ELECCIONS 20-D
Política 04/12/2015

En Comú Podem apel·la al factor Colau per vèncer a Catalunya

La llista que lidera Xavier Domènech liderarà el dret a decidir amb el suport dels alcaldes del canvi

Laia Vicens
4 min
En Comú Podem va obrir la campanya electoral del 20-D des de les Cotxeres de Sants.

BarcelonaEstendre l’onada de canvi que va començar el 24 de maig a les principals ciutats de l’Estat per poder fer fora el PP del govern espanyol. Aquest és l’objectiu d’En Comú Podem, la candidatura de confluència que aglutina ICV, EUiA, Podem, Barcelona en Comú i Equo. De fet, l’apel·lació als nous governs de Barcelona, Madrid, València o Cadis serà una constant tant a la campanya catalana -el lema és El canvi no s’atura - com a la de la resta de l’Estat. Per empènyer el líder de Podem, Pablo Iglesias, fins a la presidència del govern central, la confluència que lidera Xavier Domènech s’aferrarà al canvi d’hegemonies registrat a les eleccions municipals. I comptarà amb l’especial suport de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, icona de l’entrada del 15-M a les institucions, una peça indispensable per assolir el pacte entre totes les formacions que integren En Comú Podem. En l’arrencada de la campanya electoral des de les Cotxeres de Sants, Domènech va donar crèdit a les prediccions del CIS, que ahir va augurar una victòria d’En Comú Podem a Catalunya, i va afirmar que el 20-D van a totes. “Farem possible el canvi perquè sortim a guanyar”, va afirmar.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per aconseguir-ho, a la sala de màquines de la coalició saben que a Catalunya és clau imposar-se a Ciutadans (C’s), a qui consideren el rival a batre. Per això, serà clau la batalla a l’àrea metropolitana, on En Comú Podem centrarà els esforços per capitalitzar la principal bossa de votants potencials. Per guanyar el pols als d’Albert Rivera, la candidatura de l’esquerra alternativa abanderarà tres missatges: la lluita contra la corrupció, la sortida “digna” a la crisi econòmica a través de l’impuls de polítiques socials i el referèndum vinculant per decidir el futur polític de Catalunya.

Desbloquejar el plet català

La necessitat de convocar un referèndum vinculant -que Podem va reflectir inicialment amb un redactat ambigu al programa i que després va explicitar-és un missatge que rebrà el suport d’“aliats de la resta de l’Estat”. I és que Domènech compartirà escenari amb cares de l’esquerra alternativa que també reivindicaran la necessitat de “desbloquejar” el plet entre Catalunya i l’Estat a través d’una consulta a l’escocesa. La vicepresidenta del País Valencià, Mónica Oltra, l’alcalde de la Corunya, Xulio Ferreiro, o el fundador de Procés Constituent, Arcadi Oliveres, acompanyaran el cap de llista en alguns mítings.

També ho faran els líders de Podem, Pablo Iglesias i Íñigo Errejón, que, com Colau, seran aquest cap de setmana a l’Hospitalet. L’alcaldessa de Barcelona, de fet, s’implicarà a fons en aquesta campanya també en l’àmbit estatal. Per reivindicar el discurs del dret a decidir i assegurar el segell català al Congrés, En Comú Podem buscarà tenir un grup parlamentari propi al Congrés de Diputats. “És una candidatura catalana, amb un programa i un projecte fets i pensats des de Catalunya”, asseguren a la coalició.

Al partit donen per fet que superaran amb escreix els 280.000 vots i tres diputats que ICV-EUiA va recollir a les eleccions del 2011. Ara bé, la patacada del 27-S, en què Catalunya Sí que es Pot no va assolir els resultats esperats, els obliga a mantenir la prudència. El que tenen clar, això sí, és que, guanyin o no, el pròxim 20-D és una oportunitat per girar full al govern de Rajoy, però també per esmicolar la correlació de forces que ha caracteritzat la política espanyola -i en menor mesura, la catalana- des del restabliment de la democràcia. “El 20 de desembre trencarem amb 30 anys de bipartidisme de PP i PSOE a Espanya, i de CDC i PSC a Catalunya”, va augurar ahir Domènech.

Un canvi que no sigui C’s

Potser per la transcendència del moment -són les primeres generals per a Podem-, Domènech va definir els quinze dies que comencen avui com “la campanya de la nostra vida”. Un projecte auster (s’hi han invertit 200.000 euros) que ha de servir per fer fora Rajoy de la Moncloa i, de passada, evitar que el substitut del PP sigui Ciutadans. “Volem un canvi real, no un canvi al servei de l’Íbex-35. No volem un recanvi, volem que el canvi que va començar el 24 de maig no l’aturi ni el PP ni Ciutadans”, va resumir Domènech.

Per això, volen encapçalar el discurs més social de la campanya. Tot plegat, va dir el candidat, perquè “per fer possible el canvi cal fer fora el PP, però perquè el canvi sigui real, cal que guanyi En Comú Podem”. Queden setze dies per a l’examen. Les urnes decidiran.

Villalobos avisa Iglesias: “Deixa la demagògia”

La visita ahir de Pablo Iglesias, líder de Podem, al Congrés va acabar amb un cara a cara improvisat amb la vicepresidenta de la cambra, Celia Villalobos. La dirigent popular va advertir Iglesias que l’única diferència entre el PP i Podem és que els d’Iglesias no tenen una “motxilla” amb anys de poder. Iglesias va replicar-li que el PP arrossega “massa corrupció i coses lletges”. Va ser en aquest punt quan la conversa, que havia començat en un to distès, va tornar-se més agre. “M’ofens quan dius que el meu partit està ple de corrupció. A qui més ens fot és a nosaltres. Et demano que vagis amb compte amb aquest tema”, va demanar-li Villalobos, que no va deixar que Iglesias respongués. La dirigent del PP va afirmar que s’acabarà amb la corrupció quan ho “exigeixin” els ciutadans. “En tots els àmbits de la societat hi ha corruptes. Però en política crida més l’atenció perquè els polítics utilitzem diners de tots els ciutadans. Si pretens ser president del govern, deixa la demagògia a la porta”, va concloure Villalobos.

stats