Política 13/05/2019

Collboni: "Estem assistint a un ball prenupcial entre Colau i Maragall"

L'alcaldable del PSC a Barcelona promet transport gratuït per als aturats de llarga durada

Marc Toro
3 min
Jaume Collboni aquest dilluns, durant un acte de campanya per les municipals del 26-M

BarcelonaL'alcaldable del PSC Jaume Collboni veu "evident" que els comuns i ERC volen pactar a Barcelona després del debat de candidats d'aquesta nit a Betevé. Segons ha dit el candidat socialista en una atenció als mitjans aquest dilluns al matí, més que un "duel" entre dos aspirants a l'alcaldia, Ada Colau i Ernest Maragall van protagonitzar un "ball prenupcial". "Estem assistint a un ball prenupcial entre Colau i Maragall", ha afirmat.

Quan li han preguntat pel fet que el candidat republicà digués que no volia "pactar" amb l'actual alcaldessa sinó "substituir-la", Collboni ha tret ferro a aquestes paraules assegurant que "es podria fer un dossier de premsa amb la quantitat de vegades que Colau i Maragall han dit que pactaran". Amb tot, l'alcaldable ha tornat a acusar les dues formacions que encapçalen les enquestes de les municipals de voler "subordinar" la ciutat al projecte independentista i ha conclòs que el 26-M "decidim o més Procés o més Barcelona".

"Som l'única candidatura que pot confrontar el pacte Maragall-Colau, que subordinarà Barcelona al Procés", ha reiterat davant de l'Hospital Clínic, on s'ha reunit amb part del comitè d'empresa. El cap de llista socialista ho ha aprofitat per presentar les seves propostes en matèria de salut, malgrat que ha reconegut que la majoria de competències d'aquest àmbit són de la Generalitat. "Tot allò que passi a barcelonins, si no és competència meva, serà de la meva incumbència", ha resolt.

Així, ha promès que en els cent primers dies a l'alcaldia exigirà a la Generalitat la construcció o millora de 10 nous CAP per a la "dignificació" de l'assistència primària, una de les "grans damnificades –ha dit– de les retallades del Govern". Entre aquests centres hi ha el de salut mental de Gràcia, el CAP de la Llacuna, el del Fort Pienc i el del Raval Nord. També s'ha compromès a destinar l'1% del pressupost de cada regidoria que té a veure amb l'atenció a les persones a programes de prevenció i de salut i apujar així el pressupost municipal en aquest àmbit dels 15,5 al 26,5 milions.

Sobre el conflicte pel CAP Raval Nord, encara per resoldre, Collboni ha donat per bona la "solució" que va donar la Generalitat: la construcció del nou ambulatori en un segon emplaçament situat a la plaça dels Àngels, l’espai on convergeixen el Macba i la plaça Joan Coromines i que es coneix popularment com 'el cub'. "No ens agrada fer polèmica quan hi ha una solució", ha dit. El socialista, doncs, ha volgut donar per tancat aquest tema, tot i que els veïns continuen ocupant la Capella de la Misericòrdia, on reclamen que s'ubiqui el centre d'atenció primària.

El candidat veu "molt fàcil" acabar amb les vagues al metro

Ja al vespre, en un acte al barri de la Sagrada Família per presentar les seves propostes de mobilitat, el candidat ha promès que, si guanya les eleccions, els aturats de llarga durada tindran transport gratuït i es beneficiaran de la T-Rosa. Collboni ha afirmat que a la ciutat hi ha 25.000 persones que fa més d’un any que no troben feina, normalment més grans de 45 anys i que “necessiten moure’s per la ciutat per trobar una oportunitat”.

Entre d'altres propostes, Collboni també ha explicat que té la intenció de "pacificar el màxim de carrers", implantant zones 30 on convisquin diferents vehicles, i fer les voreres "més segures"; impulsar una "reformulació" dels carrils bici segregats, "repensant els de poc ús", i reclamar finançament a l'Estat per acabar l'L-9.

Pel que fa al metro, el socialista s’ha declarat gran defensor del transport públic i ha instat l’alcaldessa a treballar perquè no hi hagi més vagues. "És bastant fàcil", ha garantit Collboni, que creu que la solució és que hi hagi diàleg amb els sindicats. "La gent ja no sap per què hi ha vagues, ningú dona la cara", ha considerat l’alcaldable.

stats