Política 28/10/2011

PSC i PP s'ofereixen a millorar el finançament després del 20-N

La comissió del concert celebra l'última sessió i aprova les conclusions pactades per CiU, ERC i ICV-EUiA

Ferran Casas
2 min
El convergent Antoni Fernández Teixidó intervé a la comissió / PERE TORDERA

BarcelonaLa comissió del concert al Parlament ha tancat avui els seus treballs. I ho ha fet aprovant unes conclusions genèriques pactades per CiU, ERC i ICV-EUiA, que busquen que el PSC i el PP es puguin sumar al consens després de les eleccions del 20 de novembre. Les conclusions, però, defineixen un model que aprofundeix en el model de concert foral i preveuen la celebració d'una consulta per reforçar o ratificar la negociació a Madrid. La votació s'ha fet per separat (punt per punt) i cada partit ha presentat les seves conclusions. El gruix de les de CiU i ERC han estat aprovades, majoritàriament amb suport d'ICV i en alguns casos de SI.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En els primers torns de la paraula a la comissió, que presideix el convergent Jordi Turull, els representants del PSC i el PP, Rocío Martínez Sempere i Enric Millo, que han presentat conclusions pròpies (més concretes i ambicioses les socialistes), han obert la porta a negociar el model després de les eleccions espanyoles. El republicà Joan Puigcercós ha assenyalat, de fet, que tot és en mans de la voluntat política de socialistes i populars a Madrid, que han demostrat, com en l'última reforma de la Constitució, que quan volen "ho poden fer i ràpid". Puigcercós ha defensat també una consulta ciutadana per reforçar la negociació, extrem al qual també hi donen suport ICV i SI però amb la qual CiU mostra certa ambigüitat. Herrera ha recordat, però, que es tractava de "repartir el pastís millor" però també de fer-lo "més gran amb una reforma fiscal".

Sempere ha posat en valor el model actual i ha instat l'executiu d'Artur Mas a forçar el gener de 2012 negociacions amb l'Estat per millorar el model i fer-lo més federal avançant en la convergència amb els models forals, tal com defensen els socialistes. El portaveu del PP, Enric Millo, ha recordat que va ser el 2001, "i amb majoria absoluta d'Aznar" quan es va fer el salt més important en el finançament. Ha deixat la porta oberta a parlar-ne "sense precipitar-se" i fent una valoració "molt positiva" del fet que la proposta catalana no es tanqui totalment fins després del 20-N. "Cal una reforma a fons del model actual", ha conclòs.

El convergent Antoni Fernández Teixidó ha evitat valorar el model actual i ha apel·lat a ampliar el consens, al dret a decidir i a l'esperit de la manifestació del 10 de juliol afirmant que la situació no pot seguir com està i que cal acabar amb "l'ofec financer de Catalunya".

stats