Política 10/04/2017

Commoció al PSC per la mort de Chacón: "Ha estat un referent"

Miquel Iceta destaca el "coratge i convicció" de la socialista i la gestora del PSOE la defineix com una "companya molt important". Pedro Sánchez, Susana Díaz i Patxi López cancel·len tots els actes de campanya de les primàries. Zapatero destaca la "lleialtat" de Chacón

Ara
4 min
Commoció al PSC per la mort de Carme Chacón: "Ha estat un referent"

BarcelonaEl socialisme català i espanyol ha quedat commocionat aquest diumenge al vespre per la mort de Carme Chacón als 46 anys. "Colpit per l'emoció", ha afirmat el líder del PSC, Miquel Iceta, en un tuit en què confirmava la notícia, i en una compareixença posterior a la seu nacional del partit ha afegit: "Per desgràcia, el seu cor ha fallat, però mai li va fallar el seu coratge i convicció". Iceta ha assegurat que és un dia especialment trist per al PSC perquè es perd una militant "compromesa amb els ideals socialistes".

"La recordarem sempre com a militant, persona de conviccions, valenta i sempre defensant les seves idees", com va demostrar en disputar-li la secretaria general del PSOE a Alfredo Pérez Rubalcaba, ha dit el líder socialista, que no s'ha estat de recordar que Chacón va ser "la primera dona ministra de Defensa, la qual passava revista embarassada del seu fill Miquel", a qui ha volgut enviar un especial condol. "Ella no deixava ningú indiferent. Sempre ha estat en tots els combats com a militant d'una sola peça", ha valorat.

Iceta, que ha donat a les gràcies a tots els dirigents polítics i representants sindicals que han mostrat el seu condol al partit, ha arribat a la seu acompanyat de la líder del PSC al Congrés dels Diputats, Meritxell Batet, i el secretari d'Organització del partit, Salvador Illa, tots ells visiblement compungits. En declaracions al 3/24, Batet ha definit Chacón com "una persona imprescindible per entendre els últims anys del PSC", i ha sentenciat: "Ha estat un referent".

"Estic destrossat, era una amiga", s'hi ha sumat l'alcalde de Cornellà, Antonio Balmón. "És una persona d'una trajectòria tan sòlida, tan lluitadora, una dona immensa... és impensable que la Carme ja no estigui entre nosaltres" , ha lamentat Balmón. Tant Balmón com Batet han destacat que els problemes cardíacs de Chacón no li impedien fer vida normal, un extrem que també ha subratllat l'exprimer secretari del PSC, Pere Navarro. "Practicava esport de manera habitual, i aparentment era una persona sana malgrat els problemes que tenia des de néixer", ha dit Navarro, també commocionat. "Ha sigut un impacte molt fort, venen records de coses que havíem passat junts. Ha estat un referent del Partit Socialista".

La majoria de companys de Chacón han recordat el paper cabdal que va tenir en la lluita per la igualtat a l'estat espanyol, i han rememorat la seva imatge com a ministra de Defensa quan estava embarassada. Àngel Ros, Marina Geli, Celestino Corbacho i Montserrat Tura han mostrat també el seu condol a la família de l'exministra. El PSC ha anunciat la suspensió dels actes durant dos dies i aquest dilluns, a les 11 hores, obrirà un llibre de condolences a la seu del partit. L’executiva es reunirà el migdia i després compareixerà Iceta en roda de premsa i oferirà més detalls dels actes de comiat de l’exministra de Defensa.

Les paraules cap a Chacón també han arribat ràpidament des del PSOE. En declaracions a La Sexta, el portaveu de la gestora dels socialistes, Mario Jiménez, ha assegurat que el partit està "destrossat", i ha recordat Chacón com una "companya molt important". Més tard, en un comunicat, la gestora ha explicat que està "intentant assimilar aquest dur revés", i ha reivindicat que la socialista sempre va desenvolupar amb fermesa, eficàcia, sensibilitat i valentia les responsabilitats que se li van encomanar.

A través de Twitter, l'exsecretari general del PSOE i precandidat a les primàries del partit, Pedro Sánchez ha assegurat estar "trencat" per la mort de Chacón. Tant ell com els altres dos aspirants a la secretaria general, Patxi López i Susana Díaz, ha suspès tots els actes de campanya després de conèixer la notícia.

Precisament, la candidata a las primàries del PSOE Susana Díaz, ha definit aquest dilluns com una "dona valent i extraordinària" la que va ser la seva "amiga i companya". "La vida sempre s'emporta la gent extraordinària massa aviat i ha ella se l'ha endut molt jove", ha lamentat molt emocionada en declaracions davant dels periodistes recollides per Europa Press.

L'expresident espanyol Felipe González ha assegurat que Chacón "deixarà forat" i ha elogiat per la seva lluita en favor de la justícia social. "Em fa mal la mort de la Carme. Per ella, pel seu fill i per la seva mare. No és el més comú, però és així com ho sento. Ella sabia per què i la seva mare també", assenyala l'exlíder socialista en un comunicat remès a Efe. González ha afegit que sent que la defunció de l'exministra perquè perdrà la seva amistat i el seu afecte, però també "pel seu compromís amb això que defineix el socialisme democràtic: la lluita per la justícia social". "La trobaré a faltar".

Qui va triar Chacón com a ministra d'Habitatge i de Defensa, l'expresident socialista José Luis Rodríguez Zapatero també ha fet pública la seva consternació per la mort de la política socialista. "Desolat per la mort de la meva companya i amiga Carme Chacón", ha dit Zapatero en un comunicat. L'exlíder socialista recorda l'exministra com un exemple de "lleialtat" i "compromís" i creu que és una gran pèrdua per la democràcia espanyola i per "tots els socialistes".

stats