Política 25/01/2012

El grup de verificadors de l'alto el foc d'ETA es reuneix amb el PNB i l'esquerra abertzale

La Comissió Internacional de Verificació es trobarà a Bilbao amb Iñigo Urkullu (PNB) i el dirigent abertzale Rufi Etxeberria. L'objectiu és analitzar la situació real després que la banda terrorista anunciés que deixava les armes el passat 20 d'octubre

Efe
2 min
L'advocat Brian Currin, membre de la Comissió Internacional de Verificació de l'alto el foc d'ETA / EFE

BilbaoLa Comissió Internacional de Verificació de l'alto el foc a Euskadi (CIV) es reuneix aquesta setmana amb el president del PNB, Iñigo Urkullu, i amb el dirigent de l'esquerra abertzale Rufi Etxeberria, entre d'altres.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquest grup es troba a Bilbao al llarg d'aquesta setmana, i mantindrà contactes amb polítics i agents socials bascos. Constituïda el setembre del 2011, la CIV està impulsada per l'esquerra abertzale i l'advocat sud-africà Brian Currin.

L'objectiu de les trobades és analitzar amb els partits polítics la situació que es viu a Euskadi, després que ETA anunciés, el passat 20 d'octubre, que deixava l'activitat terrorista.

La Comissió, que ja va mantenir contactes preparatoris la setmana passada, avui començarà aquesta sèrie de reunions, i té previst fer una roda de premsa aquest dijous a Bilbao.

El conseller de l'Interior, Rodolfo Ares, ha dit aquest dimecres que les forces policials són "els millors mitjans per verificar si ETA està complint o no el seu anunci d'abandonar totes les activitats terroristes".

Tot i això, ha afegit que "tant els radicals abertzales com ETA necessiten aquests verificadors". En aquesta línia, Ares els ha desitjat sort.

CIV: sis persones amb experiència internacional

La CIV la formen sis persones amb experiència internacional en processos de pau i seguretat:

- Ronnie Kasrils, polític sud-africà ja retirat.

- Ray Kendall, exagent de policia britànic i secretari general de la Interpol durant 15 anys, i expresident de l'oficina contra el frau de la Unió Europea.

- Chris Maccabe, director polític de l'Oficina d'Irlanda del Nord del Regne Unit que ha participat en els processos de pau de Sri Lanka, Kosovo i Tanzània.

- Ram Manikkalingam, director del Dialogue Advisory Group que ha treballat en projectes de resolució de conflictes a l'Iraq i a Irlanda del Nord.

- Satish Nambiar tinent general indi i exvicecap de l'estat major de les forces armades de l'Índia, i membre assessor del primer ministre de Sri Lanka durant el procés de pau d'aquest país.

- Fleur Ravensbergen, que n'és la coordinadora i treballa amb Manikkalingam al Dialogue Advisory Group.

Col·laboració d'ETA

La banda terrorista ETA va anunciar el passat 1 d'octubre del 2011 que col·laboraria amb la CIV, mentre que el govern espanyol no ha acceptat la validesa de la proposta de la Comissió.

Detenció d'un presumpte membre d'ETA a França

La reunió de la CIV coincideix amb la detenció d'un presumpte membre d'ETA aquest dimecres a França. Es tracta d'Ernesto Prat Urzainki, que el 2008 va escapar d'una operació policial contra l'organització Ekin, a Navarra.

stats