Política 15/05/2015

Colau insta els altres partits a publicar l'agenda i la declaració de renda dels seus candidats

La candidata de Barcelona en Comú formalitza la signatura del codi ètic de la coalició i diu que farà pública la informació de tots els regidors en cas de governar. Colau també cessarà càrrecs electes si no compleixen el seu compromís

Joan Serra
2 min
Ada Colau signa el codi ètic de Barcelona en Comú aquest divendres davant de l'Ajuntament.

BarcelonaLa candidatura de Barcelona en Comú ha formalitzat aquest divendres, davant de l'Ajuntament, la signatura del codi ètic de la coalició de l'esquerra alternativa. El document -el primer acord que va permetre la confluència entre la plataforma Guanyem, Podem, ICV, EUiA, Procés Constituent i Equo- recull les pràctiques "d'obligat compliment" que s'imposa la coalició liderada per Ada Colau. "Els representants electes estem per obeir només l'interès general", ha raonat. Colau ha subratllat que ella ja ha publicat la seva agenda pública i privada, així com la seva declaració de renda. Cenyint-se al codi ètic de la coalició, l'activista ha promès que durant els primers 15 dies posteriors a les eleccions del 24-M, els seus companys de candidatura també faran pública la seva declaració de renda.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Colau ha instat la resta de forces polítiques a detallar les agendes i el patrimoni dels seus candidats, reclamant la declaració de la renda i només una declaració de béns. "Instem les altres forces que es comprometin amb la transparència i les bones pràctiques, i que ho facin immediatament", ha expressat la cap de llista. "Si no ho fan, en cas que governem, ens comprometem a fer que tota aquesta informació dels regidors estigui disponible a la pàgina web de l'Ajuntament", ha afegit la candidata, que en cas d'incompliment a la seva coalició, cessarà el càrrec electe. En el cas de possibles pactes postelectorals, Colau ha subratllat que traslladaran el codi ètic "com a política de govern".

Un sou màxim de 2.200 euros i renúncia a les dietes

El codi ètic de Barcelona en Comú limita a 2.200 euros mensuals el sou màxim dels regidors i redueix a dos el nombre de mandats consecutius, amb l'excepció d'un tercer mandat extraordinari en el cas que hi hagi una validació ciutadana. Els dirigents de la coalició també renunciaran a les dietes. "Renunciarem a regals i privilegis", ha apuntat Gerardo Pisarello, número 2 de la candidatura, que també ha subratllat el compromís de "no eternitzar-se en els càrrecs públics".

Sobre els límits fixats en sous públics, Pisarello ha apuntat que la intenció de Barcelona en Comú no és precaritzar la funció pública. "Els ingressos derivats de l'exercici de la funció pública han de ser raonables", ha comentat la mà dreta de Colau, que també ha destacat la importància d'establir "mecanismes de rendició de comptes". "Amb el codi ètic plantegem més i millor democràcia, una qüestió que està en l'ADN d'aquesta candidatura municipal", ha afegit.

La cap de llista de Barcelona en Comú també s'ha referit a la decisió de la Junta Electoral Central de retirar les estelades dels "edificis públics i locals electorals" en resposta a una petició de Societat Civil Catalana. "Sempre defensarem la democràcia, la llibertat d'expressió i l'autonomia local. Els plens dels ajuntaments han de poder decidir lliurement les seves formes d'expressió", ha reflexionat l'activista.

stats