EL 23F: 30 ANYS DESPRÉS
Política 23/02/2011

El Congrés commemora el 23-F amb els protagonistes de la nit més llarga de la transició

El rei afirma que "se sap tot" sobre el cop, i Bono reivindica Suárez

Acn
3 min
Commemoració 30 anys del 23-F al Congrés

MadridEl Congrés dels Diputats ha celebrat aquest dimecres el 30è aniversari del cop d'Estat del 23-F en un acte on han estat presents 144 dels 350 diputats de les Corts de 1981 a més del rei Joan Carles, el president del govern espanyol, José Luís Rodríguez Zapatero. Entre altres, hi ha estat present l'expresident Felipe González, Santiago Carrillo, i els 'pares' de la Constitució Manuel Fraga i Miquel Roca. En resposta als periodistes el monarca s'ha mostrat convençut que es coneix tota la veritat sobre el cop tot i les versions que segons ha dit 's'inventen' alguns. El president del Congrés, José Bono, ha reivindicat la figura de Suárez. La cambra baixa, que ha obert els arxius de l'època per a l'ocasió, ha ofert un dinar de gala al què han assistit el rei Joan Carles, el president espanyol José Luis Rodríguez Zapatero, el president del Congrés, José Bono, el que va ser portaveu de la minoria catalana Miquel Roca, l'exsecretari general del PCE Santiago Carrillo, a més de Manuel Fraga, l'expresident del Congrés Landelino Lavilla i l'exportaveu del Partit Andalucista Alejandro Rojas-Marcos.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En conversa amb els periodistes, el rei Joan Carles ha assegurat a les portes de la cambra baixa que a hores d'ara se sap tot sobre el cop d'Estat del 23-F i la resta són 'invencions'. El monarca, que s'ha mostrat especialment eufusiu amb Santiago Carrillo i Landelino Lavilla, destacat que trenta anys després del cop el país està "molt millor" i que a diferència d'aquell 23-F aquesta nit ha dormit "molt bé". El primer en fer referència a l'aniversari, però, ha estat José Luis Rodríguez Zapatero, que a primera hora del matí quan, a la sessió de control, ha esquivat el cos a cos amb Rajoy i ha destacat l'esperit de la "unitat" dels demòcrates que va marcar aquella jornada. "Avui no vull discutir amb vostè, és 23-F' ha dit a un Rajoy que s'ha mostrat contrariat als passadissos del Congrés i ha qualificat "d'absurd" que el president espanyol hagi fet ús de l'aniversari per "amagar" les seves mancances.

Posteriorment tots els protagonistes han valorat l'aniversari. Miquel Roca ha destacat que els que van fer la intentona colpista van fracassar mentre els demòcrates "estem aquí", mentre que Carrillo ha afirmat que té records 'molt dolorosos' d'aquella jornada en què tot hagués pogut acabar 'de molt mala manera'. Felipe González ha contradit el rei i ha assegurat que no se sap tot sobre el 23-F, tot i que 'la clau és que el cap d'Estat va inclinar la balança cap a la part bona'.

Bono defensa Suárez dels atacs "immisericordes"

A la tarda s'ha celebrat un acte a l'hemicicle on han estat convidats els 144 diputats que queden vius d'aquella època, a més dels actuals. En el seu discurs, el president del Congrés, José Bono, ha reivindicat la figura d'Adolfo Suárez, que va rebre crítiques "immisericordes i absolutament horribles". La seva referència a l'expresident del govern espanyol ha generat un murmuri a la cambra que immediatament ha quedat tapat per una ovació.

En aquesta ocasió, i contràriament al què acostuma a fer en motiu del dia de la constitució, Bono no ha fet referències a la unitat d'Espanya, però sí que ha fet una reflexió sobre la confrontació política. En aquest sentit, ha apuntat que després del 23-F els diputats es van adonar que "els unien més coses que no pas els separaven" i "seria bo que no hagin de passar uns altres trenta anys per aplicar aquesta senzilla, profitosa i benèfica regla de la convivència".

Una fotografia de família a les escales dels lleons amb els diputats que van viure les hores més tenses de la transició ha posat punt i final a una jornada d'actes en què el Congrés ha rememorat el cop d'Estat amb els seus protagonistes. El gran absent de la jornada ha estat l'expresident del govern espanyol José María Aznar, que no ha assistit al Congrés perquè es troba en un 'llarg viatge privat' als Estats Units i Llatinoamèrica, segons ha apuntat la FAES, el laboratori d'idees que presideix.

stats