Política 14/04/2015

Colau defensa una Barcelona amb un "ajuntament valent" que combati la "deriva neoliberal"

La cap de llista de Barcelona en Comú reclama lluitar contra la precarització, auditar el model turístic, repensar Barcelona Activa i plantejar un Institut Municipal de Crèdit en la presentació del seu model de ciutat

Joan Serra
3 min
Ada Colau ha presentat el model de ciutat que defensa Barcelona En Comú des de l'auditori de la biblioteca Francesca Bonemaison. / ACN

BarcelonaL'endemà d'anunciar que l'historiador Josep Fontana i l'activista antifranquista Maria Salvo tancaran la llista de Barcelona en Comú -ocuparan llocs simbòlics, l'última i penúltima posició de la candidatura-, Ada Colau ha presentat aquest dimarts els eixos que vertebren el seu model de ciutat en la conferència 'Barcelona: capital del canvi'. I és precisament aquest voluntat que la capital catalana lideri el canvi que proposa l'esquerra alternativa el que ha marcat la intervenció de Colau a l'Espai Francesca Bonnemaison. La cap de llista de Barcelona en Comú, en una intervenció que llegida, ha assegurat que seran "un ajuntament de la gent i valent" que ha de ser el "punt de partida per a un canvi més estructural". Colau ha subratllat que el seu projecte combatrà la "deriva neoliberal" que viu Barcelona.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La cap de llista de Barcelona en Comú, interrompuda puntualment pels aplaudiments del públic, ha apuntat que la ciutat no ha tret profit de l'espiral de transformació viscuda en l'inici de la democràcia i que s'ha acabat entregant als interessos del poder en lloc d'escoltar la ciutadania. Coincidint amb el 84è aniversari de la proclamació de la Segona República -avui és 14 d'abril-, ha afirmat que la Barcelona feta col·lectivament que va combatre les desigualtats ha desaparegut. Ha recordat, per exemple, que els Jocs Olímpics van ser "una frontissa", però que d'aquell esforç la ciutat no es va avançar suficientment per aconseguir millores en el transport públic i habitatge. Colau ha detallat que des d'aquella etapa va constatar una Barcelona "més cara, privatitzada, especulativa i hostil".

En una conferència construïda a partir de moltes referències personals i en la qual ha admès estar nerviosa, Colau ha reclamat prioritzar les polítiques que lluitin contra la "precarització". També ha plantejat la necessitat d'auditar el model turístic que està desgastant la ciutat, apostar per una fiscalitat "socialment i ambientalment justa", repensar la Carta de Barcelona, canviar el funcionament de Barcelona Activa i plantejar un Institut Municipal de Crèdit que empenyi l'economia cooperativa. "Hem de posar les persones al centre de les polítiques públiques", ha raonat. També ha reclamat "posar fre a l'emergència social".

La cap de llista de Barcelona en Comú s'ha referit al paper de la capital catalana en el context de canvi que viu Catalunya. "Volem canviar el nostre país. Defensem del dret a decidir el futur, però d'una manera neta i exemplar". Colau ha tancat la seva conferència citant l'escriptor uruguaià Eduardo Galeano, que va morir aquest dilluns. N'ha recordat l'estima que tenia per Barcelona i ha recordat les seves paraules: "Molta gent petita, en llocs petits, fent coses petites, pot canviar el món". Colau ha garantit que es "deixarà la pell" per fer possible el projecte i, si no ho aconsegueix, ha demanat als ciutadans que es "comprometin" a fer-la "fora".

Final del procés participatiu per elaborar el programa

La coalició de l'esquerra alternativa tanca precisament aquest dimarts a la mitjanit un procés participatiu -iniciat el 25 de març i titulat 'Fem barris'- per a l'elaboració del programa electoral. Obert a tota la ciutadania, l'espai de participació pretén recollir propostes per atendre les necessitats de cadascun dels barris de la ciutat. Paral·lelament, Barcelona en Comú havia obert un procés de priorització de mesures, sintetitzades en 40 intervencions, que s'incorporaran al programa.Hi figuren intervencions d'emergència social, com evitar els desnonaments per motius econòmics; canvis estructurals, com l'impuls d'una fiscalitat municipal socialment i ambientalment més justa; mesures de caràcter social, com la implantació d'un transport públic amb preus socials; fins a l'obertura de les institucions, amb la programació d'auditories ciutadanes dels comptes i dels deutes municipals.

Barcelona en Comú, que es postula com l'única alternativa de canvi real al govern de Xavier Trias, ha subratllat des de la seva creació que el projecte de CiU ha alimentat les desigualtats a la capital catalana. Al mes de febrer, Colau Gerardo Pisarello ja van presentar un pla de xoc per valor de 160 milions d'euros per reduir l'atur i revertir les desigualtats durant l'últim trimestre del 2015 i el primer semestre del 2016. En el document es defensaven inversions prioritàries en drets socials bàsics per "recuperar l'orgull de la ciutat" i combatre la "mercantilització" de la capital catalana. Entre les mesures dissenyades, es plantejava introduir tarifes d'aigua més justes i iniciar els estudis per tornar a municipalitzar el servei.

stats