Política 23/12/2019

La mesa del Congrés aprova el nou grup mixt plural amb JxCat, Més País, BNG i els regionalistes

El repartiment d'escons deixa Esquerra i Cs enmig dels escons de Vox

Germán Aranda
2 min
Qui són els 48 diputats que avui s'asseuen al Congrés de Diputats?

MadridLa mesa del Congrés ha aprovat aquest dilluns la creació del nou grup mixt plural, que representarà els partits minoritaris que no tenen grup propi, entre els quals JxCat i Més País, menys la CUP, que no ha volgut participar-hi, i Fòrum Astúries i UPN, que no hi poden participar perquè van anar a les eleccions en coalició amb el PP i, en el cas dels navarresos, també amb CS en la coalició Navarra Suma.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així doncs, aquest nou grup comptarà amb Laura Borràs com a portaveu i Néstor Rego, del BNG, com a portaveu adjunt. Més País, Compromís, Coalició Canària - Nova Canàries, Partit Regionalista Càntabre i Terol Existeix completen aquest grup plural, tot i que alguns partits estudien sortir-ne per integrar-se al mixt amb la CUP, UPN i Fòrum Astúries.

D'altra banda, la mesa també ha aprovat, amb el vot en contra de Vox, la distribució dels escons al Congrés. El partit d'ultradreta tindrà la seva bancada a l'esquerra del PP, i amb els escons de Cs, Esquerra i PNB a tocar. Cs, de fet, queda com una illa envoltada per diputats de Vox a partir de la tercera filera d'escons. La portaveu de Cs, Inés Arrimadas, s'asseurà just al costat de Gabriel Rufián, portaveu d'Esquerra, cadascú a banda i banda del passadís de la cambra. Els diputats de la segona filera d'Esquerra estaran asseguts just davant dels de Vox, mentre que els de primera fila estaran darrere del PNB, que aconsegueix situar-se a primera fila. Al costat hi tindran Unides Podem, que separa els partits nacionalistes del PSOE. El grup mixt plural quedarà a les dues últimes files, just darrere de Bildu i del grup mixt.

El portaveu de Vox al Congrés, Iván Espinosa de los Monteros, s'ha queixat: "Els partits s'han posat d'acord per diluir Vox, però amb 52 escons és impossible que se'ns dilueixi". "Als ciutadans els és igual, però sí que és significatiu que el PSOE s'assegui amb el PP per deixar en situació de privilegi els separatistes", ha argumentat.

stats