Política 09/10/2018

El Congrés segueix el camí del Senat i reprova la ministra de Justícia

La moció del PP tira endavant gràcies al suport de Cs i l'abstenció de Podem

Sònia Trujillo Morera
3 min
Dolores Delgado durant la sessió de control al govern en el ple del Senat

MADRIDEl Congrés de Diputats ha seguit el mateix camí que el Senat i ha reprovat aquest vespre la ministra de Justícia, Dolores Delgado, que no ha estat presencialment a l'hemicicle, per la seva relació amb el comissari jubilat José Manuel Villarejo, que està en presó preventiva per delictes de blanqueig de capitals i prevaricació, entre d'altres. Aquesta reprovació, registrada pel Partit Popular, i debatuda i votada aquest vespre al Congrés de Diputats, ha tirat endavant pel suport de Ciutadans i l'abstenció d'Units Podem.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"No tenen cap legitimitat per donar lliçons d'ètica i no donarem suport al PP en la petició", ha assenyalat la portaveu de Podem al Congrés, Ione Belarra, per confirmar la seva abstenció. En declaracions abans de la junta de portaveus, la diputada ha argumentat que el PP va emparar i avalar "les clavegueres de l'Estat" quan Jorge Fernández Díaz estava al capdavant del ministeri de l'Interior i va permetre que es fabriquessin "informes falsificats per atacar oponents polítics, com els independentistes o el mateix Pablo Iglesias". Podem, a més, censura que quan es va sol·licitar la compareixença de Villarejo els socialistes no donessin suport.

Els populars fa setmanes que pressionen Sánchez per fer fora Delgado de l'executiu socialista per les gravacions en un dinar el 2009 difoses a la web Moncloa.com, en què apareixien també el jutge inhabilitat Baltasar Garzón i Villarejo. En aquestes converses, la ministra –que en aquell moment era fiscal– comentava que durant un viatge a Colòmbia havia vist com companys jutges i fiscals havien estat amb menors. Delgado també va ser testimoni de la confessió de Villarejo dient que era propietari d'un prostíbul per extorsionar alts càrrecs, segons les gravacions de Moncloa.com.

El PP, però, també ha demanat la dimissió de la ministra de Justícia pel que consideren un "trist full de serveis". En la moció, la formació conservadora retreu a Delgado que no hagi tingut "una voluntat de defensar fermament la justícia espanyola", en referència al cas de la defensa de l'Estat al jutge Pablo Llarena en la demanda civil presentada a Bèlgica per l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i la resta d'exiliats. Els populars també li reproven que no desautoritzés la delegada del govern central a Catalunya, Teresa Cunillera, quan es va posicionar "a favor de l'indult dels polítics empresonats".

En aquest sentit, Esquerra Republicana s'abstingut en la votació de la moció, però Joan Tardà ha explicat que malgrat la seva negativa, la "degradació del sistema polític i judicial espanyol s'ha manifestat de forma cruenta a Catalunya".

La segona reprovació

Delgado ja es va convertir el 25 de setembre en la primera ministra reprovada del govern de Pedro Sánchez. Gràcies a la seva majoria absoluta al Senat, el PP va aconseguir tirar endavant la reprovació de Delgado. Ara no li ha calgut. L'abstenció de Podem ha aplanat la moció del PP i els socialistes s'han quedat gairebé sols en la defensa de la gestió de la crisi que va fer la ministra de Justícia. Segons la ministra portaveu de l'executiu espanyol, Isabel Celaá, el seu govern està sent víctima d'una "campanya d'assetjament" i d'una "cacera" per part del PP i Ciutadans. Durant el debat de la moció, el portaveu del grup socialista Juan Carlos Moreno ha qualificat, en la mateixa línia que la portaveu, que l'oposició és "la santa inquisició". Si Sánchez hagués deixat caure Delgado, s'hauria convertit en la tercera dimissió en poc més de tres mesos del seu executiu, després de la marxa inicial del titular de Cultura, Màxim Huerta, per un cas de frau fiscal, i de la ministra de Sanitat, Carmen Montón, per haver plagiat el treball de final de màster.

stats