Política 30/05/2019

Collboni aposta per fer Colau alcaldessa amb els vots de Valls i entrar al seu govern

Vol reeditar el govern de coalició del 2016 amb els comuns perquè "més del 60% han votat opcions no independentistes"

Sergi Santiago
2 min
L’alcaldable del PSC, Jaume Collboni, ha congelat les negociacions amb CiU.

BarcelonaEl líder del PSC a Barcelona, Jaume Collboni, vol tornar a ser primer tinent d'alcalde. Conscient que Colau difícilment acceptarà una operació amb Valls si no és per fer-la alcaldessa, el candidat del PSC ha apostat per reeditar el govern de coalició que comuns i socialistes ja van intentar el 2016, i ha reconegut que li tocaria a Colau ser alcaldessa perquè ha tret "uns pocs vots més". En declaracions a TVE, Collboni ha argumentat que hi ha un "mandat" dels barcelonins, que en més d'un 60% han votat opcions "no independentistes".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Collboni ha defensat que, durant la campanya, ell es va presentar amb un triple compromís: assegurar que hi hagués un alcalde progressista, que Barcelona tingués un govern fort i que no subordinés la ciutat al Procés. Aquestes tres opcions s'aconseguirien, segons ell, amb un govern entre comuns i el PSC, que tindria 18 regidors –a tres de la majoria absoluta–, encapçalat per Ada Colau. "Cada cop està més clar que el que és possible és un govern progressista d'esquerres del PSC i els comuns amb una investidura sense contrapartides de Manuel Valls", ha defensat Collboni, que creu que el fet que Valls no demani contrapartides dona un gran "marge de maniobra" per pactar un programa nítidament d'esquerres.

La tardor del 2017, com a conseqüència del suport del PSC al 155, les bases de Barcelona en Comú van optar per trencar el govern amb el PSC. Collboni ha carregat contra aquella "ruptura unilateral" que no ha "oblidat" però alhora ha defensat que "cal mirar mirar al futur".

Aquest dimecres, Ciutadans va descartar la idea d'investir Colau, va assegurar que el seu partit no podia investir ni "independentistes" ni "populistes" i va intentar fer canviar d'idea a Valls perquè apostés per investir Collboni en comptes de Colau. En aquest sentit, el líder del PSC ha apuntat que "és evident que Colau ha tret millors resultats" i, per tant, que ella ocupés l'alcaldia "no és un problema". En tot cas, comuns i PSC només necessiten tres vots més per assolir la majoria absoluta, que podrien provenir dels tres regidors independents i no adscrits a Ciutadans de Barcelona pel Canvi, la plataforma independent de Valls.

stats