Política 11/05/2019

Puigdemont demana el vot per ser a l'Eurocambra "en nom del govern de l'1-O" i forçar l'Estat al diàleg

Comín i Ponsatí entren a Itàlia per primer cop des que van marxar a l'exili

N.orriols
3 min
Acte de JxCat

BarcelonaL'expresident de la Generalitat i cap de llista de JxCat a les eleccions europees, Carles Puigdemont, ha demanat el vot aquest dissabte el 26 de maig per entrar al Parlament Europeu "en nom del govern de l'1 d'Octubre". "Hem de fer un salt endavant", ha assegurat en un míting a Mataró a través de videoconferència en què ha cridat a la mobilització independentista perquè pugui "continuar fent la mateixa feina" que aquest any i mig a l'exili però des de dins de les institucions europees. "La prioritat és seguir fent la feina que fa més d'un any i mig que fem –ha afirmat Puigdemont–. No vam anar a l'exili per fer més gran un partit polític ni quedar-nos callats ni quiets", ha insistit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

També ha dit que l'única manera d'empènyer l'Estat al diàleg és a través de la "pressió" europea, que a parer de Puigdemont s'assolirà si s'insisteix des de dins el Parlament Europeu. "Només així serà un diàleg des del respecte i d'igual a igual", ha asseverat. "Això només és possible si podem tenir veu i vot a Europa", ha afegit. "Hem de fer servir la veu per posar el focus en la necessitat de fer política –ha insistit– dirigida a trobar una solució democràtica" al conflicte.

Per la seva banda, l'advocat i electe al Congrés Jaume Alonso Cuevillas ha recordat la trajectòria dels exiliats i les "victòries" que han assolit l'últim any i mig "amb una sabata i una espardenya". Una idea que també ha abonat Míriam Nogueras, també electe a la cambra espanyola, que ha dit que escollir-los eurodiputats és una "eina" per seguir fent aquesta tasca a l'exterior.

En un to més irònic, Cuevillas ha rememorat els inicis de l'exili, quan, ha assegurat, tothom els mirava "com marcians" quan parlaven d'euroordres. Ha recordat una de les primeres reunions amb els advocats flamencs quan van arribar a Brussel·les i el Tribunal Suprem va activar les euroordres contra els exmembres del Govern. "Érem en una mateixa taula parlant flamenc, català, castellà... i en Gonzalo Boye anar fumant aquell aparell", ha dit en al·lusió al cigarret electrònic de l'advocat de Puigdemont i Comín, cosa que ha despertat riures i aplaudiments entre els centenars d'assistents a l'acte.

D'Eslovènia a Venècia

Per la seva banda, els exconsellers Toni Comín i Clara Ponsatí han estat aquest dissabte a Itàlia per primer cop des que són a l'exili. Els números dos i tres de la candidatura de JxCat han assistit a la Biennal de Venècia, després d'haver estat ahir a Eslovènia en un acte amb l'expresident Carles Puigdemont.

Comín i Ponsatí entren a Itàlia per primer cop des que van marxar a l'exili

"És una prova més del que estem fent des que vam arribar a l'exili: portar la causa catalana a tot Europa", ha dit Comín en declaracions als mitjans de comunicació, reivindicant la tasca dels exconsellers a fora des de fa divuit mesos, que és un dels pilars de la campanya de JxCat, tal com explica avui l'ARA.

"Espanya no és europea perquè encara no ha entès que l'essència del projecte europeu és el de la diversitat cultural", ha dit l'exconseller de Salut posant en valor la Biennal de Venència.

Itàlia és un dels països europeus que, a excepció de Lluís Puig a l'Alguer, encara no havien recorregut els exiliats. Comín i Ponsatí ho han fet sense convocatòria prèvia dels mitjans de comunicació per evitar "riscos", segons expliquen des de la candidatura, i no han fet públic el viatge fins que eren a Venècia. Des del juliol de l'any passat, el Tribunal Suprem va decidir retirar les euroordres emeses contra els exiliats, després del revés a Bèlgica i Alemanya rebutjant l'entrega pel delicte de rebel·lió. Tanmateix, l'equip jurídic que assessora els exiliats té coll avall que en un moment o altre reactivarà les sol·licituds.

"Seguirem circulant amb tota llibertat, perquè som lliures. La nostra campanya és la demostració que la llibertat es conquereix", ha afegit l'exconsellera Clara Ponsatí, que ha confiat que si són escollits eurodiputats ho podran ser malgrat que fins ara l'Eurocambra ho ha condicionat a passar per Madrid.

stats