Política 14/01/2017

Conesa ultima un acord per fer entrar el PSC al govern de Sant Cugat del Vallès

ERC assegura que l'alcaldessa ha trencat el pacte d'estabilitat pressupostària que havien signat

Ara
2 min
Mercè Conesa, alcaldessa de Sant Cugat, en una imatge d'arxiu / ACN

Sant Cugat del VallèsL'alcaldessa de Sant Cugat del Vallès (Vallès Occidental), Mercè Conesa, té molt avançat un pacte amb el PSC perquè els socialistes entrin a formar part del govern del municipi, segons informa l'ACN. CiU té 11 regidors i el PSC 1, amb la qual cosa no aconseguirien la majoria absoluta, situada en els 13 regidors dels 25 que conformen el ple. Cal recordar que CiU té signat un pacte d'estabilitat pressupostària amb ERC i que, malgrat que des del principi de legislatura Conesa ha estès la mà als republicans perquè entressin a l'executiu municipal, l'assemblea local d'Esquerra va decidir que es mantindrien a l'oposició. En aquest marc Conesa ha buscat un soci estable de govern per poder dur a terme polítiques municipals més enllà de l'aprovació anual dels comptes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En els últims mesos, les converses entre CiU i el PSC han evolucionat fins al punt que els dos grups municipals han plantejat la incorporació dels socialistes al govern. Tot i això, i malgrat que les converses estan molt avançades, la signatura del pacte acabarà depenent de la posició de les executives locals dels respectius partits, que encara no s'han reunit per valorar el pacte.

En cas de confirmar-se l'acord, seria un pacte que se circumscriuria estrictament a qüestions que afecten la política municipal de Sant Cugat del Vallès, sense perjudici d'altres temes que es puguin debatre al ple, segons informen fonts dels dos partits –bàsicament pensant en qüestions relacionades amb el procés sobiranista.

Arran d'aquest més que probable acord entre CiU i PSC, ERC dona per acabat el pacte d'estabilitat pressupostària que tenia amb el govern de la ciutat i que els va portar conjuntament a aprovar els pressupostos municipals el 22 de desembre –el PSC també hi va votar a favor–. Fonts dels republicans han explicat a l'ARA que consideren que Conesa ha trencat l'acord, fet pel qual tindran les mans lliures a partir d'aquest moment. L'alcaldessa es va reunir amb els regidors d'ERC dijous per comunicar-los la intenció d'incorporar el PSC al Govern.

Fonts republicanes lamenten la decisió i reconeixen que el rumor havia estat constant en els últims mesos. "El vot a favor del PSC als pressupostos va acabar d'aixecar la llebre", han opinat. Els pressupostos seran "revisats amb lupa" pels tres regidors d'Esquerra, però consideren que ara tenen llibertat per decidir el sentit del vot en cadascuna de les votacions impulsades pel govern de la ciutat.

L'aliança entre el PSC i CiU (el PDECat i UDC van compartir coalició en les últimes eleccions municipals) no s'explora només a Sant Cugat. Molt a prop, a Cerdanyola del Vallès, els antics convergents no tanquen la porta a sumar-se a la moció de censura que els socialistes estan explorant per acabar amb el govern de coalició format per Compromís per Cerdanyola (que, entre altres partits, inclou la CUP) i ERC. A Llançà, Pere Vila (PDECat) acaba de tornar a obtenir l'alcaldia després de pactar amb els socialistes una moció de censura contra l'alcalde d'ERC, i al mes d'octubre el PDECat i el PSC van fer fora ERC de l'equip de govern del Consell Comarcal del Maresme.

stats