Política 09/04/2019

Comín: "Faré el que em demani ERC. Si decideixen que he de tornar l'acta, ho faré"

L'exconseller ha dit que assumiran els riscos de tornar a Catalunya "si hi ha avantatges polítics"

Ruth Pérez Castro
3 min
Comín: "Faré el que em demani ERC. Si decideixen que he de tornar l'acta, ho faré"

BarcelonaEl ja número 2 de la llista de JxCat a les eleccions europees del 26 de maig, Antoni Comín, està disposat a deixar l'acta de diputat d'Esquerra Republicana al Parlament de Catalunya. Ara bé, només en cas que el partit l'hi demani. "Si ells consideren que l'he de tornar, així ho hauré de fer", ha indicat l'exconseller de Salut. No obstant això, els republicans ja han anunciat que, per ara, no li demanaran l'acta.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Comín ha explicat que la situació actual "no li genera cap incomoditat", ja que defensa la unitat d'acció entre ERC i JxCat a Europa. Tot i això, l'exconseller no es mostra totalment satisfet amb la candidatura de Puigdemont al Parlament Europeu. "El meu ideal no és aquesta llista. El meu ideal seria una sola llista independentista a Europa", ha reiterat. Segons ha indicat a 'El matí de Catalunya Ràdio', la gent que "mira amb simpatia" el moviment català a Europa els aconsella "elaborar una llista única". "Ens diuen que no desaprofitem l'ocasió de fer, també a Europa, un plebiscit", ha matisat.

Sobre el perquè de concórrer a les eleccions europees amb JxCat en comptes de fer-ho a la llista d'ERC, encapçalada per Oriol Junqueras, Comín ha expressat que no l'hi van oferir. "ERC estava convençuda que els exiliats no podríem anar a les llistes i que, per tant, no podríem agafar l'acta d'eurodiputats", ha explicat, i ha afegit: "La decisió la vaig prendre quan els nostres serveis jurídics ens van confirmar que hi havia opcions reals d'agafar l'acta".

Així doncs, l'exconseller atribueix a les "circumstàncies jurídiques internes" del partit el fet que no li proposessin d'anar a les llistes europees i que, "quan s'adonen que la realitat és una altra, tenen una coalició molt blindada i no es veuen amb cor d'obrir-la". "Si ERC hagués tingut aquesta informació abans, les coses haurien anat diferent", ha manifestat. Sigui com sigui, l'exconseller ha tornat a agrair a Esquerra Republicana la reacció "respectuosa" de la direcció del partit.

La Crida i l'ANC reclamen de nou la llista unitària: "Encara hi som a temps"

D'altra banda, tal com ja demanat Comín, la Crida Nacional per la República ha reclamat aquest dimarts en un comunicat forjar una única candidatura independentista.

La Crida i l'ANC recullen signatures per intentar forjar una llista unitària a les eleccions europees. En un comunicat, l'organització política que presideix Jordi Sànchez ha afirmat que "encara hi ha temps" per intentar fer un acord, donant suport així al manifest que ha impulsat l'ANC per reclamar una llista unitària.

"Les eleccions al Parlament Europeu són a la vegada un repte i una oportunitat perquè el moviment sobranista demostri, amb fermesa i contundència, que el dret a l'autodeterminació és un dret fonamental de tots els pobles reconegut a la Carta de drets civils i polítics de les Nacions Unides", ha afirmat la Crida en un comunicat.

El manifest, que ha recollit 23.678 adhesions, assegura que si Catalunya "vol el reconeixement internacional com a nació, és imprescindible que [l'independentisme] es presenti amb una llista unitària a les eleccions europees".

El retorn de Puigdemont i Comín

Pel que fa a la possibilitat de tornar a Catalunya en cas que tant ell com Puigdemont fossin elegits i en referència a les declaracions del mateix expresident, Comín s'ha mostrat escèptic. "Hem de veure si la immunitat s'acaba concretant i si tornar comporta avantatges polítics en el cos a cos amb l'estat espanyol", ha matisat. "És un exercici de risc que estem disposats a assumir, però si comporta avantatges".

En un altre sentit, Comín ha titllat de "gravetat extraordinària" les informacions l'agència ACN ha avançat sobre la possible vinculació del fiscal de l'Audiència Nacional Carlos Bautista Samaniego amb l'operació d'espionatge de Carles Puigdemont a Bèlgica. "Si hi ha persones vinculades a la fiscalia espanyola que han fet actuacions irregulars en territori belga, l'afectat és l'estat belga. Això és molt greu", ha lamentat.

stats