Política 04/12/2015

En Comú Podem proposa la inversió de 15.000 milions d'euros anuals per potenciar les renovables

Domènech aposta per fer 200.000 habitatges eficients energèticament cada any en un projecte que hauria de servir per estalviar 700 euros anuals a cada família i crear 400.000 llocs de treball

Laia Vicens
2 min
El candidat d'En Comú Podem, Xavier Domènech, i Josep Vendrell, número 3 de la candidatura, al parc eòlic de Rubió / PERE FRANCESCH

Rubió (Anoia)Des d'En Comú Podem han proposat un pla de transició energètica que hauria de garantir que el 2050 el 100% de l'energia es produeixi a través de les renovables. Per assolir-ho, la candidatura de confluència reclama la inversió de 15.000 milions d'euros cada any en aquest tipus d'energies. Així ho han explicat el líder de la confluència que aglutina ICV, EUiA, Podem, Equo i Barcelona en Comú, Xavier Domènech, i el número 3 de la llista per al 20-D, Josep Vendrell, en un contacte informatiu al parc eòlic de Rubió (Anoia).

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquests 15.000 milions anuals serien una inversió publicoprivada amb una relació d'1x3, de manera que per cada euro públic invertit se n'haurien de generar 3 d'inversió privada. Pel que fa a la inversió pública, els diners es traurien d'una auditoria del sector elèctric que revisaria els pagaments actuals i serviria, també, per reimpulsar les primes suprimides pel govern del PP.

El pla de transició energètica també preveu la creació de 200.000 habitatges cada any que siguin eficients energèticament. Segons ha explicat Domènech, aquestes iniciatives permetrien estalviar 700 euros anuals per cada família i la creació d'uns 400.000 llocs de treball.

Tot plegat, ha dit el candidat de la llista de confluència, per "atacar" la pobresa energètica, una problemàtica que ha assegurat que afecta dos milions de famílies a l'Estat i que va causar la mort, ha dit, a 1.200 persones a Catalunya l'any passat, segons dades de Comissions Obreres i de l'Agència de Salut Pública de Barcelona.

Domènech ha lamentat que això passa "en el mateix moment" que les empreses elèctriques tenen "beneficis impressionants" perquè les "tarifes estan sobredimensionades". "El cost de l'electricitat de Nou Barris és més car que el de Nova York", ha comparat. Domènech ha atribuït aquesta disfunció a les "portes giratòries", i ha assegurat que la política energètica s'ha pensat més en "les futures inversions dels responsables del govern" que no pas en les necessitats dels ciutadans. "Acabarem amb les portes giratòries i així acabarem amb l'estafa de les elèctriques", ha sentenciat.

Un pla de transició energètica hauria de posar fi a una política energètica "cara, antiecològica i molt perillosa" que ha estat impulsant el PP aquesta legislatura, segons ha denunciat Josep Vendrell. "És un despropòsit econòmic, social i ambiental", ha afirmat. En aquesta línia, ha denunciat que les tarifes espanyoles siguin les més cares de la Unió Europea, només per darrere de Xipre, i que hi ha dos milions de persones que no poden pagar els serveis bàsics mentre que les elèctriques han generat un increment del 39% dels beneficis.

Domènech apel·la al canvi abans del pacte entre Junts pel Sí i la CUP

En un terreny més polític, Domènech ha defensat que Catalunya pot canviar abans del 27 de desembre, data de l'assemblea de la CUP per decidir si investeix o no Artur Mas. De fet, s'ha esforçat a desvincular qualsevol acord entre Junts pel Sí i la CUP del seu projecte polític. "Podem estar parlant cada dia d'això però crec que el 20-D aquest país pot canviar", ha afirmat.

En aquesta línia, el candidat de l'esquerra alternativa ha assegurat que la situació política a Catalunya no es resol "mirant enrere", en relació a les eleccions del 27-S, sinó "mirant endavant" i celebrant un referèndum vinculant.

stats