Política 18/05/2015

El testimoni de la xivatada als jihadistes: "Hem caigut a la trampa d'haver avisat aquesta gent"

'El Periódico' entrevista el musulmà convers amb qui van contactar comandaments de la Policia Nacional espanyola

Ara
2 min
Captura El Periódico

BarcelonaComandaments de la Policia Nacional espanyola van contactar amb un musulmà convers de Mataró perquè avisés als presumptes terroristes jihadistes que van acabar detinguts pels Mossos a l'abril, segons una entrevista que publica 'El Periódico'. L'home, que no s'identifica, explica que els caps policials van contactar amb ell perquè avisés els presumptes terroristes de Sabadell i Terrassa que els Mossos d'Esquadra els estaven investigant.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Crec que he estat utilitzat i hem caigut a la trampa d'haver avisat aquesta gent. I potser per culpa d'això s'han escapat els veritables culpables, no ho sé", diu l'home. Concreta que un dels agents el coneixia d'actes públics a Mataró i que a finals d'any els dos policies es van reunir amb ell per demanar-li que parlés amb uns altres homes: "Em van dir que els Mossos els estaven investigant i que calia parlar-hi perquè aquestes idees no es contagiessin". "Em van dir que si podia parlar amb ells abans que no hi hagués detencions", insisteix el testimoni. El seu relat es pot seguir en aquest vídeo, en el qual assegura que si s'hagués plantejat que podia entorpir la investigació no s'hauria prestat a col·laborar. "Em sento utilitzat", assegura.

Quan l'entrevistador demana al testimoni que digui si li van demanar que els digués que els investiguessin, contesta: "Em van donar aquesta informació amb la idea que la usés per persuadir-los". Assegura que no es va plantejar que entorpiria una investigació dels Mossos. "No vaig ser conscient de la gravetat de l'assumpte fins que van començar a seguir amb un cotxe la meva dona", diu. També insisteix que va anar a la reunió amb bona intenció, pensant que podria ajudar els presumptes terroristes.

El testimoni també explica que no li va ser difícil contactar amb un dels detinguts quan els policies nacionals n'hi van ensenyar una fotografia: "En ser convers, de seguida contactes amb els que són com tu, perquè no n'hi ha gaires, a Catalunya". També confirma que els va avisar que "la policia els estava investigant" i que "els detindrien". Fins i tot diu que, "per espantar-los", es va inventar que si anaven a l'aeroport els detindrien i que tenien els telèfons punxats. A la reunió amb els presumptes terroristes hi havia una desena de persones, però "estaven bastant decidits" a continuar endavant "amb les seves idees".

El testimoni també explica que els policies espanyols no li van dir que hi hagués cap policia infiltrat i, per tant, ell tampoc no ho va dir als presumptes terroristes. També nega que els islamistes admetessin, a la reunió, que tenien cap projecte violent. Tot i que afegeix: "Com va acabar? Doncs ja ho vam veure amb les detencions. Sembla ser que sí que tenien intencions de fer coses". Després de la reunió els policies nacionals hi van tornar a contactar. "Volien informació de com havia anat, de què havia passat, de si havia aconseguit algun telèfon, algun DNI, alguna matrícula", diu, i continua afirmant que la seva feina no és ser cap confident de la policia o aconseguir-los informació.

stats