Política 15/05/2019

Iceta adverteix ERC que el veto a la seva designació "complicarà" el diàleg: "Reculls el que sembres"

El PSC demana que la votació al Parlament es faci amb paperetes per impedir que es voti 'no'

Marc Toro
3 min
El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, aquest dimecres atenent els mitjans al Parlament

BarcelonaAdvertència de Miquel Iceta a ERC després que els republicans hagin confirmat que votaran en contra de la seva designació al Parlament. "Això dificultarà moltes coses d'ara endavant", ha afirmat el primer secretari, en referència velada al diàleg entre la Generalitat i el govern espanyol. "La vida és així, és un estira-i-arronsa, reculls el que sembres", ha dit en declaracions a La Sexta, i ha afegit que els partits independentistes "s'ho han de pensar molt bé" abans de vetar que pugui convertir-se en president a la cambra alta. Qualificant aquest extrem d'"aberració democràtica", ha insistit que si es confirma el bloqueig el PSC recorrerà al Tribunal Constitucional (TC).

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Abans, però, i en un intent d'última hora per intentar evitar el bloqueig, el PSC ha demanat que la votació d'aquest dijous al ple p es faci mitjançant una votació secreta amb paperetes. El grup parlamentari ha fet arribar una petició al president, Roger Torrent, en què suggereixen que es triï aquest sistema de votació, que no permet el vot negatiu. Segons argumenta a l’escrit la portaveu parlamentària, Eva Granados, es tracta d’un acte de substitució d’un únic senador, José Montilla, i la interpretació del reglament del Parlament hauria de ser escollir aquest sistema. "És l’únic que permet evitar que es produeixi un resultat impossible, contrari al dret que té el grup parlamentari a disposar d’un senador i que es deixi sense efectivitat pràctica el principi de proporcionalitat", defensa.

La mesa, amb majoria independentista, ha de decidir aquesta tarda si accedeix a la petició en una reunió aquesta tarda, però sigui com sigui el malestar dels socialistes cap als republicans és gran. L'alcaldable del PSC a Barcelona, Jaume Collboni, ja havia carregat a primer hora del matí contra ERC en una entrevista a l'agència Efe. Al seu parer, el bloqueig decidit pels republicans és una acció "sectària" i que trenca les "regles democràtiques". "ERC no és el partit moderat i dialogant que diu que és", ha afirmat Collboni, argumentant que, com ja va passar amb l'esmena a la totalitat als pressupostos de l'Estat, els d'Oriol Junqueras són "sempre els primers a fer saltar la via del diàleg i atiar el conflicte". "Com Cs, volen viure en el conflicte permanent", ha afegit.

L'alcaldable del PSC, Jaume Collboni, aquest dimecres en roda de premsa a l'agència Efe

El cap de llista, amb tot, ha apel·lat al "sentit institucional" de JxCat perquè doni suport a la candidatura del primer secretari socialista per fer el salt al Senat i poder presidir la cambra alta espanyola. El candidat, que s'ha mostrat convençut que una part dels postconvergents senten "vergonya aliena" per "l'espectacle lamentable dels republicans", ha afirmat que el reglament del Parlament "obliga els grups a acceptar" el candidat del PSC, tot i que la norma només estableix el dret dels socialistes a fer la seva proposta. Sigui com sigui, ha volgut deixar clar que seria una "pèssima notícia per a Catalunya" que s'impedeixi que un "catalanista, federalista, que defensa la via del diàleg i l'acord" es posi al capdavant del Senat.

La posició d'ERC en la votació que es produirà aquest dijous al ple del Parlament ha servit a Collboni per sumar arguments a la seva campanya contra un govern independentista a Barcelona. En aquest sentit, ha advertit que si Ernest Maragall és el pròxim alcalde abocarà la ciutat al mateix "bloqueig" i "conflicte" en què assegura que estan el Govern i el Parlament. "Hi deixaré la pell perquè això no passi a Barcelona –ha promès–: Vull liderar una opció d'esquerres, progressista, moderada i no independentista".

Collboni: "No puc confiar políticament en Colau"

Partint d'aquestes premisses, Collboni ha evitat tancar la porta a un nou acord de govern amb Barcelona en Comú, però ha dit que no pot "confiar políticament" en Ada Colau perquè va incomplir la seva "paraula" quan va trencar el govern municipal amb els socialistes, després que els de Miquel Iceta avalessin el 155. "Havien signat que posarien Barcelona per damunt del conflicte", ha argumentat Collboni. El socialista s'ha resistit a concretar si el PP i Cs s'inclourien en la definició de partits "extremistes" amb què no pactarà en cap cas: "A la dreta ja l'hem guanyat el 28 d'abril, aquestes eleccions van sobre si Barcelona té un alcalde pro independència o un alcalde pro Barcelona", s'ha limitat a dir.

Ajuntament a banda, Collboni s'ha mostrat "molt preocupat" pel resultat a les eleccions de la Cambra de Comerç de Barcelona, on la candidatura encapçalada per l'ANC ha obtingut majoria a la institució. "Els resultat són una mala notícia, i no només perquè ha guanyat una opció ideològica que no comparteixo, sinó per la politització de la Cambra", ha dit. Al seu parer, l'objectiu de fons de la candidatura guanyadora és "anar conquerint institucions per posar-les al servei de l'independentisme". "Em sembla un error", ha opinat, fent notar que encara no ha "sentit a parlar del model econòmic" dels empresaris independentistes.

stats