Política 17/04/2017

Compte enrere per a la guerra d'avals al PSOE: López i Díaz registren les seves candidatures

L'equip de Pedro Sánchez ho farà demà. El nombre d'avals que reculli cadascú serà el primer baròmetre dels resultats de les primàries

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
Susana Díaz va presentar ahir Pedro Sánchez de manera oficial com a cap de llista per al 26-J.

MadridS'ha acabat la treva de Setmana Santa, marcada per la mort sobtada de l'exministra Carme Chacón, i comença la primera gran batalla de cara les primàries del PSOE: la guerra d'avals. Des de dijous i fins el 4 de maig que els tres candidats a la secretaria general del partit es disposen a recollir el màxim número de suports per poder participar en les primàries. Tant la presidenta andalusa, Susana Díaz, com l'exlehendakari Patxi López ja han registrat aquest dilluns a Ferraz les seves precandidatures. Després de quatre mesos de precampanya finalment comença la campanya oficial. Està previst que demà faci el mateix l'equip de Pedro Sánchez.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sánchez ja dona per fet que Díaz el vencerà en aquesta primera prova de cara les primàries del 21 de maig. La 'baronessa' l'ha reptat a recollir més avals que ella després de les múltiples demostracions de força de l'ex secretari general. "Les agrupacions locals ens traslladen que tindrem més vots que avals", assenyalen fonts de l'equip de Sánchez, assegurant que esperen "sorpreses molt agradables" en alguns territoris que clarament donen suport a Díaz, com el País Valencià, l'Aragó i fins i tot Andalusia. "En democràcia pura els que callen, parlen", assevera un altre membre de l'equip de l'ex secretari general, recordant que Josep Borrell va recollir menys avals que Joaquín Almunia i després va guanyar les primàries.

Per no entrar en aquesta guerra en què preveuen perdre, l'equip de Sánchez es planteja no presentar tots els avals que reculli, sinó els justos per poder oficialitzar la seva candidatura. "Tenim l'objectiu d'aconseguir un bon número d'avals i a partir d'aquí ja veurem quins hem de presentar, en funció també del caràcter competitiu de la candidatura", ha assenyalat el viceoordinador de campanya i secretari provincial del PSOE a València, José Luis Ábalos.

El primer 'round'

Díaz vol exhibir múscul en aquesta primera prova i ja ha mobilitzat tot el seu equip. És, sense cap mena de dubte, qui té el suport de tot l'aparell i en la tasca de la recollida d'avals el principi de "jerarquia" prima, assenyalen les mateixes fonts 'sanchistes', que recorden que les primàries no es guanyen el 4 de maig sinó el diumenge 21. El gran dubte és si Patxi López aconseguirà suficients avals. Aquest dilluns ell mateix ha registrat la seva precandidatura a Ferraz, mentre Díaz ha enviat el diputat basc Eduardo Madina i la secretària d'Organització de l'Aragó, Pilar Alegría. López ha reiterat que això no és una "guerra d'avals", sinó que l'objectiu ha de ser buscar la "confiança" dels afiliats. "Això s'estableix amb vots, i no amb una guerra d'avals", ha afegit, segur de tenir la confiança de la "majoria silenciosa de la militància".

Madina no ha volgut entrar en la guerra d'avals i s'ha limitat a defensar que els "avals són lliures", igual que els "vots són lliures" i que cal informació plena perquè el congrés federal sigui "transparent". Més contundent ha estat Alegría, qui parafrasejant Díaz en el comitè federal de l'1 d'abril -en què va reptar Sánchez a superar-la en avals- ha dit que "tenen un valor fonamental" de cara les primàries.

El dubte de Patxi López

Tot i que encara no hi ha cens definitiu -no es tancarà fins el dia 28 d'abril, en plena recollida d'avals-, les candidatures calculen que han de superar els 9.000 suports, aproximadament un 5% del total del cens. Els 'sanchistes' estenen la mà a l'exlehendakari si decideix retirar-se i asseveren que, en el fons, tothom sap, inclòs Patxi López, que les primàries són cosa de dos: Pedro Sánchez i Susana Díaz.

Susana Díaz presenta la seva candidatura com un exercici de confluència de molts sectors del PSOE. "És un projecte que no va contra ningú, no competeix contra ningú i no falta el respecte a ningú", ha assenyalat Madina. No opina el mateix Patxi López que, enfront dels que parlen només de dues candidatures possiblement guanyadores, ell creu que la cosa també va de dos fronts, però els que divideixen i confronten -Díaz i Sánchez-, i els que volen unir, com ell. Fonts del seu equip neguen que tingui intenció de retirar-se a última hora per donar suport a la 'baronessa'. "Unitat no és el mateix que adhesió. No es tracta que sigui guanyo tots darrere meu, sinó comprometre's a integrar", ha assenyalat en declaracions als periodistes.

Un o dos debats?

La proclamació oficial dels candidats no serà fins el 8 de maig, i la campanya començarà el dia 9 i durarà fins el dissabte 20. Ferraz ha proposat que es faci només un debat a la meitat de la campanya, tot i que Sánchez s'ofereix a fer-ne més si el comitè organitzador ho accepta. Ara bé, demanen que ho aclareixi ja per poder preparar bé la campanya. Els últims actes de l'ex secretari general seran a Valladolid, Barcelona, València, Sevilla i Madrid. Aquest cap de setmana, justament, farà els primers actes a Catalunya: dissabte a l'Hospitalet del Llobregat i diumenge a la ciutat comtal.

stats