Política 10/04/2017

Militants socialistes i dirigents de tots els partits acomiaden l'exministra a la seu del PSOE

Pedro Sánchez torna a la seu del partit després de l'últim comitè federal. Els tres candidats a les primàries acudeixen a Ferraz esglaonadament per dir l'últim adeu a Carme Chacón

Júlia Manresa
4 min
L'expresident del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero

MadridDes que s'ha instal·lat la capella ardent en memòria de l'exministra de Defensa Carme Chacón, no han deixat d'entrar militants socialistes i dirigents de tots els partits a la seu del PSOE de Madrid. Els primers d'arribar a la seu del carrer Ferraz han estat antics ministres socialistes i l'expresident del govern José Luis Rodríguez Zapatero, però també representats de Ciutadans, el PDECat i el Partit Popular. Al llarg de la tarda hi han arribat representants del PSC i els tres actuals candidats a la secretaria general del PSOE, Pedro Sánchez, Susana Díaz i Patxi López.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A primera hora de la tarda hi han arribat el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, i Meritxell Batet, que s'han abraçat a la ministra de Sanitat, Dolors Montserrat, que ha arribat a Ferraz molt emocionada i ha signat el llibre de recordatoris dedicat a Chacón sense deixar de plorar. L'actual ministra s'ha referit a Chacón com una dona que va obrir el camí a altres dones per dedicar-se a la política: "Encara que sigui d'un altre partit, jo sempre la mirava, jo i moltes altres dones que ens reflectíem en la seva manera de ser". Montserrat ha volgut recordar Chacón com una defensora de la unitat d'Espanya des del seu "gran sentiment de catalanitat".

La vicepresidenta del govern, Soraya Sáenz de Santamaría també ha dedicat paraules d'afecte a la difunta exministra, amb qui ha dit que sentia un vincle generacional especial i també com a dona.

Unitat entre els socialistes

I en plena cursa per les primàries del partit, els candidats a la secretaria general del PSOE han assistit esglaonadament a la capella ardent i han volgut donar una imatge d'unitat. La primera d'arribar, però l'última a parlar, ha estat la presidenta de la Junta andalusa, Susana Díaz, que visiblement emocionada l'ha recordat com la seva amiga i companya. Abans, Patxi López ha afirmat que "avui tots els socialistes plorem junts" i ha lloat la figura d'una Carme Chacón apassionada i lluitadora. Per la seva banda, Pedro Sánchez, que no entrava a la seu de Ferraz des de l'últim comitè federal, també l'ha descrit com un "exemple a seguir" pel socialisme i pel feminisme.

Al migdia, un dels primers a dedicar-li unes paraules ha estat l'expresident del govern espanyol José Luis Rodríguez Zapatero, que, visiblement emocionat, ha volgut recordar Carme Chacón com "una gran amiga i companya i una exemplar servidora pública", i ha assegurat que en la seva memòria "seguirem ferms en els valors que va defensar, en les causes de la igualtat per les quals va lluitar i per l'entesa, a Catalunya i a Espanya".

I el que va ser el seu rival en la candidatura per la secretaria general del partit, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha descrit la mort de Chacón com una injustícia horrible: "Era molt jove per morir, era una dona molt intel·ligent, molt treballadora i molt valenta, és una pèrdua irreparable", ha lamentat.

Precisament sobre la unitat del partit s'ha pronunciat l'expresident del govern espanyol, Felipe González, que s'ha dirigit a "tots els companys" per afirmar que "notícies com aquesta ens haurien de portar a discutir de les coses importants".

Ciutadans ha fet arribar dues corones de flors a la seu de Ferraz. El líder de la formació, Albert Rivera n'ha enviat una personalment amb el missatge "Descansa en pau, Carme". Per la seva banda, Inés Arrimadas ha donat el condol en nom de la formació i ha destacat el seu paper rellevant com a dona en la política. En nom del govern de la Generalitat de Catalunya ha estat el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, qui s'ha desplaçat fins a la seu de Ferraz per mostrar el condol per la mort de l'exministra socialista.

En representació del Partit Popular s'han traslladat a la seu de Ferraz la presidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes, que ha destacat la figura de Carme Chacón com una "gran política". Alícia Sánchez-Camacho i Andrea Levy també han arribat aquest migdia a la capella ardent. Des de l'actual govern espanyol, la ministra de Defensa, Dolores de Cospedal, ha volgut fer un reconeixement a Carme Chacón com una dona que "va lluitar pels seus ideals i pel que creia que era una causa justa".

Esplugues decreta tres dies de dol

Chacón serà incinerada i l'Ajuntament d'Esplugues de Llobregat –on va ser regidora– acollirà aquest dimecres les seves cendres, que quedaran exposades a la sala de plens del consistori durant tot el dia. Precisament, el consistori ha decretat tres dies de dol. Chacón va ser regidora d'aquesta ciutat entre el 1999 i el 2007. Durant aquests tres dies també hi haurà un llibre de condolences a l'entrada del consistori, segons l'ACN.

Les banderes de l'Ajuntament onegen a mig pal, i en els propers dies està previst celebrar-hi un ple extraordinari en la seva memòria. L'alcaldessa d'Esplugues, Pilar Díaz, assegura que la mort de Chacón deixa "un buit enorme" a totes les persones que l'han conegut i l'ha descrit com una "dona insubstituïble per la seva vàlua humana i política". Díaz afirma que la petjada que deixa l'exministra és "inesborrable".

A l'exministra socialista, que tenia una malaltia congènita al cor, la van trobar morta ahir al seu domicili de Madrid després que amics i familiars alertessin el servei d'emergència de Madrid perquè no podien localitzar-la. Chacón tenia 46 anys. L'exministra serà incinerada i la seva urna s'exposarà dimecres a l'Ajuntament d'Esplugues. A banda, el PSC prepara un homenatge per al 19 d'abril en què participarà l'expresident José Luis Rodríguez Zapatero.

stats