tenir governs del mateix color a banda i banda de la plaça Sant Jaume, fent bandera de la "cooperació" i la "lleialtat" entre institucions que l'expresident Mas i l'exalcalde Trias han assegurat que van mantenir mentre governaven. Una actitud que, han dit, dista del que ha passat amb el mandat de l'alcaldessa Ada Colau, que s'ha convertit en el blanc de les crítiques de la conversa. De fet, l'han acusat de portar "el conflicte" i l'"agitació" a Barcelona.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Si hagués continuat d'alcalde de Barcelona ara estaria imputat", ha afirmat Xavier Trias, després que Mas hagi criticat l'actitud que va tenir Ada Colau durant el referèndum de l'1 d'Octubre. Segons l'expresident, el govern dels comuns "es va posar de perfil" i mirant que la votació que "no afectés els interessos de partit". Per il·lustrar-ho, ha recordat l'acte d'abans de la consulta del 2014, quan l'exalcalde Trias va liderar una mostra de suport amb els alcaldes sobiranistes al Palau de la Generalitat per "fer costat" a Mas amb el 9-N.

Colau, el blanc de les crítiques de la conversa entre Mas, Trias i Artadi

"És molt difícil que imputin la senyora Colau. No es mulla, és tot teatre", ha etzibat Trias, mentre que Elsa Artadi ha carregat contra els comuns per arribar al govern amb el lema "Sí que es pot" i acabar el mandat "donant la culpa als altres": “Ara el lema és ‘No em deixen’”. "No ha pogut fer les coses culpant-ne els poderosos, quan tot és producte de la seva incompetència", ha deixat anar l'exalcalde, que és qui ha estat quatre anys a l'oposició a l'Ajuntament i ha mantingut un to més bel·ligerant contra Colau.

Mas, Artadi i Trias també han carregat contra la líder de Barcelona en Comú per "aprofitar-se" de l'operació Catalunya, referint-se al cas dels presumptes comptes de Trias a Suïssa que va aparèixer en la darrera campanya municipal i que després va acabar arxivat. "Primer va ser amb mi amb la campanya electoral del 2012 i, després, amb l'exalcalde Trias el 2015", ha afirmat Mas, mentre que Artadi ha afegit que no ha demanat "perdó" per haver-se apuntat a les acusacions contra el llavors alcalde de la ciutat. "Ella encara continua amb la seva cantarella, que nosaltres som fastigosos", ha reblat Trias visiblement indignat. "Té tendència a menysprear-nos", ha assegurat: "Cada cop que la sento m'agafa un atac de nervis".

ERC i els tripartits

La conversa ha girat al voltant del pas de Trias per l'Ajuntament, quan Mas era president, i la crítica als "tripartits" per la gestió econòmica que van fer a la Generalitat. En aquest sentit, Artur Mas ha alertat, de cara a les eleccions de diumenge, d'un pacte d'esquerres al consistori.

Colau, el blanc de les crítiques de la conversa entre Mas, Trias i Artadi

"Parlo per experiència: hi ha partits que quan poden triar entre l'eix nacional i el purament ideològic, opten per escollir el segon i sacrificar l'eix sobiranista i republicà", ha avisat l'expresident. Ha presentat JxCat com el "valor segur del canvi" davant l'actitud d'ERC, afegint que "no hi ha cap garantia" que els republicans optin per un pacte amb els independentistes.

Artadi ha insistit en aquest aspecte i s'ha erigit un altre cop com el vot útil de l'independentisme. "Catalunya i Barcelona no es mereixen que Colau sigui un altre cop alcaldessa", ha conclòs la candidata, que ha tornat a invocar "l'efecte remuntada" per guanyar les eleccions.

Experiència compartida

Seguint la mateixa línia, Mas i Artadi han criticat les maneres de fer d'Ada Colau, arran de l'experiència que han tingut ell com a president i ella de consellera de la Presidència. Mas ha dit que quan la va rebre al Palau com a líder de la Plataforma Afectats per la Hipoteca "no escoltava" el que estava fent la Generalitat en matèria d'habitatge: "Ni m'escoltava, no venia a resoldre, sinó a veure com podia explicar després que tot era un desastre".

Artadi ho ha subscrit, afegint que només ha buscat la confrontació amb la Generalitat. L'ha acusat de posar per davant la campanya electoral als pactes pendents amb el Govern de Catalunya. "A partir del mes de gener ja no va voler reunir més la comissió bilateral", ha criticat.

stats