Política 01/07/2019

En Comú Podem dona per feta la investidura fallida però proposa un acord programàtic al PSOE

Asens insisteix que la presència de membres del partit lila a l'executiu és imprescindible

Ot Serra / Marc Toro
2 min
El cap de files d'En Comú Podem al Congrés, Jaume Asens, amb altres membres del partit

BarcelonaEn Comú Podem fa un últim intent per estendre la mà al PSOE i arribar a un acord per a la investidura de Pedro Sánchez, però reconeix que gairebé es dona per fet que no tirarà endavant. I consideren "irresponsable" que el candidat socialista es presenti a la investidura sense haver-se assegurat els suports. Així ho ha manifestat el líder dels comuns al Congrés, Jaume Asens, en roda de premsa a la seu de la formació a Barcelona, i ha culpabilitzat el PSOE de no voler que tiri endavant la investidura "perquè s'està esforçant molt a arribar a un acord amb Cs".

Els diputats dels comuns han presentat un paquet de 25 mesures sobre les quals volen que pivoti l'acord programàtic, i deixen clar que ha d'anar acompanyat d'una "garantia" perquè no quedi en "paper mullat". Tal com ha manifestat Asens, això significa que Podem hauria d'entrar al govern –"Es digui de cooperació o de coalició", ha dit–, fet que és "imprescindible" perquè Sánchez pugui comptar amb els seus vots a la investidura. Així, malgrat aquest últim moviment, les peces queden igual: el PSOE no vol donar ministeris a Podem i la formació lila ho manté com una condició 'sine qua non'.

Asens ha lamentat que els socialistes no tinguin una "posició activa" per encarrilar les negociacions i ha tret pit d'haver fet el pas amb aquestes mesures: des de la justícia fiscal, el feminisme, les pensions i la transició ecològica fins a la regeneració democràtica, el diàleg i la plurinacionalitat. El cap de files d'En Comú Podem considera que l'acord s'ha de basar en l'eix programàtic i que després s'haurien de configurar els equips per assegurar el seu recorregut. Asens ha explicat que han fet aquest pas després d'un període de "prudència" i de no voler jugar a ping-pong a través dels mitjans de comunicació, tal com ha acusat de fer al PSOE.

"Qui està brandant el fantasma de la investidura fallida és el PSOE", ha insistit Asens davant les preguntes dels mitjans, i s'ha espolsat la responsabilitat en cas de repetició d'eleccions. "No és decisió nostra", ha assegurat l'extinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, alhora que ha considerat "horrorosa" l'eventual repetició electoral perquè la "ciutadania està cansada".

El PSC crida a "no bloquejar" la investidura: "No hi ha alternativa"

Poc després, el secretari d'organització del PSC, Salvador Illa, ha advertit que "no hi ha alternativa" a un nou govern del PSOE i ha afegit que bloquejar la legislatura "aboca a escenaris que no convenen". És per això que ha cridat a la "responsabilitat" de tots els partits, especialment d'Unides Podem, i per "no bloquejar" la investidura de Sánchez. Illa, que no s'ha referit a la proposta d'Asens, ha urgit a fer possible la continuïtat del govern socialista com més aviat millor perquè serà "bo" per a Catalunya, Espanya i Europa.

El dirigent del PSC ha negat que l'obstacle per donar ministeris a la formació lila sigui les diferències en relació a la qüestió catalana. "Catalunya no és obstacle per a res, tampoc per a una investidura de Pedro Sánchez", ha afirmat el secretari d'organització, i ha inistit que "el que cal fer aquí és llegir correctament els resultats electorals". En aquest sentit, ha defensat que PSOE i Unides Podem col·laborin en tres nivells: al Congrés, en la definició de polítiques i en la seva implementació.

stats