Política 13/10/2017

En Comú Podem proposa tipificar com a delicte l'exaltació del franquisme

Els comuns han registrat una iniciativa al Congrés per modificar el Codi Penal actual, que no ho especifica

Ara
2 min
Un grup de manifestants d'ultradreta a Montjuïc

BarcelonaEn Comú Podem ha registrat al Congrés una iniciativa que demana que l'exaltació i l'apologia del franquisme siguin tipificats com a delicte en el Codi Penal, amb el seu corresponent càstig de presó o multa.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El Codi Penal incorpora els delictes d'incitació a l'odi, discriminació i violència, així com la justificació del genocidi, però no fa esment exprés a cap ideologia concreta, i En Comú Podem en vol ampliar la redacció.

El diputat Jaume Moya assegura que "les manifestacions cada vegada més freqüents de simbologia i missatges de caràcter franquista, feixista i nazi fan inajornable que l'Estat prengui mesures per erradicar-les".

"En l'actual context de crisi que sofreix el nostre sistema, és necessari afirmar que aquestes manifestacions van més enllà de ser una mera 'expressió' i es converteixen en veritables 'accions'", avisa.

Barcelona, Saragossa, València...

Per il·lustrar aquesta amenaça, Moya cita casos com la presència de simbologia feixista i franquista davant l'assemblea de càrrecs que va organitzar Units Podem a Saragossa o els incidents a València durant la Diada del País Valencià. També s'han pogut veure membres de la ultradreta apareixent en les últimes manifestacions a favor de la unitat d'Espanya a Barcelona, i fins i tot protagonitzant alguns aldarulls destacats.

La formació catalana recorda que altres països europeus tenen tipificat delictes similars. Així, assenyalen que Alemanya castiga la propaganda d'organitzacions anticonstitucionals, entre les quals explica les de caràcter neonazi, i penalitza l'exhibició de símbols (banderes i gestos) identificadors de les anteriors organitzacions; a França es tipifica com a delicte l'apologia del nazisme, i el dret penal italià imposa pena de presó i multa per a aquells que facin "apologia del feixisme", entès com a enaltiment o propaganda del feixisme o els seus objectius antidemocràtics.

"En canvi, el Codi Penal espanyol no preveu cap tipificació d'aquestes conductes, que esdevenen absolutament intolerables i injustificables i que han de ser proscrites i perseguides", es lamenten.

Per això, Units Podem-En Comú vol que el Congrés emplaci el govern espanyol a presentar en menys de tres mesos un projecte de llei orgànica de modificació del Codi Penal perquè s'inclogui "la tipificació penal del delicte d'exaltació o apologia del franquisme, el nazisme i el feixisme".

stats