Política 17/09/2019

Comín: "No és imprescindible que el TJUE resolgui la nostra situació perquè l'Eurocambra té capacitat per fer-ho"

La plataforma Our Vote reclama cada dimarts a Brussel·les l'escó dels eurodiputats suspesos

Júlia Manresa
2 min
Comín: "No és imprescindible que el TJUE resolgui la nostra situació perquè l'Eurocambra té capacitat per fer-ho"

Brussel·lesPrimera petita concentració davant la seu del Parlament Europeu a Brussel·les de la nova plataforma Our Vote, que reivindica el dret dels eurodiptutats electes Carles Puigdemont, Toni Comín i Oriol Junqueras a exercir el càrrec. A partir d'aquesta setmana, cada dimarts repetiran les concentracions per protestar contra el que consideren que suposa la vulneració dels seus drets com a electors i, concretament, de prop de dos milions de votants que van escollir aquests tres eurodiputats. Entre els manifestants s'hi trobava el mateix exconseller i segon a la llista de Junts, Toni Comín, que ha instat el Parlament Europeu a actuar abans que la justícia europea resolgui el recurs que van presentar.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Hem volgut posar sobre la taula que no és imprescindible que sigui el TJUE qui resolgui la nostra situació perquè el Parlament Europeu directament té capacitat per fer-ho", ha explicat l'exconseller de Salut. Comín explica que des de l'exili s'està treballant per transmetre al comitè d'afers legals de l'Eurocambra la seva argumentació, segons la qual és la mateixa jurisprudència del Parlament Europeu la que sosté que la immunitat parlamentària comença just després d'haver estat escollit eurodiputat.

L'eurodiputat electe de Junts no ha aclarit si han demanat una reunió amb el nou president de l'Eurocambra, David Maria Sassoli, però sí que ha explicat que treballen "de manera discreta" per fer conèixer als serveis jurídics del Parlament el seu posicionament. Comín denuncia que l'equip de l'anterior president, Antonio Tajani, va pressionar els serveis jurídics de la mateixa cambra per "fer-la canviar de doctrina parlamentària", però està convençut que serà un "intent fallit" i creu que si amb Sassoli al capdavant els serveis jurídics es mantenen "neutrals i segueixen la seva pròpia doctrina" no caldrà esperar una resolució del TJUE que "els faci rectificar".

Al mateix temps, però, s'ha mostrat convençut que el Tribunal de Luxemburg es pronunciarà a favor seu en aquesta qüestió si, com ha passat fins ara, l'Eurocambra no pren la iniciativa i manté que és qüestió de les autoritats nacionals decidir qui és o no eurodiputat electe. Justament sobre la qüestió de quan comença o no la immunitat d'un eurodiputat s'ha de pronunciar el TJUE per la qüestió prejudicial presentada pel Tribunal Suprem a instàncies de la defensa d'Oriol Junqueras, que aquest dimarts ha demanat al mateix Suprem que no dicti sentència abans de conèixer la resposta del Tribunal de Luxemburg.

A la concentració davant l'Eurocambra s'hi han concentrat prop d'una trentena de persones sota el lema "Don't steal our votes" [No ens robeu els vots] i també hi havia el diputat Francesc Dalmases i el senador belga Mark Demesmaeker, a més de l'exconseller també exiliat Felip Puig. Es repetiran les concentracions cada dimarts coincidint també amb el segon aniversari de l'1 d'Octubre, en què s'espera més afluència a la capital de les institucions europees.

stats