CAP AL 20-D
Política 17/11/2015

En Comú Podem abandera el desbloqueig del procés

Xavier Domènech es presenta, de la mà de Colau, com l’única llista que reclama el referèndum

Sara González
3 min
Domènech té el suport de Colau perquè el seu projecte tingui veu pròpia a Madrid.

BarcelonaNo hi ha sortida al procés sobiranista que no passi per un referèndum pactat amb Espanya, i només la seva candidatura té els aliats per fer-lo possible i “desbloquejar” la situació. Aquest serà el granleitmotivde la campanya d’En Comú Podem -la coalició de BComú, Podem, ICV i EUiA-, que ahir va fer la posada de llarg tutelada per l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que amb la seva presència vol aconseguir repetir l’èxit del 24-M. Escarmentats per les conseqüències que va tenir l’hiperlideratge de Pablo Iglesias en la campanya del 27-S, el cap de llista, Xavier Domènech, va deixar clar que abanderarà un projecte que no acceptarà ingerències de la direcció estatal de Podem per molt que treballin colze a colze perquè el 15-M acampi amb força al Congrés.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“Som l’única candidatura que defensa el dret a decidir”, va assegurar Domènech, que va lamentar que en el procés sobiranista s’hagin superat pantalles a tal velocitat que el país ha entrat en un carreró sense sortida. Fins a tal punt, va dir, que si es tornen a avançar les eleccions, com s’ha començat a insinuar des de sectors de CDC, seran “un plebiscit” sobre Artur Mas i, per tant, un final “frustrant” per al procés. Justament per això va reivindicar el seu projecte per sobre del que es basa a decidir “el futur d’un sol home”. Tot un missatge directament adreçat a seduir sectors de l’esquerra sobiranista aprofitant que la CUP no es presenta el 20-D.

Una sobirania “ambiciosa”

Colau va burxar justament en la impossibilitat de Junts pel Sí i la CUP de tancar un acord per investir un president. De fet, va lamentar la situació de “bloqueig” d’un Parlament que ha acabat “sent víctima de la seva pròpia trama”. Davant d’aquesta situació i d’un govern del PP que “nega la democràcia”, l’alcaldessa i líder de Barcelona en Comú va reivindicar una sobirania que sigui “ambiciosa” i no només cenyida al model territorial, per sobre de la que “només es mira el melic”. Segons Colau, En Comú Podem és una “candidatura guanyadora” formada per “gent normal que fa coses excepcionals”. No va negar les dificultats que han tingut per forjar la coalició, però va llançar un crit de guerra: “El més important és que som aquí i que ens hi deixarem la pell”.

Altre cop amb el còctel del dret a decidir -fugint del sí o del no a la independència- de bracet de la defensa dels drets socials i la lluita contra la corrupció, la confluència d’esquerres hereva del moviment del 15-M intentarà fer forat al Congrés de la mateixa manera que ho va fer en les eleccions municipals. Domènech va advertir que el seu seria un projecte d’estricta “obediència catalana”, però no es va estar de subratllar la gosadia “històrica” de Podem de defensar a tot l’Estat que Catalunya ha de decidir el seu futur en un referèndum. A la candidatura coincideixen a afirmar que aquest és el gran risc que assumeix Iglesias en la seva cursa per a la Moncloa.

L’equip de Domènech té clar que no vol repetir alguns dels errors que consideren que es van produir en la campanya de Catalunya Sí que es Pot. És per això que es reduirà la presència d’Iglesias i que es potenciarà la visibilitat tant del candidat com dels primers llocs de la llista. Ahir, durant la presentació, Domènech es va fer acompanyar de la seva número dos, l’exdirectora de la revista Cafèambllet i activista Marta Sibina, així com del número tres, l’ecosocialista Josep Vendrell, i la quatre, Lucía Martín, fundadora de la PAH. El pas endavant de Colau ha implicat que els partits que integren la coalició li hagin donat certa carta blanca a l’hora de confeccionar la llista. Això explica que el candidat de Podem, Raimundo Viejo, sigui el cinc. Després del daltabaix del 27-S, el partit lila cedeix la sobirania als socis catalans.

stats